Nácigyilkos kislányok: Ártatlannak tűntek, mégis öltek!

Képzeld el, hogy mit csináltál 14 éves kamaszlányként! Tanultál, romantikus hősökről álmodoztál, vagy a naplódnak sírtad el az éppen aktuális szerelmi bánatod, ugye? Én is. Nem úgy, mint Freddie és Truus Oversteegen, akik ennyi idősen már a holland ellenállás tagjai voltak…

A lányok a 20. század elején születtek a hollandiai Haarlemben. Egyedülálló anyjuk már korán megtanította nekik, hogy ki kell állni az igazságtalansággal szemben. És nem a levegőbe beszélt: a II. világháború alatt számtalan zsidó menekültet bújtatott otthonukban. Ezt a későbbiekben Jeroen Pliester, a Nemzetközi Hannie Schaft Alapítvány elnöke is alátámaszotta. „Azt hiszem, ez volt a lányok számára az egyik fő hajtóerő: anyjuk magas erkölcse és tettrekészsége. Ez számított igazán.”

Miután a nácik betörtek Hollandiába 1940 májusában, Freddie és Truus segítettek édesanyjuknak náciellenes újságokat és pamfleteket terjeszteni, illetve a holland férfiakat németországi munkákra csábító plakátokra is figyelmeztető üzeneteket helyeztek el. Ám az igazán veszélyes és kemény küldetés csak ezután következett.

Maga a Haarlem Ellenállási Csoport parancsnoka kérte a nővéreket, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Igazi főnyereménynek számítottak – ki gyanakodott volna két fiatal lányra, hogy az ellenállás tagjai? Főleg, hogy Freddie még 14 évesnél is fiatalabbnak látszott, amikor hajfonatokat viselt…

Első feladataik között hidak és vasútvonalak szabotálása szerepelt, majd megtanították őket a fegyverhasználatra. Egy alkalommal Truus az erdőbe csábított egy SS tisztet, hogy ott az ellenállás tagjai lelőhessék, később pedig már ők maguk is részt vettek hasonló likvidálási akciókban. Ezt követően holland kollaboránsok lettek a célpontjaik, akik a zsidó menekültek letartóztatásával és megölésével lettek megbízva.

Amikor küldetésen voltak, általában Freddie volt az, aki követte a célpontot, vagy vigyázott, hogy a terv rendben menjen. Ebben különösen jó volt, hiszen ártatlan kislánynak tűnt. Ennek ellenére a testvérpár mindkét tagja simán lelőtte a nácikat – de hogy összesen hány embert öltek meg, azt soha nem árulták el.

FORRÁS: WIKIPEDIA

1943-ban a ”csapat” Hannie Schafttal kiegészült ki: nála akkor telt be a pohár, amikor kirúgták az egyetemről, mert nem írta alá a Németország iránti lojalitási nyilatkozatot. Ezek után már hárman folytatták tevékenységüket, amíg 1945-ben Hannie-t el nem fogták és ki nem végezték a németek – 3 héttel a háború vége előtt…

„Én jobban célzok.” Ezek voltak utolsó szavai, miután hóhérja csak megsebesítette, de nem ölte meg egy lövéssel.

Miután a II. világháború véget ért, a nővérek nemcsak poszttraumás stressztől szenvedtek, de legjobb barátjuk elvesztésétől is. Truus szobrokat készített és írt, így próbálta túltenni magát a történteken, Freddie pedig férjhez ment, gyerekei születtek és a családban próbált vigaszt találni. Mindketten 92 éves korukban hunytak el. Hollandia 2014-ig nem ismerte el tetteik jelentőségét, akkor kapták meg a holland háborús hősöknek járó keresztet.

Nyitókép: Wikipédia

Tovább olvasok