Önkielégítés: A nemi erőszaknál is nagyobb bűnnek tartották!

Hadd kezdjem egy roppant egyszerű találós kérdéssel, jó? Semmi szín alatt ne csináld, mert megvakulsz, mi az? Hát persze, hogy a maszturbáció.

Napjainkban ez már egy eléggé elavult felfogásnak számít (a világ nagy részén). De azért néhány évszázaddal és -ezreddel ezelőtt még elég durva tévhitek övezték az örömszerzésnek eme fajtáját. Ezekből szedtem most egy csinos kis csokorba néhány teóriát.

Onánia az agórán

Az ókori görög nők és férfiak körében megszokott dolog volt az önkielégítés, úgy tartották, hogy az istenek ajándéka. Inkább elvonulva, egyedül hódoltak ennek a tevékenységnek, így amikor Diogenész nekilátott az agórán kényeztetni magát, a szemtanúk elhűlve fordították el a fejüket… Nos, a járókelők egyáltalán nem osztották a filozófus nézetét, miszerint az emberi tevékenységek közül egy sem olyan szégyenteljes, hogy azt teljesen egyedül kelljen végezni.

A görög férfiak körében a szegények szórakozásának tartották a maszturbációt, mivel a tehetősebbek megengedhették maguknak, hogy szexrabszolgáik legyenek. Ám a nőket sem kellett félteni, ők lazán tudtak maguknak fából vagy kitömött bőrből készült dildókat vásárolni, melyeket Miletus városából importáltak. (Az már más kérdés, hogy ezek mennyire voltak megfelelőek a célra…).

FORRÁS: PEXELS

Ki is volt Onán?

Annak ellenére, hogy a korai keresztények nagyon ellenezték, a Biblia nem tesz említést az önkielégítésről. Ezzel kapcsolatban Onán történetét szokták emlegetni – hozzáteszem, tévesen. A história középpontjában ugyanis nem a maszturbáció áll, hanem Onán bűne: megtagadta Isten parancsát, ami az volt, hogy termékenyítse meg megözvegyült sógornőjét.

Ő azonban nem volt erre hajlandó, és az ejakuláció előtt felbeszakította az aktust, majd „magját testén kívülre lövellte”. Onán ”bűnét” egyébként még Luther Márton is előszeretettel hozta fel – már a 16. században -, ezzel még inkább stigmatizálva az önkielégítést.

Rosszabb, mintha megerőszakolnak?

A keresztények ama nézete, miszerint a szex semmilyen formája nem elfogadható, ha nem az utódnemzést szolgálja, még jó ideig fennmaradt. Az ötödik század fordulóján regnáló Szent Ágoston például azt hirdette, hogy az önkielégítés kártékonyabb, mint a nemi erőszak, a házasságtörés és a vérfertőzés. Mégpedig azért, mert a maszturbációból nem foganhat gyermek…

Az ítélet: halál…

Ahogy a századok múltak, néha fel-felröppent egy olyan vélemény, hogy az önkielégítés teljesen természetes, és az egészséget szolgálja, de ezeket minden esetben hamar eltiporták. Noha elég ritka bűnnek számított (mivel nehéz volt leleplezni), de aki maszturbált, azt bíróságra vitték, és elég kemény büntetésekre számíthatott, mint például száműzetés. De a 16. századi Spanyolországban V. Károly német-római császár büntetőjogi szabályai szerint egyenesen halállal lakolt az, akit maszturbáción kaptak.

„Az önszennyezés szörnyű bűne”

A 18. században az egyház rosszallását a kor gyógyítóinak ”hasznos” tanácsai váltották fel, amelyeket össze is foglaltak A nemi betegségek kezelése című kiadványban. Itt jelenik meg a posztmaszturbációs szindróma, melynek tünetei például: beesett és sápadt arc, hajlékonyság, fáradtság és az izmok sorvadása…

Ha ez még mind nem lett volna elég, később az egyház belemosta a téves orvosi következtetéseket is érveibe az önkielégítés ellen, melyeket szépen össze is foglalt az 1776-os Onánia, avagy az önszennyezés szörnyű bűne című műben. Ez tulajdonképpen egy pamflet volt, amit ingyen osztogattak, és olyan sikeres lett, hogy még évekkel később is sokan újra megírták és terjesztették – anyagi javakat remélve.

Hogy ez hogyan is volt lehetséges? Hát úgy, hogy az Onánia nemcsak a maszturbáció veszélyeire hívta fel a figyelmet, hanem a kiadó a füzetke hátoldalán gyógymódokat is kínált, ha már esetleg bűnbe estünk. Igen hatásosnak számított akkoriban az erősítő tinktúra és a termékenyítő púder – egyik 10, másik 12 shillingbe került.

Ezek alapján ne csodálkozzunk, hogy a mai napig sokan szégyenteljesnek tartják az önkielégítést, noha ez egy teljesen természetes emberi dolog. Hogy is tudnánk pár évtized alatt levetkőzni azt a felfogást, ami hosszú évezredekig tartotta magát és egész társadalmak hozzáállását határozta meg?

Nyitókép: Pexels

Tovább olvasok