Egészen kellek, vagy csak egy darabot szeretnél belőlem?

Amikor megismerkedünk valakivel, lenyűgözhetnek bizonyos tulajdonságai. Az, hogy milyen határozott, milyen szenvedélyes, milyen ambiciózus, mennyire sikeres a munkájában, hobbijában. 

Vagy épp pont az, hogy milyen nyugodt, kiegyensúlyozott, biztonságérzetet nyújt, rendben van az élete, rendben van a lelkivilága. És akkor ezek a számunkra szimpatikus tulajdonságok lenyűgöznek. “Dicsekszünk” a barátainknak azzal, hogy milyen remek emberrel találkoztunk, mennyire megmozgat minket, milyen csodálatos.

De amíg csak távolról, alkalmanként, átmenetileg találkozunk egy ember személyiségével, addig könnyű. Amikor viszont kapcsolatban vagyunk valakivel, akkor sokkal több helyzetben tapasztaljuk meg a lényét. A kérdés az, hogy akkor is tetszik? Minden dolgot el tudsz fogadni, ami a csomagban van?

Ha egy karakán emberbe szerettél bele, akkor ő veled szemben is az lesz, ha vitás helyzetbe kerültök. Meg fogja védeni a határait veled szemben is, nem fog csendben bólogatni és igazat adni neked. Nem fog meghátrálni. Mert ő ilyen…

Ha egy olyan embert szeretsz, akinek fát lehet vágni a hátán, és ezért kevés konfliktusotok van, békések mellette a hétköznapok, akkor nem várhatod, hogy a munkahelyén majd felbőszült oroszlánként küzdjön egy pozícióért. Ha egy csendes, elegáns, introvertált ember lesz a párod, akiben nagyon tetszik, hogy ilyen visszafogott és kimért, akkor ne számíts arra, hogy veled akar tombolni egy koncerten az első sorban!

Ha magával ragad a kiszemelted szenvedélyessége, hevessége, az, hogy elemi erővel teper le a hálószobában, akkor azt is el kell fogadnod, hogy egy átlagos kedden káromkodik a dugóban. Vagy összebalhéztok, mert kiakad, hogy flörtölt veled egy pincér.

Ha nagyon érzelmes, nagyon szerelmes típus – amiért te teljesen odáig vagy -, akkor azt is el kell fogadnod, hogy talán olyasmi miatt is megbántódik, ami számodra apróság. Ami szerinted nem komoly, ami szóra sem érdemes. Ő mégis meg van zuhanva tőle.

Nem lehet szemezgetni egy ember tulajdonságaiból, vagy ki-be kapcsolgatni őket.

Persze különböző helyzetekben lehet finomítani rajtuk, de teljesen megszüntetni nem lehet. Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy jó dolog a tűz, tetszik, hogy felmelegít és lehet ételt sütni rajta. De milyen gáz már, hogy ha nem figyelsz oda, akkor felgyújtja a házat, vagy megégeti a kezed!? Én csak azt akarom, hogy meleget adjon és megsüsse a vacsit, de ne gyújtogasson meg égetgessen itt összevissza! Hát abban nekem semmi jó nincsen!

FORRÁS: UNSPLASH

Teljesen abszurd elképzelés, ugye? Ezért kell azt is mérlegelni, amikor megismerkedsz valakivel, hogy szeretni tudod-e a jellemének az árnyoldalát is. Hogy valóban az egész embert akarod, vagy csak egy rész tetszik belőle?

Azt hiszem, az az egyik legcsodálatosabb dolog az életben, ha valaki mindenestül elfogad. Ha azt mondja: igen, tudom, hogy ilyen vagy, és én ezt vállaltam, mert pont ezt szeretem benned. Ha valaki hajlandó kicsit megégetni magát a szerelméért…

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok