Pechál Peti: Miért teher egy fiúnak a szüzessége?

A nők szüzességével mindig is sokat foglalkozott az emberiség. Értéket képviselt, feltétele lehetett a házasságnak, szégyent hozott magára, aki túl korán, nem tisztességes körülmények között veszítette el. És a férfi szüzességgel mi a helyzet?

Ma már sokkal szabadabban kezeljük a szexualitást, és a legtöbb ember nem vár a házasságig az első szexuális együttléttel. Már nem is elvárás, hogy az ara szeplőtlen szűz legyen. Viszont pont ezért nagyobb szerepet kapott, hogy felvilágosítsák a lányokat arról, mivel jár az első együttlét, jól válasszák meg azt a fiút, akivel átélik ezt az élményt.

A fiúk szüzességének elvesztése viszont nem kap ekkora figyelmet. Ugye annak nincsenek fizikai jelei, nem jár fájdalommal, nem társítottak hozzá sosem tisztaságot. Azon lehet vitatkozni, hogy anno mennyire volt ez előnyös a férfiaknak, hiszen sokkal elnézőbbek voltak velük, ha a szénakazalban hemperegtek egy random lánykával.

Viszont ehhez társult egy elvárás is. Hogy a férfinak tapasztaltnak kell lennie. Hiszen az olyan férfias, ha tudod, mit csinálsz. Ez az élet minden területére igaz, de a szexre kifejezetten. A magabiztosság, határozottság szexi. Ha félénk és bizonytalan vagy, az nem. És napjainkban, amikor már ez a nagy szüzesség kultusz teljesen leáldozott, ez még nagyobb szerepet kap. Hiszen már abban sem lehet bízni, hogy a lánynak sincsenek tapasztalatai, ezért nem is veszi észre, ha egy kicsit ügyetlen vagy.

Én 17 éves voltam, amikor elvesztettem a szüzességemet. És nem mondhatnám, hogy megvártam a tökéletes partnert vagy a tökéletes pillanatot. Túl akartam esni rajta. Mert már a barátaim között is voltak olyanok, akiknek rendszeres szexuális életük volt, vagy legalábbis már voltak együtt 1-2-3 lánnyal. Úgy éreztem, minél tovább vagyok tapasztalatlan ebben, annál kellemetlenebb lesz.

FORRÁS: UNSPLASH

Főleg ilyen fiatalon, amikor még keveset tudunk a szexuálitásról, egy csomó túlzott elvárásnak akarunk megfelelni. Hallunk történeteket fiúktól, lányoktól, ki kivel és hogyan szexelt, milyen extra dolgokra képesek egyesek, vagy milyen bénák voltak mások. Amikor a fiatalok még csak épp felfedezik a szexualitásukat, akkor minden, ami erről szól, izgalmas, és mindenre kíváncsi vagy.

És tapasztalatlan fiúként rengeteg dolgon stresszelhetsz: hogy elég nagy-e a farkad? Hogy nem mész-e el túl hamar? Hogy bénázás nélkül fel tudod-e húzni a gumit? Hogy ki tudod-e elégíteni orálisan (vagy bárhogy) a lányt? Hogy ha valami miatt felsülsz, akkor utána rajtad fog röhögni mindenki?

Véletlenül sem akarom azt a benyomást kelteni, hogy jaj, szegény fiúknak nehezebb dolguk van, mint a lányoknak – csak azt gondolom, hogy talán kicsit máshogy nehéz. És minél később esnek túl a nagy alkalmon, annál nehezebb, és annál inkább fennáll az esélye, hogy tényleg valami rosszul fog alakulni. Évről évre egyre nagyobb a teher. És a szex gondolata már nem egy izgató lehetőség, hanem egy rettegéssel teli megmérettetés lesz.

20 évesen még szűz vagy? Akkor veled biztosan van valami baj, ha még nem jutottál punci közelébe! 24 évesen még nem voltál senkivel? Te nagyon esetlen faszi lehetsz. Egy melltartót azért ki tudsz kapcsolni? Én nem akarok tanárnénit játszani szűz kisfiúkkal. Ezek a félelmek részben nem is valósak, de közben meg tényleg előfordulhat, hogy egy olyan nagyszájú, flegma csajjal sodor valakit össze az élet, aki tényleg beszól valamit. Vagy a barátnőivel ezen heccelődik. Ki ne hallott volna már ilyen sztorit?

Nekem pont ilyen félelmek miatt nem lett kellemes első élményem.

Mert hülye voltam, mert meg akartam felelni egy olyan elvárásnak, aminek utólag visszatekintve semmi jelentősége nem volt. Ráadásul egy fél év múlva egy olyan lánnyal kezdhettem neki a szexualitás rejtelmeinek felfedezésébe, akivel tényleg minden adott volt, ami ehhez kellett. Akkor megérte?

Mostanában úgyis fókuszban van a szexuális felvilágosítás, és hogy vajon meddig kell várni vele. Persze egy fiatallal nehéz úgy beszélni erről, hogy a mi szavunk elnyomja a korosztálya elvárásainak harsogását. Mégis azt hiszem, hogy komolyabban kellene ezt venni annál, hogy a fiúknak fütyijük van, a lányoknak puncijuk, és hogyan működik egy óvszer vagy egy tampon.

Nem elég a bölcs tanács, hogy tartogasd magad a megfelelő ember számára, és akkor minden csodálatos lesz. Hanem beszélni kell arról is, hogy a szüzességet ne érezzék tehernek, vagy úgy, hogy már tizenévesen le vannak maradva. Hogy a szexben nincs kudarc, csak egészséges tanulási folyamat. És a saját gyerekeinkkel a konkrét félelmeiről is beszélnünk kellene. Mert ezek a valóságban nem is akkora démonok, mint fiatalon gondoljuk.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok