Ha kibőgted magad válás után, vond le a tanulságokat!

A házasság jó esetben két ember életre szóló szövetsége, amiből rengeteg csodás dolog származhat: közös gyerekek, összetartozás, hagyományok, rengeteg vidám pillanat, vagy akár egy sikeres közös vállalkozás.

Rosszabb esetben végződhet válással, szélsőséges esetben akár gyűlölködéssel, egymás életének a megkeserítésével. Akárhogy is, azt hiszem, nincs még egy ilyen bonyolult kapcsolat a világon. Vérségi kötelék nem köt össze, csak szerelem, az pedig általában halványul az évek során. De hogy lehet jól csinálni?

Hogy lehet fenntartani egy ilyen szövetséget, hogy mindkét fél elégedett legyen? Hogy lehet megőrizni a romantikát, az egymásra figyelést a hétköznapok rohanásában? Távol álljon tőlem, hogy szakértőnek nevezzem magam a témában, de egy házassággal a hátam mögött (és sok-sok félresikerült vagy rosszul működő kapcsolatot látva az ismeretségi körben) mégis összegezném, én mit tanultam.

1. Egy kapcsolathoz mindig két ember kell

Akár jó, akár rossz a kapcsolat, mindig két emberen múlik. Ha te változást szeretnél, és a párod nem partner ebben, a fejed tetejére is állhatsz – egyedül nem tudod kivitelezni. Két ember kell, hogy akarja. Mindig. És tenni is mindkét félnek kell a kapcsolatért, folyamatosan.

FORRÁS: PEXELS

2. Senki nem változik

Na jó, ez így nem teljesen igaz: mindannyian változunk, alakulunk az évek során, de hiba azzal belevágni egy házasságba, hogy “majd úgyis megváltozik” a másik. Nem, nem fog… Ugye ismerjük azokat az eseteket, amikor a szerelmes nő feltételezi a nőcsábász férfiról, hogy (bár eddig mindenkit megcsalt) most majd érte megjavul? Szerintem ez naivitás. De persze mindenki döntse el maga, mennyi időt szán arra, hogy valami olyasmire vár, ami nagy eséllyel sosem következik be.

3. Fontos a párod családja!

Ha nem igazán jössz ki a párod rokonaival, kétszer is gondold meg, összekötöd-e vele az életedet! A család már csak család, és egy párkapcsolatban tartozunk a másiknak annyival, hogy elviseljük a szeretteit. Nem, nem kell őket szeretni, de egész biztosan sok időt kell majd velük töltened. Ha ezt nem bírod, inkább ne házasodjatok össze! Azt ugyanis nem lehet kérni senkitől, hogy szakítsa meg a kapcsolatot a rokonaival csak azért, mert te nem kedveled őket.

4. Kellenek a közös célok

Fontos, hogy legyenek saját, egyéni céljaitok, de közösek is. Legyen az egy ház, amire együtt spóroltok. Egy vállalkozás, amit közösen valósítotok meg, egy hobbikert, amiben növényeket gondoztok. Vagy egy gyerek, akit egyetértésben és szeretetben neveltek. Lényeg, hogy legyen valami közös “projekt”, ami mindkettőtöknek egyaránt fontos.

5. Ne veszítsd el önmagad!

Néha nehéz megtalálni az egyensúlyt a párunkhoz való alkalmazkodás és a saját határaink megtartása között. De fontos, hogy ne veszítsd el önmagad egyetlen kapcsolatban sem! Hidd el, sosem éri meg: egyrészt az ő érdeklődése is megcsappan idővel, ha alárendeled magad neki. Másrészt te sem fogod magad jól érezni valaki olyan bőrében, aki nem te vagy.

Fontos a párkapcsolat, fontos a kompromisszum, de te is ugyanolyan fontos vagy! Állj ki magadért! Ha igazán szeret, nem lesz ezzel problémája – elvégre pont úgy szeretett beléd, amilyen az elején voltál, nem?

+1 Soha nem megy magától. Egyszerűen NEM!

Sokszor hiszünk abban az illúzióban, amit a mesékben látunk: a szerelmesek összeházasodnak, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Sajnos nem így van. Folyamatosan tenni kell a kapcsolatért, dolgozni kell rajta. Nem veheted készpénznek, hogy melletted áll, hogy szeret, és ez mindig így lesz. Nem, ha nem viszonzod, ha nem mutatod ki, hogy fontos számodra, vagy ha elhagyod magad.

Tetszik vagy sem, de ez van. Fogadd el! Elvégre rendszeresen gondozzuk a lakásunkat, a növényeinket, még a saját testünket is – miért feltételezzük, hogy életünk egyik legfontosabb kapcsolata nem sorvad el folyamatos törődés nélkül? Sajnos nem tudom a sírig tartó házasság tuti receptjét – bár tudnám! De hiszem, hogy tanulhatunk a saját hibáinkból – vagy akár másokéból -, és mindig van lehetőségünk jobban csinálni. Ha elsőre esetleg nem sikerül, akkor legalább másodszorra…

Nyitókép: Pexels

Tovább olvasok