A csók mást jelent egy férfinak, mint egy nőnek?

2021-08-04 Koffein

Mi, nők, sokszor hisszük, hogy mindent tudunk a férfiakról. Van azonban pár érdekesség, amiket még biztosan nem hallottál róluk. Azt például tudtad, hogy adott esetben képesek anyatejet termelni? 

Csokorba szedtem nektek pár ilyen különlegességet.

A férfiak és a szoptatás 

Első blikkre talán bizarrul hat ez a felvetés, azonban tudományos tényekkel van alátámasztva. Ahogy a nők mellszövete, úgy a férfiaké is tartalmaz úgynevezett aveolusokat, amik a tejkiválasztáshoz szükséges sejtekből állnak. A tejtermelés folyamatát a prolaktin nevű hormon határozza meg, amelyet az agyalapi mirigy szabályoz. Mit jelent ez valójában?

Hogy amint a férfiak testében ez a hormonszint eléri a megfelelő értéket, ugyanúgy képesek tejet termelni. Tökéletes példa erre a második világháborúban a hazatérő hadifoglyok esete. Szerencsétlen emberek hosszú ideig éheztek, majd amikor ismét elegendő és megfelelő élelemhez jutottak, a hormonokat termelő mirigyek sokkal gyorsabban kezdtek reagálni, mint az azokat lebontó máj. Ez a hatalmas hormoningadozás miatt végül tejszivárgáshoz vezetett.

A Napóleon-komplexus

Az alacsony férfi szindrómáról” vitatkozik a tudományos világ. Vannak, akik elhiszik ennek a létezését, érvelnek mellette, és vannak, akik egyszerűen tagadják. Ám egy holland egyetem két kutatása is álatámasztotta ezt a felvetést. Első körben 100 férfit és 100 nőt kérdeztek arról, milyen mértékben féltékenyek a partnereikre.

Az eredmény pedig egyértelműen kimutatta, hogy az alacsonyabb férfiak, illetve a magasabb nők azok, akik hajlamosabbak engedni a zöld szemű szörnynek. A másik kutatásban arról faggatták a jelenlévőket, mennyire lennének féltékenyek, ha a párjukkal flörtölni kezdene egy idegen. A végeredmény itt is ugyanúgy alakult, mint az első kutatás alkalmával.

Ezt pedig azzal magyarázták, hogy azok az emberek, akik nem tartoznak az “ideálisnak” tartott magasságba, könnyebben elbizonytalanodnak. Egy tanulmány szerint az emberek a magasságot az egészséggel, magabiztossággal, biztonsággal párosítják. Így a nők hamarabb választanak párnak egy magas férfit, mint egy alacsonyabbat.

FORRÁS: UNSPLASH

A férfiak maguk is másként viselik a méretbeli különbségeket. Az alacsonyabb pasik hamarabb válnak agresszívvá, leplezve ezzel esetleges bizonytalanságukat. Természetesen találunk olyan tanulmányokat is, amiben cáfolják, hogy létezne a Napóleon-komplexus, illetve azt állítják, hogy alapjaiban helytelen ez az elnevezés. Hiszen Napóleon nem is volt olyan alacsony – a 165 centiméterével átlagos férfinak számított a maga korában.

A csók a szex előszobája

Ahhoz nem kell tudományos cikkeket lapozgatnunk, hogy ki merjük jelenteni: a nők többsége romantikusabb beállítottságú az ellenkező nemnél. Ebből kiindulva a csók is egyértelműen mást jelent egy nő és egy férfi számára. A nők inkább egy romantikus dolognak tartják, amikor egybeforr ajkuk az áhított partnerével, közben pillangók repdesnek a gyomrukban, és lassan, de biztosan leszáll a rózsaszín köd. Nem csoda, hiszen a csók egy nagyon intim dolog.

Ahhoz, hogy valakit ennyire közel engedj magadhoz, szükségeltetik egy jó nagy adag bizalom. Nos, egy tanulmányból viszont kiderült, hogy a megkérdezett férfi társaink nagy része másként gondol erre a dologra. Számukra a csók a szexhez vezető út első lépcsője. A nedves száj és az azt felfedező nyelv a közösülésre emlékezteti őket. Persze biztosan találni a hölgyek között is olyat, aki hasonlóképpen vélekedik a csókolózásról.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok