„Tényleg elég jó vagyok?” – Egy imposztorszindrómás rettegései

Egy pszichológiai témájú cikket olvasva megláttam: imposztorszindróma. Fogalmam sem volt, mit is jelenthet, de megfogott a címe, amikor pedig elolvastam, betalált. Mélyen, pont a lelkem közepébe. Egyértelmű volt, hogy ugyanezt élem meg.

Az imposztorszindróma alapvetően a félelmen és a szorongáson alapszik, hogy egyszer majd mindenki rájön, hogy túlértékelt. Egyszer csak kinyílik a szemük, hogy nem vagyok elég okos, nem vagyok elég jó, és amit elértem, pusztán a szerencse műve. Ahogy a fogalomban szereplő imposztor – „csaló” – kifejezés is erre utal.

Az egész életemre úgy tekintek, hogy minden eredményem a szerencsének tudom be, ha pedig valamiért megdicsérnek, képes vagyok elvinni a dolgot egészen abba a végletbe, hogy talán csak megsajnáltak. Vagy éppen így próbálnak az amúgy átlagon aluli tevékenységemből kimozgatni.

Azok az emberek, akik látszólag sikeresek, de imposztorszindrómával küzdenek, gyakran megvívnak ezzel a belső harccal, amikor a hang a fejükben elbizonytalanítja őket: elég jó vagyok? Biztos, hogy az én érdemem? Eleget tettem azért, hogy ezt elérjem? Nem csak egy csaló vagyok, akiről mindenki elhitte, hogy tehetséges? Mikor fogok lebukni, mikor jön rá a többi ember, hogy igazából csak egy imposztor vagyok?

A belső feszültségek közül ez okozza a legnagyobbat. Az indokolatlan bűntudat pedig arra készteti őket, hogy egyre többet és többet tegyenek, mégsem ismerik el saját magukat és félnek. Ha belegondolok, nálam már az iskolában elkezdődött. Sokszor arra fogtam, hogy azért kapok jó jegyeket, mert a néhány évvel felettem járó nővérem okos. Ő már kitaposta az ösvényt, és így én is előnnyel indultam ezeknél a tanároknál.

Ezen az sem segített, hogy gyakran összekeverték a neveinket. Aztán emlékszem, a másik gondolatom az volt, hogy nem csak azért kapok-e jobb jegyeket, mert az első 1-2 hónapban letettem valamit az asztalra? És akarva-akaratlanul is pozitív elbírálás jut eszükbe a nevem láttán? Vajon valóban én értem el mindent? Ezzel együtt járt nálam is, hogy nem tudtam büszke lenni magamra, ami a mai napig tart.

Mindenki, aki ezzel küzd, tudja, hogy mi nem dicsekszünk – mert dicsekedni amúgy sem szép dolog -, és hát ha megtesszük is, kényelmetlen. Mert belül ott az a fene nagy diszkomfort érzés, hogy megérdemlem-e, hogy büszkék legyenek rám. Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva szégyelljük az eredményeinket, mert nem hiszünk magunkban, és félünk.

A rólunk kialakított képet nem emeljük, hiszen mi van, ha mindenki téved, és nem a mi érdemünk? Ha egy percre örülünk is a sikernek, néhány pillanat múlva átveszi a helyét az aggodalom és a bagatellizálás, hogy „Ugyan, ezt bárki meg tudja csinálni!” Ez nem eredmény, ez tulajdonképpen csak egy átlagos dolog. Nekem ilyen például a munkám, amiben kimagaslóan teljesítek minden munkahelyen.

FORRÁS: UNSPLASH

Teljesítményorientált munkakörben dolgozom, ami talán a cég számára szerencsés, de számomra nem minden körülmények között az. Ha nem teljesítek 100%-on, az maga a tragédia – és a 100% sem elég, nekem mindig többet kell nyújtanom. Olyan ez, mint egy belső bűntudat amiatt, hogy nem vagyok elég jó, és nekem többet kell adnom, nekem jobban meg kell felelnem, mint másoknak.

Érezted már azt, hogy ha megdicsérnek, az annyira fáj, mintha éppen szidást kapnál?

Emlékszem, egyszer annyira megdicsért egy főnököm egy négyszemközti megbeszélésen, hogy elsírtam magam. Kitört belőlem egy megállíthatatlan könnyfolyam. Nem tudtam elfogadni, hogy én ezt megérdemlem. Talán mi mind nem is attól félünk, hogy mások rájönnek, csalók vagyunk, hanem attól, hogy mi magunk elismerjük önmagunkat.

Mert félünk megdicsérni, elismerni a saját érdemeinket ahelyett, hogy kétségbe vonnánk a képességet: mi is lehetünk azok, akik megveregetik a saját vállukat és büszkén mesélik az eredményeiket.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok