Greta May: A válás utáni parti csak elsőre hangzik ostobaságnak!

2021-09-07 Esszencia

„Gyere el!” – mondta a barátnőm, én pedig elég furán nézhettem, miközben folytatta. „Pont ez a lényege, hogy mindkettőnk részéről ott lesznek a barátok. Most, hogy kimondták a válást, hivatalosan is el szeretnénk búcsúztatni a házasságunkat.

Tudod, mennyi konfliktuson vagyunk túl, bár a végére sikerült megegyezni. Úgy döntöttünk, jó lezárás, ha utoljára még együtt berúgunk. Akkor pedig már legyenek ott azok is, akik a közös évek során is jelen voltak az életünkben.” Mindez két hónapja volt, én pedig nem vitatkoztam, egyszerűen csak elmentem a „válási partira”. Renit ismerve nem volt meglepő, hogy a sztárokat látva felkapta az ötletet, és úgysem tudtam volna meggyőzni róla, hogy ez az egész kicsit fura. Indulás előtt azonban erős kétségeim támadtak, nem fog-e ez az egész valami kínos jelenetbe torkollni…

Ünnepeljük meg, hogy elváltunk?

Az járt a fejemben, hogy egy párkapcsolat kudarca óhatatlanul is traumákkal – vagy ha azzal nem is, megrázkódtatásokkal mindenképpen – jár. Ritka, hogy két emberben egy időben, egyforma szelídséggel szűnnek meg az egymás iránti érzelmek. Inkább az a jellemző, hogy ezernyi sérülés, csalódás és veszekedés után dönt úgy egyik vagy másik fél, hogy beadja a válópert. És bár egyre többen élnek a mediátorok segítségével ilyen helyzetben, még mindig nem ez az általános. Szóval elsőre leginkább a miérteket kérdőjeleztem meg Reni döntésében. Ők ugyanis elég sokszor próbáltak kiszúrni egymással a válás során.

Hiába jutottak a végén közös nevezőre, mégsem gondoltam, hogy egy bulinak köszönhetően majd örökre békés és kedves hangnemre váltanak.

Aztán ráébredtem, hogy talán nem is ez a cél – és ekkor kezdtem érteni Reni gondolatmenetét. Életünk során ugyanis valóban szükségünk van választóvonalakra, „hivatalos” lezárásokra. Amikor szerelmesek leszünk és összekötjük a sorsunkat, egy szimbólumokkal teli szertartással tesszük, az esküvővel. Ám amikor két ember éveket húz le egymás mellett – aminek azért legalább egy része boldog volt -, majd a kapcsolatuk véget ér, nincs „kapaszkodó”. Csak kisétálnak az utolsó tárgyalás után a bíróság ajtaján, és külön-külön hazatérve megpróbálják feldolgozni, hogy ettől a perctől fogva minden szempontból új életet kezdenek.

Így hát, ha ilyen megközelítésből nézem, egy utolsó, közös búcsú akár méltó lezárása is lehet az együtt töltött éveknek. Egy este, amikor már nem beszéltek gyakorlati dolgokról (már úgyis hivatalosan rendeződtek). Amikor már nem az ellenfelet, a csalódásod vagy kiábrándulásod tárgyát látod a másikban, hanem az embert, akivel életetek egy szelete örökre közös marad. Akivel évekig együtt ébredtetek és együtt feküdtetek.

Ebből a szempontból megközelítve el tudtam képzelni, hogy hasznos egy utolsó koccintás, egy utolsó szembenézés, az emlékek felidézése és elengedése. Bármilyen bizarrul is hangzik a válási parti kifejezés, ilyenkor nem a kudarcot „ünneplik” a felek, hanem a múlt elengedését és az újrakezdést.

Forrás: Unsplash

De mi történt a partin?

Szóval ilyen gondolatokkal mentem el a bulira. Bár őszintén bevallom, kicsit tartottam tőle, hogy békés búcsúzkodás helyett egy rossz mondat hatására elszabadulnak majd az indulatok, és a barátokkal együtt valami kellemetlen veszekedéshez fogunk asszisztálni. Aztán jól meglepődtem…

Reni és Bence ugyanis nem vesztek össze – de nem is átlagos buliként ért véget az éjszaka. A közös mulatás annyira jól sikerült, hogy kissé becsípve egymás ágyában kötöttek ki. És amikor együtt ébredtek, elindult köztük egy minden addiginál őszintébb kommunikáció. A házasságukról, a régi problémákról, a válásról. Tegnap hívott a barátnőm telefonon, hogy újrakezdték. Egyelőre még csak összeköltöznek, de ha minden jól megy, jövő tavasszal ismét anyakönyvvezető elé állnak…

Ettől függetlenül persze nem javaslom senkinek, hogy ilyen befejezés reményében rendezzen válási partit, hiszen ilyen ezerből egyszer történik meg. És egyébként is azt gondolom, hogy nem mindenkinek való. Ha azonban mindkét fél úgy érzi, hogy ez segíthet, és intelligensen tudják kezelni a helyzetet, akkor talán érdemes belevágni…

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok