A nő, aki Humphrey Bogartból is hűséges férjet faragott

Sok romantikus történet kezdődött a filmvásznon (és futott zátonyra a valóságban), de Humphrey Bogart és Lauren Bacallé mind közül a legikonikusabb, ami sokunkat inspirálhat.

A füstös hangú díva karrierjét az álomgyár egyik legnagyobb rendezője, Howard Hawks indította el. Egészen pontosan Hawks felesége, aki felfigyelt a Harper’s Bazaar címlapján tündöklő lányra, és megkérte a férjét, hogy hívja be a Szegények és gazdagok (To Have and Have not) című film próbafelvételére. A házaspár szárnyai alá vette a 18 éves lányt, új nevet adtak neki, beíratták beszéd- és táncórákra.

Ennek ellenére Lauren annyira izgult a felvételek elején, hogy folyamatosan reszketett, amit álla lefelé nyomásával és ferdén felvont szemeivel igyekezett palástolni. Ez a senkivel össze nem téveszthető nézés élete végéig a védjegyévé vált, „Bacall-look” néven híresült el. Itt találkozott először a nála több mint két évtizeddel idősebb színészóriással.

A feltűnő szépség „By Myself and Then Some” című önéletrajzi kötetében bevallotta, hogy „nem volt mennydörgés, sem villámcsapás”. Aztán ahogy teltek a napok, mégis egyre közelebb kerültek egymáshoz. Olyannyira, hogy alig három héttel a forgatás után elcsattant az első csók is közöttük. A Casablanca sztárja hamarosan elkérte Lauren telefonszámát, amit a színésznő egy gyufásdoboz hátoldalára firkantott.

Kettejük viszonya röpke románcnak indult. Bacall tapasztalatlansága ellenére pontosan tudta, mibe keveredik. Bogart nős volt, hírhedt ivó, igazi balhés típus. Ám a csillagszemű szépség őrülten belehabarodott az Oscar-díjas színészbe, és hajlandó volt kockáztatni érte. „Bogie és én nem tudunk ugyanabban a szobában lenni anélkül, hogy egymáshoz ne érjünk. És ez nem csupán kémia volt, annál sokkal több” – írta memoárjában a gyönyörű szexbomba.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A forgatás 1944 májusában ért véget. Röviddel ezután Bogart egy üzenetet küldött a színésznőnek, amelyben ez állt: „Búcsúzni annyi, mint egy kicsit meghalni – most már tudom, mit jelent ez a mondat.” Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy kapcsolatuk komolyra fordult, ám a férfi kötelességének érezte, hogy harmadik felesége mellett maradjon.

Év végére azonban házassága végleg megromlott, így 1945. május 10-én elvált Mayo Methot-tól. 11 nappal később pedig feleségül vette Bacallt egyik barátja ohiói farmján. Bacall így írt esküvőjük napjáról: „Könnyek csordultak le [Humphrey] arcán, amikor meghallotta a szertartás szövegét. Akkor tudatosult benne, mit jelentenek, mit kell jelenteniük ezeknek a szavaknak.”

Bogie olyan feleséget akart, aki mindenhová elkíséri, és segíti a munkáját. A színésznő ugyanerre vágyott, ezért akart gyerekeket. Álmai valóra váltak, hiszen 1949-ben megszületett első gyermekük, akit Stevennek neveztek el. 1952-ben pedig világra jött kislányuk, Leslie Howard Bogart. Bacall tehát valóban lemondott karrierjéről annak érdekében, hogy a családjáról gondoskodjon. Évente maximum egy-két filmet vállalt, és távol tartotta magát a rivaldafénytől.

Sajnos azonban a szép napok nem tartottak sokáig. 1956-ban Bogartnál nyelőcsőrákot diagnosztizáltak, és egy évvel később szervezete feladata a harcot. Felesége soha nem felejtette el utolsó közös pillanatukat:

„Felöltöztem, hogy elvigyem a gyerekeket a vasárnapi iskolába. Megcsókoltam, mint mindig, és azt mondtam neki, mindjárt visszajövök. Viszlát, kölyök – válaszolta. Amikor egy óra múlva hazamentem, kómába esett.”

A hollywoodi film noir nagyasszonya rendkívül fiatalon, 32 éves korában özvegyült meg. Bár a következő évtizedekben számos románca volt (többek között Frank Sinatrával), és hozzáment egy másik színészhez, egyik sem ért fel az utánozhatatlan Bogarttal.

Nyitókép: Wikipédia

Élsz-halsz az IgaziNő cikkeiért? Akkor iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. 🙂