Te kiegyensúlyozott kapcsolatban élsz?

Az elmúlt 17 évben megtapasztaltam a lila ködös tiniszerelmet, megtudtam, hogy milyen sokáig használati tárgynak lenni egy nárcisztikus férfi mellett, és keveredtem olyan emberek mellé, akikkel egy grammnyi közös vonásunk nem volt.

A tapasztalatokból tanulva összegyűjtöttem a szerintem legfontosabb kérdéseket, amiket érdemes feltenni magunknak, ha kapcsolatban vagyunk, hogy még időben lépni tudjunk, ha valami nem oké.

Elfogad olyannak, amilyen vagy?

Nem kell bizonyítanod, csinálnod valamit a másik ember figyelméért és szeretetéért. Például nem kell megváltoztatnod a frizurádat, vagy átszoktatnod magad húsimádóból vegánba vagy fordítva, csak azért, hogy a másiknak tetszél.

Szabad vagy mellette?

Bármikor elmehetsz bárhova, anélkül, hogy ellenőrizne, számonkérne, követne, kérdőre vonna? Egyszer elmentem a barátnőimmel 90-es évek buliba, és valamikor hajnalban a szemem sarkából észrevettem az akkori fickómat, hogy meglapulva leselkedik utánam. Nem hittem a szememnek – utánam jött, hogy ellenőrizze, valóban a barátaimmal vagyok-e. Ugyanez a pasi később feltörte a Facebookomat is és végigolvasta az üzeneteimet…

Tudsz vele őszintén beszélni bármiről? 

Volt egy kapcsolatom, amiben sokat hazudtam az akkori páromnak. Borzasztóan szégyelltem magam, de valamiért mélyen belül azt éreztem, hogy nem mondhatok neki igazat, mert különben lesújt egy pöröllyel, vagy indokolatlan hisztibe kezd. Féltem tőle, de persze erre csak a szakítás után, fél év távlatából jöttem rá. Ha félsz, áss mélyre, és járj  utána, hogy mitől lehet! A félelem teljesen oké, az viszont nem, ha a partnered váltja ki. Egy normális kapcsolatban nem félünk a másiktól.

FORRÁS: UNSPLASH

Mennyire tisztel? 

Bármikor mondhatsz neki nemet? Ha épp nincs kedved szexelni, boltba menni, felvenni a telefont? Tiszteli a határaidat, ezért bűntudat nélkül dönthetsz akárhogy kedved szerint, nem lesz megtorlás, se zsarolás? Az például nagyon nem oké, ha a barátaid előtt lejárat. Az sem oké, ha anyagilag ő jobban áll, kölcsönad neked valamire, aztán hetekig hallgatod, hogy mennyire nagylelkű volt. Az sem, ha megtiltja, hogy valamelyik barátoddal találkozz, aki neki valamiért nem szimpatikus. Aki ilyet tesz, egyáltalán nem tisztel téged.

Szerinted fontos vagy neki? 

Megkérdezi a véleményed egy utazás előtt, vagy lefoglalja az utat oda, ahová igazából csak ő vágyott régóta? Ismeri, figyeli, tanulja a vágyaidat és igyekszik e szerint kedveskedni neked, vagy csak magára gondol? Meghallja, amit mondasz, vagy meg is hallgatja?

Egy kapcsolatba mindig hozunk kompromisszumokat, nem létezik olyan, hogy minden tökéletes. Azt azonban fel tudjuk mérni, mi az, ami még jólesik, és mi az, ami már nem. Bullshitnek tűnik, de szerintem érdemes az első megérzésünkre hallgatni. És ha bekapcsol a riasztó, az első intő jelnél próbáljuk meg nem elnyomni, ugyanis az életünk múlhat rajta!

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok