Nem kötelezhetők a női sportolók a testük mutogatására!

Az Európai Kézilabda Szövetség pénzbírságra büntette a norvég csapatot, mert „nem megfelelő ruházatban” álltak a pályára. A hír hallatán arra gondolhatnánk, hogy a lányok mikrobikiniben szexiskedtek a mérkőzés alatt, de nem ez történt…

Épp ellenkezőleg, bikinialsó helyett rövidnadrágban játszottak – amiben egyébként a férfiak is szoktak. Már az EB előtt kérvényezték, hogy ezt az öltözéket viselhessék, de a kérésüket elutasították. Egyre több sportágban merül fel ez a probléma: a sportolók szeretnének olyan öltözékben versenyezni, ami nem mutat többet a testükből a kelleténél.

Azt hiszem, ez a kérés teljesen jogos. Hiszen olyan sportágaknál, ahol a ruha sehogy nem befolyásolhatja a teljesítményt, miért ne érezhetnék magukat komfortosabban a versenyzők? Nyilván egy bokszoló csak szabvány kesztyűben küzdhessen, vagy egy úszó ne viseljen cápauszonyt a medencében. De az senkit nem juttat előnyhöz, ha bugyi helyett sortban kézilabdázik.

Azt tudjuk, hogy a profi sportolók a “testükből élnek”, viszont annak a teljesítményéből, nem pedig a kinézetéből. Érthető, hogy kellemetlenül érezhetik magukat, amikor több ezer néző előtt kell falatnyi ruhadarabokban teljesíteniük. Főleg, mivel az aktív mozgást igénylő sportágakban mozgás közben a ruha elcsúszhat, bevághat.

Amikor egy sportoló évekig edz, hogy minél jobb eredményeket érjen el, akkor nem arra vágyik, hogy egy sportesemény után másnap a fenekébe csúszott bugyijával legyen tele a net. Nagyon gyorsan átkerülhet a fókusz a legjobban teljesítő sportolónőről a legdögösebb, legszexibb, legszebb sportolónőre. Pedig nem ez lenne a cél.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Jelenleg is össze lehet futni olyan válogatással, ami az olimpia legszebb, legszexibb sportolónőit szemlézi. És akkor erre tesz rá még egy lapáttal az, ha közben a testüket alig takaró ruhákban szerepelnek. Alapvetően egy sportos emberi test vonzó. Önmagában nincs ezzel baj, a lányok is örömmel nézik a vízilabdás fiúkat – de a sportnak elsősorban nem erről kellene szólnia.

A norvég csapat nyílt ellenállása pedig egy nagyon bátor lépés volt abba az irányba, hogy felszámoljuk a szexista mezszabályokat.

Amikor valaki úgy dönt, hogy profi sportoló lesz, akkor azt is elfogadja, hogy ez az életmód rengeteg lemondással jár, az érmeket nem osztogatják ingyen. Amikor mások buliznak, lazítanak, gyorskaját esznek, akkor ők edzenek, külföldi tornákon vesznek részt, edzőtáborokban készülnek, újabb és újabb határaikat lépik át.

De egy sportolónak se kelljen lemondania a privát szférájáról! Fájdalmat, fáradtságot, rengeteg munkát vállaltak, és nem azt, hogy a számukra elfogadhatónál jobban mutogassák magukat. Ezt tiszteletben kell tartani.

Nyitkép: Unsplash

Tovább olvasok