Bántalmazó kapcsolat: Ismerd fel a jeleket és menekülj!

2021-09-20 Szerintünk

Sokszor észre sem vesszük, hogy a kapcsolat, amiben élünk, mennyire káros ránk nézve. Hiszen az elején minden szép és jó, harmonikus, szeretetteljes. Még csak nem is feltételezzük, hogy az az ember, aki mellett nap mint nap élünk, akivel álmokat szövögetünk, egyszer csak ellenünk fordulhat.

Mert szépen lassan kezd el dolgozni és veti ki hálóját. Én csak a saját tapasztalatomról mesélhetek, arról, ami az én egykori kapcsolatomban előfordult. A bántalmazó először elbizonytalanít a saját igazadban, majd vádaskodni kezd, rombolni kezdi az önbizalmad és játszani kezd az érzéseiddel. Eléri, hogy teljesen alárendelt szereped legyen a kettőtök kapcsolatában.

Mire észrevesszük, hogy ez már a valóság és nem egy rémálom, addigra már nem merünk önmagunk lenni. Mert félünk, milyen következményekkel jár, ha valami nem úgy alakul, ahogy a másik fél akarja. Aki élt már bántalmazó kapcsolatban, sajnos tudja, hogyan képes a félelem gúzsba kötni az embert fizikálisan, mentálisan és lelkileg is. Ragyogásunk megfakul, gondolataink nem méltóak már hozzánk, és képesek leszünk félni szinte mindentől, ami régen még örömforrás volt.

Jelek, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz:

 1. Pár perc késés is végzetes lehet

Bármikor közbejöhet valami a munkahelyen, a forgalomban, hosszabb sor állhat a boltban a pénztárnál, vagy egyszerűen csak jól érezzük magunkat a barátainkkal és maradnánk még… De félünk a következményektől. Mert már előfordult, hogy hűtlenséggel vádolt meg, lekurvázott, vagy erősen csuklón szorított és vérben forgó szemekkel vont kérdőre, miközben azzal zsarolt, hogy már nem szereted őt. Mindezt azért, mert késtél.

 2. Rád hárítja a felelősséget 

Csakis te hibázol, te nem csinálod jól a dolgaitokat, te felelsz kettőtökért. A te hibád, hogy sok a konfliktus, mert nem tartod be a szabályokat. Nem úgy játszol, ahogy ő szeretné – és mivel ő a romboláshoz ért, így észre sem veszed, hogy egyre keményebben dolgozol magadon azért, hogy megfelelj neki. De hiába.

FORRÁS: UNSPLASH

 3. Eltávolodsz a szeretteidtől 

Képtelen vagy társaságban elengedni magad, az órádat nézed, a telefonodat figyeled, nehogy hibát véts. Nem mondasz igazat, ha kettőtökről kérdeznek, mert a lelked már így is fáradt, nem akarod még a kéretlen tanácsokat is hallgatni. Hajlamosak vagyunk egyedül maradni ebben a helyzetben, mert szégyelljük, hogy ide jutottunk, és egyedül szeretnénk megoldani a problémát.

 4. Rossz szokásokba menekülsz

Több alkohol, több cigi, körömrágás, depresszív gondolatok. Zenék, filmek, amik a rezgéseidet nem épp felfelé húzzák. Rosszul érzed magad a bőrödben, és kiutat keresel, egy kapaszkodót, hogy ha egy pillanatra is, de jobban érezd magad. A bántalmazó ezt is észreveszi és nem értékeli: leszól, megvet, és szavaival eléri, hogy végképp bűnösnek érezd magad, a szokásaiddal együtt.

 5. Önmagad árnyéka leszel 

A teljes és végleges elnyomás eredménye. Háttérbe szorítod önmagad, a gondolataidat, az érzéseidet, a véleményedet, mert legyen szó bármiről, neked nincs igazad. Kifogásokat keresel: rosszul érzed, amit érzel, hülye vagy, béna vagy. Ennél nagyobb vészvillogó, „Achtung” felirat és STOP tábla már nem jelenhetne meg, hogy bántalmazó kapcsolatban vagy!

 6. Erőszakos dühkitörésekkel tart sakkban 

Ha valamit nem úgy csinálsz, ahogy ő akarja, megfélemlít. Falnak szegez, tör, zúz, kiabál, csapkod, és előfordul, hogy fizikálisan is bánt. És ilyet senki NEM TEHET! SENKI!

 7. Elborít a tanácstalanság 

Félsz, mert már rég nem számít az, aki te vagy, de megpróbálsz beszélni vele. Küzdesz, remélsz, hogy ő is látja, ez így nem mehet tovább. Mire ő felhúzza a szemöldökét és úgy tesz, mintha nem értené és nem érezné azt, amiről beszélsz. Számára egy idilli család vagytok, ahol ő és az egója vígan lubickol, te pedig véglegesen kiégsz.

+1 Sosem vagy elég jó neki 

Hiába minden, napról napra egyre több kudarc ér a párkapcsolatodban. Pedig te mindent megtettél, hogy több és jobb legyél számára, de sosem leszel elég jó neki, ezért muszáj lépni!

Egy kapcsolat alapja a szeretet, a támogatás, a tisztázó beszélgetések, az őszinteség, önmagunk felvállalása, és egymás megértése. Egy biztos és örök: senkit nem hatalmazott fel az élet arra, hogy bántsa embertársait, szerelmét, barátját, szüleit, testvéreit vagy bárkit. És senkinek nem kell ezt csendben tűrnie – a legnagyobb félelmünk közepette is merni kell szólni és segítséget kérni!

Lelkisegély Szolgálat elérhetőségei:

Ingyenesen elérhető zöld szám mobilról és a legtöbb szolgáltatótól: 137-37

Normál díjas vonal: +36 1 329 33 80

SKYPE mindennap 18-23 óráig: „segelyvonal”

Chat: http://chat.hatter.hu hétfőn és szerdán 18-23 óráig

Email: lelkisegely@hatter.hu

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok