Többet ér a szerelemnél egy őszinte barátság?

2021-08-04 Szerintünk

Manapság a jó és őszinte emberi kapcsolatok kialakítása nem tartozik a könnyű feladatok közé. Aki túl közvetlen, félreértik. Aki túl zárkózott, nem éri meg az energiát, hogy belássunk a falak mögé.

Aztán vannak, akik a cél érdekében tesznek tanúbizonyságot afelől, hogy rájuk lehet számítani, majd elsétálnak. És vannak, akik lenéznek, mert nem úgy ugrálsz, ahogy más fütyül. Barátot találni – akiben megbízhatunk, akinek a legféltettebb titkainkat is elmondhatjuk – ugyanolyan nehéz, mint szerelmet. Mert manapság valahogy elveszni látszanak a tiszteletet hozó, őszinte kapcsolódások.

És hiába a jó szándék, ha önös érdekek fűszerezik. Én ki mertem jelenteni, hogy a barátom vagy. Hogy ez a közvetlenség, ez a jókedv és vidámság, ez a kölcsönös érdeklődés nem csak egy átmeneti hullám, amire felülnél. Míg én fontos dolgokat nem mondok csak úgy el akárkinek, lehet, te megteszed. Ugyanúgy, most is, nélkülem. Mert csak az számít, hogy addig is foglalkozzanak veled.

Jólesik építkezni valaki feltétel nélküli szeretetéből, aki különlegesnek lát. Aki érezteti, hogy jó ember vagy minden hibád ellenére is. Aki büszke rád és felhívja a figyelmed az elfeledett emberi értékeidre. Aki úgy figyel rád, ahogy talán az anyád tette valaha, aki megérteni akarja a szélsőségeidet, és nem elítélni.

Vannak ilyen emberek, akiknek a kimondott szó szent és igaz. Csak annak nyílnak meg, aki bizonyosságot tesz arról, hogy a titkok jó helyen lesznek nála. Te elhitetted velem, hogy megbízhatok benned. Majd jött a felismerés: amikor valóban szükségem volna egy barátra, amikor a bajnál is nagyobb a baj, te már nem vagy itt. Mert ami nem rólad szól, az már nem lehet említésre méltó.

FORRÁS: PEXELS

Abban már nincs keresnivalód, oda már támasz kellene, empátia és egy kéz, ami segít. Ami felhúz a gödörből. Tőled ez már nem telik. Nem harag van bennem, nem düh vagy dacosság – ne gondold, hogy azt játszom, amit az egykori tinik, hogy megvárom, azért is megvárom, hogy keress. Mert a hallgatásod többet mond minden szónál.

A mai világban a baráti kapcsolatokat sem mindig ajándékba kapjuk, hanem azért, hogy közelebb vigyenek önmagunkhoz. És a haragot átfordíthatjuk hálás felejtésre is, nem ostorozva magunkat azért, hogy többnek gondoltunk egy barátságot, mint a másik.

Idővel rájövünk, hogy felesleges energiát és időt szentelni egy olyan barátságnak, ami láthatóan és érezhetően egyoldalú. És nem tiszta. Idővel rájövünk, hogy már nem akarunk elvárásokkal fordulni senki felé, mert akkor fájóbb a csalódás érzése – hogy már megint így jártunk, hogy ennél többet vártunk.

És idővel rájövünk: talán jobb dolog nem is történhetett volna velünk annál, minthogy egy valaha barátnak hitt embert az élet kiállított mellőlünk.

Az igaz szeretet kapcsolódását kevesen képesek megengedni magunknak. Azt a pozitív nézőpontot, hogy minden lehetséges, ha akarjuk. Még egy őszinte baráti kapcsolat is. És ha mégsem úgy sikerül, te tudod, hogy megtetted, ami tőled telt. A te lelkiismereted tiszta. Egyszerűen nem kell olyan ember után futni, ahol kuncsorogni kell egy beszélgetésért, egy őszinte pillanatért, a szeretetért.

Nyitókép: Pexels

Tovább olvasok