Egy vagány nőnek a pezsgőbontás is profin megy?

2021-08-02 Gasztro

Megfigyelted már, ha bármikor bor- vagy pezsgőbontásra kerül sor, rendszerint átadjuk a lehetőséget a társaságban lévő férfinak? Talán fogalma sincs arról, hogyan kell egy dugótól elegánsan és lazán megszabadulni, mégis kinézzük belőle, hogy meg tudja oldani. 

Pedig nem minden férfi tud szakszerűen kinyitni egy üveget. Így be kell vallanom, ha nem tudom, hogy az illető valóban profi, nem adom ki az üveget a kezemből, és szeretem inkább magam kipukkantani. Ha azt gondolod, vagány lenne megtanulni, hogyan is csináld, íme, néhány egyszerű tipp.

A célszerszám fontos! 

Két esetben ragad magával a gyűjtőszenvedély: imádok fülbevalókat és dugóhúzókat vásárolni. Előbbieket magamon, utóbbiakat magamnál hordom, minthogy azonban sokat el is hagyok mindkettőből, sosincs bűntudatom, ha újabb kerül a kosaramba. Saját példámból kiindulva őszintén javaslom: bármely borrajongó barátodról, barátnődről legyen szó, ha egy stílusos dugóhúzóval leped meg, sikere lesz az ajándékodnak.

A dugóhúzóknak több fajtája van. Legegyszerűbb a „T alakú”, amely egy fa fogantyúból és egy fém spirálból áll. Igazán nagy erőt kell kifejteni a használatához, ami gyakran rángatásba megy át. Ráadásul egyáltalán nem praktikus női táskában hordani, így nem ajánlom, hogy ezzel próbálkozz.

A „pincér” dugóhúzó behajtható spirállal és egy kétfokozatú támasztóval rendelkezik. Emellett egy kis penge is található rajta, mely a kapszula eltávolítására szolgál. Nagyon egyszerű és praktikus, minden profi ezt használja.

A „kétszárnyú” dugóhúzó majd minden háztartásban megtalálható. A spirál becsavarásával egyidejűleg a karok felemelkednek, és azokat kell lefelé nyomni a dugó kiemeléséhez. Léteznek elektromos dugóhúzók is. Ha végképp nem bízunk abban, hogy puszta kézzel elbánunk a feladattal, ezekből bármelyik áruházban be tudunk szerezni egyet.

A titok 

Ha egyik kezedben a palack, másikban a dugóhúzó, kezdődhet a műsor. Először a kapszulát kell eltávolítani. Erre szolgál a penge vagy a kapszulavágó. Be kell vágni a gyűrűnél a kapszulát, és le kell fejteni a palack nyakáról. Ha ügyesen csináljuk, nem távolítjuk el az egészet.

Ha feltárul a dugó, elő a spirállal! Jó volna pontosan a dugó közepébe szúrni, majd egyenesen tekerni egészen az utolsó előtti fordulóig – de nem tovább, nehogy átszúrd a dugót és parafa darabkák hulljanak a borba.

 

 

Ekkor a kétfokozatos profi dugóhúzót beakasztjuk az üveg szájába, félig kihúzzuk a dugót, majd a második felét akasztjuk be, és finoman kihúzzuk a dugót egész végig. Mikor kiemeltük, megszagoljuk, hogy az esetleges orrba vágó borhibákat kiszúrjuk. Aztán az üveg száját érdemes egy szalvétával áttörölni, hogy véletlenül se maradjon rajta dugómaradék.

Mit tegyünk, ha beletörik a dugó az üvegbe? 

Ennek három oka lehet: ha nem egyenesen ment bele a dugóhúzó, ha nem ért le az aljáig és úgy kezdtük el kihúzni, vagy ha a dugó öreg volt és kiszáradt. Ha a felső résznél tört el, újra be lehet csavarni óvatosan a dugóhúzót, ha viszont lentebb, akkor valószínűleg bele fog kerülni a borba a dugó maradványa. Ebben az esetben egy gézlapon vagy szűrőn át dekanterbe kell áttölteni a bort.

És a pezsgő?

A pezsgő bontása teljesen más, nagy előnye, hogy semmi nem szükséges hozzá a két kezünkön kívül. Mivel a pezsgős palackban 6 bar nyomás uralkodik, azaz a dugó 35-40 km/órával repülhet ki, nem árt az óvatosság. A mutatvány alatt végig lefogjuk a dugót, és sosem hajolunk fölé.

FORRÁS: UNSPLASH

A tökéletes pezsgőbontás nagy titka a hideg pezsgő. Ha nem elég hideg, vagy rázkódott a bontás előtt, biztosak lehetünk abban, hogy fel fog habozni és ki fog futni.

Nem puszta dísznek alakult ki a pezsgő lezáró felépítése. A külső réteg, az alumíniumfólia ma már valóban csak díszítés, a megkülönböztetést szolgálja. De amikor még nem gépek végezték a palackok visszatöltését a degorzsálás után, azért használták, hogy elfedje a palack töltésének egyenetlenségeit. Nem lehetett pontosan kiszámítani a visszatöltést, így valamelyikbe több jutott, valamelyikbe kevesebb.

Az alumíniumfólia eltávolítása során figyelni kell, hogy az alatta található kosáron folyamatosan rajta maradjon az ujjunk. Tartsuk a palackot kb. 45 fokos szögben, és lehetőleg senkire és semmire ne irányítsuk a dugót! A kosár alján található fémhurkot kezdjük el tekerni, miközben végig rászorítjuk a kosár alatt található kapszulára az ujjunkat.

Amikor kitekertük, levesszük a kosarat, és immár a dugót leszorítva. Ezt követően erősen fogjuk markunkba a dugót. Nem feszegetjük, nem húzogatjuk, hanem stabilan tartjuk és elkezdjük a palackot csavarni. Bizony, bár elvileg a dugót húzzuk ki, valójában a palackot tekerjük. Ha megfelelő hőmérsékletű volt a pezsgőnk, halk pukkanással sikerül kinyitni.

Ha a pezsgős dugó netán beletörne a palackba, érdemes a következők szerint eljárni. Állítsuk a pezsgőt meleg vízbe a szájával lefelé kb. 2 percre, majd dugóhúzóval kíséreljük meg kicsavarni a dugó maradványát. Ugye nem is tűnik olyan bonyolultnak? Sikeres tekerést, kellemes pukkanásokat!

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok