Ray Charles, aki vakon is hitt az élet szépségében

2021-07-07 Művelődő

Felcsendül az első pár ütem, és szinte mindenki azonnal dúdolja. Tény, hogy ez több zeneszámra is igaz, de én most épp a Hit the Road Jackre gondoltam. És nem mellesleg a kivételes tehetségű Ray Charlesra.

Ray azon szerencsések közé tartozott, akik munkásságát életében elismerték, és a mai napig is a legnagyobbak között emlegetik a nevét. Íme, néhány érdekesség a világi fekete zene megteremtőjéről, Richard Nixon volt amerikai elnök kedvencéről.

Vakon, de elszántan…

Ötéves korában kezdte elveszíteni a látását, hétéves korára teljesen megvakult a zöldhályog miatt. És ha ez nem lenne elég, még a testvére elvesztése miatti lelki teherrel is meg kellett küzdenie. Ezt pedig tovább tetézte szülei – 15 éves korában bekövetkező – halála.  Ezek a traumák egy egész életre szóló nyomot hagytak benne. Többek között ennek is volt köszönhető kicsapongó életmódja, ami miatt a törvénnyel is összetűzésbe került.

Hedonizmus a köbön

Ahogy az alkoholt és a drogokat, úgy a nőket sem vetette meg. Kétszer nősült, és apjához hasonlóan a köztes viszonyoktól sem zárkózott el. Öt – egyes források szerint tíz – nőtől tizenkét gyereke született, akik kilenc unokával is megajándékozták.

FORRÁS: UNSPLASH

Bár már gyerekkorában is számos kihívással kellett szembenéznie, elszántsága  átsegítette ezeken a nehézségeken. A betűk és a hangjegyek olvasását Braille-írással sajátította el. (A billentyűzetét is Braille matricák borították.) 12 éves korától már koncertezett, 15 évesen az iskolát is otthagyta a zenei pályája miatt.

Semmi sem lehetetlen! 

Ez az akarat és kitartás élete későbbi részére is megmaradt, hisz végül közel 20 év után legyőzte drogfüggőségét. Sőt, az egyik elvonón sakkozni is megtanult – az egyik kedvenc hobbija lett, amit speciális táblával űzött. Saját repülőgépet is vásárolt, amit olykor-olykor egy pilóta felügyelete mellett vezetett is a radar hangok alapján.

A mindennapokban sem fehér botot, sem vakvezető kutyát nem használt. A koncertek során elfogadta az asszisztensek segítségét, de ők sem voltak mindig mellette. A vakságára sosem tekintett hátrányként. Ellenben amikor egy betegség miatt gond volt a fülével, azt valóságos tragédiaként élte meg.

Többször is előfordult, hogy név nélkül, titokban finanszírozta olyan emberek hallókészülékeit, akik nem tudták megfizetni azt. Élete során több mint tízezer koncertet adott, még Magyarországon is megfordult 1971-ben. A géniusz, az amerikai zongorista, énekes, zeneszerző 73 éves korában hunyt el egy májbetegség következtében.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok