Pálinkával a nátha ellen: Beválik nagyanyáink receptje?

2021-09-11 Koffein

Mivel szerkesztőségünk felét ágynak döntötte a nátha – csak a sima szokásos őszi vírus, semmi újhullámos extra huncutság -, ezért úgy éreztük, itt az ideje utánajárni a legősibb nátha elleni házi praktikának: a kalapkúrának.

A kalapkúráról mindenki hallott már, de ha definiálni kéne, kb. így hangozna a leírás: „Inni kell piát, sokat, utána jobb lesz.” Ok, de mi köze ennek a kalaphoz? Erre egyszerre két elmélet is létezik. Az egyik, hogy leteszel magad elé egy kalapot, és addig döntöd befelé az alkoholt, amíg kettőt nem látsz belőle – ha megvan a legalább két kalap, a kúra befejeződött. Legalábbis az első alkalma. A gyógymód természetesen akkor sem kevésbé hatásos, ha véletlenül három vagy több kalapot látunk magunk előtt!

A második elmélet szerint a kalapot nem magunk elé kell tenni és nézegetni, hanem fel kell húzni a fejünkre (sapka is megfelel a célra). Hozzá még egy jó meleg pulóverbe, kabátba, sálba be kell burkolózni és így adagolni magunkba a szeszes italt. Ez esetben az izzasztás a cél. Ha már jól befűtöttünk kívül-belül, a kúra sikeresnek mondható. Hátránya az előbbi kalapkúra verzióval szemben, hogy nehezebben érzékelhető, mikor van vége. 

Na de az sem mindegy, hogy milyen alkoholt választunk a kúra idejére! Mivel én a kalapkúráról először egy erdélyi ismerősömtől hallottam, ezért sokáig szent meggyőződésem volt, hogy a házi pálinka a csodafegyver ebben a témakörben. Vagy legalábbis valami jóféle tömény. De azóta már megvilágosodtam, hogy ebből is több irányzat van.

A legkevésbé szimpatikus verzió a kimondottan rossz minőségű alkoholok keverése. Hogy ez mire jó, arról fogalmam sincs, mert oké, gazdaságos, és ha már az ember úgysem érez túlságosan ízeket a náthától, akkor minek elővenni a díszüveges minőségit? De kinek hiányzik egy jó kis gyomorkeringő is a náthája mellé? Szóval ha nem akarjuk a másnapunkat a budin tölteni imádkozva a nagy fehér porcelánistenhez, válasszunk inkább egykomponensű minőségi piát!

FORRÁS: UNSPLASH

Sokan esküsznek a jó borra, lehetőleg vörösre, amiben lehet valami, mivel állítólag a bor a jelenleg ismert nagyjából húszféle vitamin felét tartalmazza változó arányban. Hátránya, hogy elég lassan lehet elérni vele a kívánt hatások bármelyikét. Ha viszont felforraljuk, esetleg egy kis szegfűszeggel, fahéjjal és mézzel megbolondítjuk, akkor a vitamintartalom egy részét biztosan elbuktuk. Ámde kapunk egy finom és forró italt, ami gyorsan hat és garantáltan extra gyorsan elkezd izzasztani is.

Ráadásul bármilyen forró ital enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel elősegíti a légutak kitisztulását.

El is jutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy tulajdonképpen mennyire lehet hatásos ez a közkedvelt népi gyógymód a nátha ellen. Az alkohol maga erős fertőtlenítő hatással bír ugyan, de a légutainkba nem nagyon kerülhet. Kivéve, ha szeszfőzdében dolgozunk, ami mondjuk garancia arra, hogy a nátha eleve messziről elkerül minket. Ám ha nem vagyunk ilyen szerencsés munkahellyel megáldva, a szesz bizony csupán a torkunkon fogja kifejteni a hatását. Viszont a torokfájásra, ami a nátha gyakori kísérő tünete, igencsak hatásos lehet. 

Az alkohol izzasztó hatása vitathatatlan, ami a méregtelenítés miatt fontos, de állítólag a vírusokat az izzadás sajnos hidegen hagyja. Igaz, erről édesapám véleménye az orvosokétól eltér, ő ugyanis esküszik az izzasztásra, mint nátha elleni csodaszerre, bár ő az alkoholmentes verziót gyakorolja. Mivel közel hetven év tapasztalattal rendelkezik a témakörben, én fenntartom a lehetőségét annak, hogy mégis neki van igaza, mivel sokkal ritkábban változtat véleményt, mint a hivatalos orvostudomány. 

Ami viszont vitathatatlan pozitívuma a kalapkúrának, az az a tény, hogy a beteg garantáltan ágynak dől a kezelés után és nyugton marad egy jó darabig, esélyt adva ezzel a szervezetének, hogy a gyógyulásra koncentrálhasson. Ráadásul nem is beszéltünk még a kalapkúra kedélyállapotra tett jótékony hatásáról. Mivel a nátha vírus a stressz által meggyötört idegrendszert könnyebben támadja, ezért a lazítás és a közérzet javítása biztosan segítségére van a betegnek a felépülésben. 

Ahogy kedves erdélyi barátnőmtől kérdeztem annakidején: 

 – Te, és mondd csak, szokott ez segíteni?

 – Mindenképp! Vagy meggyógyulsz tőle, vagy már nem érdekel, hogy még beteg vagy!

Nyitókép: Unsplash

Élsz-halsz az IgaziNő cikkeiért? Akkor iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. 🙂