Paloma Picassót a graffitik ihlették apja képei helyett…

Fiús kislányként játékautókkal, építőkockákkal és papírfigurákkal játszott – parókákat készített nekik a saját hajából, és arról álmodozott, hogy egyszer majd fodrász lesz. Később az építészet felé kacsintgatott, végül azonban a divatot és a dizájnt választotta.

Soha nem akarta, hogy világhírű apjához, Pablo Picassóhoz hasonlítsák. A 20. század egyik legünnepeltebb művészének nevét viselni hatalmas teher volt számára. Paloma Picasso azonban keményen dolgozott azért, hogy tehetségével, kitartásával és szorgalmával ellensúlyozni tudja mindezt.

Anne Paloma Ruiz-Picasso y Gilot néven született 1949. április 19-én. Alig 4 éves volt, amikor édesanyja elhagyta a festőzsenit, ám a kislány továbbra is édesapjával töltötte a nyarakat Dél-Franciaországban. Később a Nanterre-i Egyetemre járt, majd elkezdett jelmezeket tervezni párizsi avantgárd produkcióknak, amelyek hamar felkeltették  a kritikusok érdeklődését.

A kezdeti sikereken felbuzdulva Paloma beiratkozott egy párizsi ékszeriskolába. Nem sokkal később már együtt dolgozhatott barátjával, Yves Saint Laurent-nal és a görög Zolotas ékszercéggel, ahol tovább csiszolhatta tudását. Karrierjének következő mérföldkövét a legendás Tiffany & Co. jelentette.

Legmerészebb álmáról így nyilatkozott egyszer:

„Rengetegen jelentkeztek az állásra. Olyanok is, akik akkor már elismertek voltak. Nem volt könnyű Picasso lányaként bekerülni a csapatba. Először is duplán kellett bizonyítanom, hiszen a kollégáim eleinte azt gondolták, a hátterem miatt vettek fel. Másodszor, apám nimbuszát sem rombolhattam le.”

Az üzletasszony gyakran megemlíti az interjúkban, hogy az ékszerek hozzátartoztak a személyiségéhez, és jelentős mértékben befolyásolták az életét. „Fiatal koromban sokszor megkértem anyámat, hadd nézzem meg az ékszereit. Imádtam matatni a csecsebecséi között, néha akár órákon át képes voltam gyönyörködni bennük. Önbizalmat adtak és titkos örömöt.”

A KÉPEN: PALOMA ÉS PABLO PICASSO, FORRÁS: FACEBOOK

Első kollekcióját a Tiffanynál a New York-i graffitik ihlették, amit akkor vandalizmusnak tekintettek. Paloma legitimizálta a falfirkákat azzal, hogy értékes és időtálló anyagokba csempészte bele az utcai művészetet. Aztán ahogy telt-múlt az idő, a paletta fokozatosan bővült – az állandó megújulás jegyében. Megjelentek az X (csók) és O (ölelés) minták, a szív, a nyíl, az olajfa levél és olyan szavak, mint pl. smile, love, rock, amour és oui.

A merész és egyedi dizájnnak köszönhetően rendkívül népszerűek lettek ezek az ékszerek, nem csoda hát, hogy a legkisebb Picasso lány a világ egyik legbefolyásosabb nőjévé vált. Aztán a sikersorozat egy időre megszakadt, apja 1973-ban bekövetkezett halála után Paloma abbahagyta a tervezést. Ennek az volt az oka, hogy minden idejét lefoglalta a hagyatékkal kapcsolatos ügyintézés és a párizsi Musée Picasso létrehozásában való segédkezés. Aztán újra belevetette magát a munkába, még nagyobb elánnal, új területekre evezve.

A divatikon sokoldalúságára nincs is jobb bizonyíték, minthogy néhány év múlva napszemüvegeket, rúzst és parfümöket dobott piacra. Ahogy a mesében mondják: bármihez nyúlt, arany lett belőle. Ám nem elégedett meg azzal, hogy a neve szerepeljen az üvegcséken. Ő maga is megjelent a reklámokban, erőteljes, mégis kifinomult stílusa egyszerre tükrözte a régi eleganciát és a modern világ dinamikusságát.

Paloma Picasso egy igazi legenda. Ma is a Tiffanynak dolgozik, évente két kollekciót készít, néha ihletet merítve Marrakesh-ből, ahová 2006-ban költözött férjével. „Olyan ékszereket akartam kreálni, amelyek megragadják a marokkói kertek végtelen szépségét és ezerarcúságát” – mondta egy beszélgetés során. Kétség sem fér hozzá, sikerült neki, utánozhatatlan művészete pedig sokak számára inspiráló.

Nyitókép: Facebook

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok