Az eleganciához nincs szükség ordító márkajelzésekre

2021-07-23 Sikk

Kárpáti Rebeka rendkívül sokoldalú. 19 évesen elnyerte a Miss Universe Hungary címet, de nem elégedett meg a koronával. A modellkedés mellett belekóstolt a színészetbe, valamint műsorvezetőként dolgozott több hazai tévécsatornánál.

A 26 éves szépség már kamaszként intenzíven érdeklődött a divat iránt. Noha nem követte vakon az éppen aktuális trendeket, Rebi számára mindig fontos volt az elegancia és a nőies megjelenés. Régi álma vált valóra azzal, hogy elindíthatta saját ruhamárkáját, a KINDA-t, amit egyre többen kezdenek megismerni és megszeretni.

Akik ismernek, tudják, hogy kifinomult stílusérzéked van, így nem véletlen, hogy nevedet a legjobban öltözött magyar nők között emlegetik. Mesélnél arról, honnan ered a divat iránti szenvedélyed?

Azt hiszem, a szüleimtől örököltem a minőséghez való ragaszkodást, az igényességet. Meghatározó útravalót kaptam tőlük az esztétikai érzékenységből. Kicsi koromban imádtam anyukám ruhásszekrényében kutakodni és illegni-billegni a tükör előtt. Emlékszem, mennyire odavoltam a hajcsavaróiért, és amikor megkértem, hogy csavarja be a hajamat, nagyon szépnek éreztem magam. Erről fotó is készült, ami a mai napig megvan.

„A divat változik, a stílus örök!” – mondta Coco Chanel. Te könnyen megtaláltad a saját utadat az öltözködés terén?

Dehogy! Az évek során jelentős váltáson mentem keresztül, nemcsak a lelkemben, hanem a külsőmet illetően is. Tini koromban rajongtam a hiphopért, gimiben drámatagozatra jártam, ott szinte kötelező volt full alterban nyomni. Tudod, szakadt farmer, bakancs, bőrdzseki és társai. Modellként pedig nem igazán volt beleszólásom abba, hogy mit veszek fel, ezért hosszú időbe telt, mire kialakult a mostani stílusom.

Adódik a kérdés: hogyan határoznád meg a Kárpáti Rebeka stílust?

Bár szeretek folyamatosan új ruhadarabokkal és összeállításokkal kísérletezni, azt vallom, hogy az eleganciához nincs szükség nagy feliratokra és ordító márkajelzésekre. Engem nem érdekelnek a felesleges sallangok. A visszafogott, finom öltözködést szeretem, kerülöm a harsány színeket. Talán ebben egy kicsit régimódi vagyok, ami nyilván összefügg azzal, hogy mit hozok otthonról.

KÁRPÁTI REBEKA SAJÁT FOTÓJA

Bár édesanyám és édesapám is a színészi pályát választotta, távol áll tőlük mindenfajta nagyzolás, hivalkodás. Imádom a divatot, és szeretek csinosan felöltözni, de mással akarok kitűnni. A teljesítményemmel, az elhivatottságommal, a kitartásommal, a fejlődni akarásommal.

Ezek az értékek motiváltak arra, hogy létrehozd a KINDA Clothingot?

Aki végigböngészi a webáruházam kínálatát, pontosan láthatja, hogy az általam tervezett alapdarabok egytől egyig az egyszerűséget, a természetességet tükrözik. A három kategóriát (KINDA sexy, KINDA comfy, KINDA basic) igyekeztem úgy összeállítani, hogy minél többen megtalálhassák a kedvükre valót. Bevallom, az elején próbáltam arra fókuszálni, hogy mindenkinek kielégítsem az igényét. Aztán rájöttem, hogy ez egyrészt lehetetlen, másrészt pedig csak akkor lehetek hiteles, ha olyan ruhákat alkotok, amiket én is szívesen hordok.

Mesélnél egy picit arról, hogyan zajlik a munka az alkotói műhelyedben?

A munkát a legtöbb tervezőhöz hasonlóan én is azzal kezdem, hogy elkezdek agyalni. Több anyagossal tartom a kapcsolatot, így mindig képben vagyok, milyen újdonságok érkeznek hozzájuk. Nagyon szeretek a textilek között válogatni, és már sok kedvencem is van ezekből. A levágott anyagdarabokat leteszem magam elé, nézegetem őket, ilyenkor jönnek az ötletek, aztán elkezdek rajzolgatni. Ezután a modellezőm elkészíti a ruhaterveket, majd következik a próbafolyamat. Általában három körben nézünk meg egy adott ruhát, ennek kiválasztása után indul a gyártás.

Hamarosan megjelenik az őszi kollekciód. Amikor megálmodsz egy új kreációt, honnan merítesz ihletet?

Mindenhonnan (nevet). Inspirációs forrásként alkalmazom például a közösségi média felületeket, követek más tervezőket, és a megérzéseimre hallgatok: mi az, ami megfog és felkelti az érdeklődésemet. Sokszor rendelek online különféle külföldi oldalakról, ez is tökéletes ihletforrás. Ám azt hiszem, a legnagyobb ösztönzést mégis inkább a nyaralások, kiruccanások jelentik.

Mérhetetlenül rajongok az utazásért, és az engem ért hatásokat gyakran emelem be a terveimbe. Már alig várom, hogy az őszi kollekció kijöjjön, amibe szintén belecsempésztem a vakációs élményeimet. Hadd áruljam el itt azt a titkot, hogy ebben az évben biztosan lesz plus size divíziónk. Ezt már régóta szerettük volna megvalósítani, hogy azok is tudjanak nálunk vásárolni, akik gömbölyded idomokkal rendelkeznek.

Úgy tudom, fontos számodra a bolygó védelme. Mindig is környezettudatos voltál, vagy jött egy fordulat, amikor ”bekattant valami”, és elkezdtél komolyabban foglalkozni a fenntartható divat témájával?

Bevallom őszintén, nem vagyok megszállott zöld aktivista. Ennek az az oka, hogy meglehetősen hektikus az életvitelem. Állandóan rohanok valahová, ezért sem tudnék minden pillanatban „zero hero” lenni. De egyre inkább arra törekszem, hogy minél több dologgal ellensúlyozzam az ökológiai lábnyomomat. Ezért készítjük a ruháinkat újrahasznosított anyagokból, és biológiailag lebomló, kukoricakeményítőből készült tasakokat használunk a csomagoláshoz.

A webshopod valósággal szárnyal, ekkora sikerre talán te sem számítottál. Mire vagy a legbüszkébb, ha visszatekintesz az elmúlt fél évre?

Arra, hogy sikerült megvalósítanom az egyik gyermekkori álmomat, és képes voltam létrehozni egy saját divatmárkát. Nagyon jó érzés, és hatalmas önbizalmat ad a rengeteg pozitív visszajelzés. Az pedig külön öröm számomra, hogy olyan hírességek is hordják a ruháimat, akiket több százezren követnek.

Nyitókép: Kárpáti Rebeka saját képe

Tovább olvasok