Bizarr fogamzásgátlási szokások a múltból

2021-07-31 Művelődő

Egy csipet só, egy kanál sáfrányleves, valamint néhány ugrás hátra – őseink szentül hitték, hogy ezeket használva az együttlétet nem kíséri majd gyermekáldás. Persze voltak, akik ennél is továbbmentek.

A múlt számos bizarr, példaként véletlenül sem követendő fogamzásgátló megoldásban bővelkedik. Íme, néhány.

Már Casanova is védekezett!

Elődeink előszeretettel használtak különféle növényeket és abból készült főzeteket a nem kívánt terhesség megelőzésére. Akáclevélből és mézből készült elegy, szurkos káposzta, vagy éppen tűlevélbe, mézbe és datolyába mártott gyapjú került a vaginába az aktus idejére. Ezzel mintegy eltorlaszolva a sperma útját.

Persze a bambuszlevél, a félbevágott gránátalma, a mákgubó héja, valamint egy-egy fatuskó is gyakran szolgált hasonló célt. Ez utóbbi szálkás módszerhez képest Casanova már némileg barátságosabb megoldást pártolt: a savassága miatt szimplán egy gerezd citrom használatára kérte partnereit. Mindezzel szemben az ősi kínaiak például a sárfánylevesre esküdtek, és ezzel végeztek hüvelyöblítést a légyott után.

A KÉPEN: CASANOVA, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Hódhere a gyermekáldás ellen?  

A 19. században is volt időszak, amikor a szeretkezés utáni öblögetést tartották a tuti megoldásnak a nem kívánt terhesség ellen. Természetesen ekkor sem akármivel tették: a zöld tea vagy málnalevél forrázatából származó oldatot hívták segítségül. De akadt olyan is az idők folyamán, aki ecetsavval vagy éppen kólával végzett “intim zuhanyt”.

Ha abszurd megoldásokról van szó, akkor a krokodil vagy elefánt ürülékéből és mézből készített “kúp”, a csirkecsontból készült spirál és az öszvér fülzsírja sem maradhat ki a felsorolásból. Gyermekáldás ellen használtak még macska- és kakashere amulettet is, de a hódok heréjét sem kímélték. Ez utóbbit porrá zúzták és belsőleg alkalmazták.

A tüsszentés, mint tuti recept

A számos elképesztő anyagon túl a tévhitekről sem szabad elfeledkezni. Egy ókori görög orvos például azt tanácsolta hölgy pácienseknek, hogy ha nem akarnak gyereket, akkor szex után guggoljanak le és tüsszentsenek párat. Egy másik doktor pedig az ugrásra és a vízivásra tette le a voksát. Ez esetben a nőnek hétszer kellett hátra ugrani az együttlét után, majd olyan vízből innia, amiben a kovács hűtötte a forró pengét.

És ha már a fémeknél és a hiedelmeknél tartunk… 

A kínaiak – sok egyéb mellett – vasgolyót is használtak közösülés közben. Úgy hitték ugyanis, ha a forró vasgolyót a nő hasára, köldökére teszik, akkor elmarad a gyermekáldás. De voltak – főleg ágyasok -, akik ennél is továbbmentek: ők higanyt ittak, hogy ne essenek teherbe…

Nyitókép: Wikipédia

Tovább olvasok