A legbizarrabb esküvői szokások: Bármit egy jó házasságért?

Ahogy változik a világ, egyre több szokásról és hagyományról mondunk le az egyszerűség javára. Nincs ez másképpen az esküvőkkel sem: nálunk sem volt például se vőfély, se lakodalmas menet, se rizsszórás. 

Egyesek szerint szentségtörés például a menyasszonytánc kihagyása – én hálát adtam a sorsnak, hogy szabadon dönthetünk a saját esküvőnk megszervezéséről, és nem kell órákig táncolnom. Más országokban persze ennél még furcsább szokások uralkodnak, és ráadásul kötelező őket betartani.

Nyálasan szép az élet! 

Kenyában például a maszáj esküvőkön az a szokás, hogy a menyasszony apja jól megköpködi a saját lányát. A fejét és a cicijét kell célozni, még azelőtt, hogy az újdonsült ara távozna a friss férjével. Ugyanis arrafelé leköpni valakit egyáltalán nem számít tiszteletlenségnek, sokkal inkább szerencsét hozó szimbólum.

A köpködés egyébként nem csak a házasságkötési ceremóniákon népszerű, a kézfogás előtti tenyérbe köpés szokását még idehaza is ismerjük. Náluk idős emberekkel való kézfogás előtt ez az abszolút tisztelet jele, míg az újszülött babák megköpködése elűzi a balszerencsét.

Le az átkokkal! 

Indiában nemcsak a női magazinokban olvassák a horoszkópot, hanem véresen komolyan is veszik. Sajnos ha rossz időben – az úgynevezett Mangal Dosha kombinációban – születtél, akkor boldogtalanság, balszerencse, válás, esetleg halál vár rád. A mangliknak nevezett nők egy esküvő előtti hagyománnyal azonban le tudják vetni magukról ezt az átkot.

FORRÁS: UNSPLASH

Egyszerűen csak meg kell házasodniuk szimbolikusan, mondjuk, egy banánfával vagy egy Vishnu-szoborral, így a hivatalos házasságuk már zökkenőmentes lesz. Érdekesség, hogy a világhírű színésznő, Aishwarya Ray is átesett ezen a szertartáson a házasságkötése előtt.

A szerelem minden késztetést legyőz? 

A borneói tidong törzs tagjai egészen bizarr és kényelmetlen szokásnak hódolnak. A házasságkötés után a férj és a feleség bezárkóznak otthon három napra, és még WC-re sem szabad kimenniük. Egy őrködéssel megbízott személy figyeli őket, aki csak minimális mennyiségű ételt és italt szolgáltat számukra.

Ha a rituálé nem sikerül, szerintük balszerencse éri a házaspárt terméketlenség, válás, vagy akár halál formájában. Ellenkező esetben viszont örök boldogság és bő gyermekáldás vár rájuk… ez már nem is hangzik rosszul, igaz?

Esküvői fotó egy szoborral

Az észak-koreai házasságkötések nem kimondottan érzelgős események, a politika ugyanúgy részese a ceremóniának, mint ahogy az ott élők hétköznapjainak. Nincsen például eldobásra váró csokor, ehelyett a friss házasok tiszteletük jeléül virágot visznek Kim Ir Szen szobrához, és az esküvői fotózás is általában itt történik. Noha elvileg nem kötelező, mégis mindenki itt fotózkodik. Nászútra menni abszolút nem szokás, az emberek ugyanúgy mennek dolgozni a házasságkötésük másnapján, mintha mi sem történt volna.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok