Pálinkával a nátha ellen: Beválik nagyanyáink receptje?

2021-09-11 Koffein

Mivel szerkesztőségünk felét ágynak döntötte a nátha – csak a sima szokásos őszi vírus, semmi újhullámos extra huncutság -, ezért úgy éreztük, itt az ideje utánajárni a legősibb nátha elleni házi praktikának: a kalapkúrának.

A kalapkúráról mindenki hallott már, de ha definiálni kéne, kb. így hangozna a leírás: „Inni kell piát, sokat, utána jobb lesz.” Ok, de mi köze ennek a kalaphoz? Erre egyszerre két elmélet is létezik. Az egyik, hogy leteszel magad elé egy kalapot, és addig döntöd befelé az alkoholt, amíg kettőt nem látsz belőle – ha megvan a legalább két kalap, a kúra befejeződött. Legalábbis az első alkalma. A gyógymód természetesen akkor sem kevésbé hatásos, ha véletlenül három vagy több kalapot látunk magunk előtt!

A második elmélet szerint a kalapot nem magunk elé kell tenni és nézegetni, hanem fel kell húzni a fejünkre (sapka is megfelel a célra). Hozzá még egy jó meleg pulóverbe, kabátba, sálba be kell burkolózni és így adagolni magunkba a szeszes italt. Ez esetben az izzasztás a cél. Ha már jól befűtöttünk kívül-belül, a kúra sikeresnek mondható. Hátránya az előbbi kalapkúra verzióval szemben, hogy nehezebben érzékelhető, mikor van vége. 

Na de az sem mindegy, hogy milyen alkoholt választunk a kúra idejére! Mivel én a kalapkúráról először egy erdélyi ismerősömtől hallottam, ezért sokáig szent meggyőződésem volt, hogy a házi pálinka a csodafegyver ebben a témakörben. Vagy legalábbis valami jóféle tömény. De azóta már megvilágosodtam, hogy ebből is több irányzat van.

A legkevésbé szimpatikus verzió a kimondottan rossz minőségű alkoholok keverése. Hogy ez mire jó, arról fogalmam sincs, mert oké, gazdaságos, és ha már az ember úgysem érez túlságosan ízeket a náthától, akkor minek elővenni a díszüveges minőségit? De kinek hiányzik egy jó kis gyomorkeringő is a náthája mellé? Szóval ha nem akarjuk a másnapunkat a budin tölteni imádkozva a nagy fehér porcelánistenhez, válasszunk inkább egykomponensű minőségi piát!

FORRÁS: UNSPLASH

Sokan esküsznek a jó borra, lehetőleg vörösre, amiben lehet valami, mivel állítólag a bor a jelenleg ismert nagyjából húszféle vitamin felét tartalmazza változó arányban. Hátránya, hogy elég lassan lehet elérni vele a kívánt hatások bármelyikét. Ha viszont felforraljuk, esetleg egy kis szegfűszeggel, fahéjjal és mézzel megbolondítjuk, akkor a vitamintartalom egy részét biztosan elbuktuk. Ámde kapunk egy finom és forró italt, ami gyorsan hat és garantáltan extra gyorsan elkezd izzasztani is.

Ráadásul bármilyen forró ital enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel elősegíti a légutak kitisztulását.

El is jutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy tulajdonképpen mennyire lehet hatásos ez a közkedvelt népi gyógymód a nátha ellen. Az alkohol maga erős fertőtlenítő hatással bír ugyan, de a légutainkba nem nagyon kerülhet. Kivéve, ha szeszfőzdében dolgozunk, ami mondjuk garancia arra, hogy a nátha eleve messziről elkerül minket. Ám ha nem vagyunk ilyen szerencsés munkahellyel megáldva, a szesz bizony csupán a torkunkon fogja kifejteni a hatását. Viszont a torokfájásra, ami a nátha gyakori kísérő tünete, igencsak hatásos lehet. 

Az alkohol izzasztó hatása vitathatatlan, ami a méregtelenítés miatt fontos, de állítólag a vírusokat az izzadás sajnos hidegen hagyja. Igaz, erről édesapám véleménye az orvosokétól eltér, ő ugyanis esküszik az izzasztásra, mint nátha elleni csodaszerre, bár ő az alkoholmentes verziót gyakorolja. Mivel közel hetven év tapasztalattal rendelkezik a témakörben, én fenntartom a lehetőségét annak, hogy mégis neki van igaza, mivel sokkal ritkábban változtat véleményt, mint a hivatalos orvostudomány. 

Ami viszont vitathatatlan pozitívuma a kalapkúrának, az az a tény, hogy a beteg garantáltan ágynak dől a kezelés után és nyugton marad egy jó darabig, esélyt adva ezzel a szervezetének, hogy a gyógyulásra koncentrálhasson. Ráadásul nem is beszéltünk még a kalapkúra kedélyállapotra tett jótékony hatásáról. Mivel a nátha vírus a stressz által meggyötört idegrendszert könnyebben támadja, ezért a lazítás és a közérzet javítása biztosan segítségére van a betegnek a felépülésben. 

Ahogy kedves erdélyi barátnőmtől kérdeztem annakidején: 

 – Te, és mondd csak, szokott ez segíteni?

 – Mindenképp! Vagy meggyógyulsz tőle, vagy már nem érdekel, hogy még beteg vagy!

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok