Ha a saját erkélyemen cigizek, miért szólsz be?!

2021-09-21 Koffein

A cigarettázás nagyon régóta osztja meg az emberek véleményét. A dohányosok védik ezt a nem épp egészséges tevékenységet, míg az antidohányosok kőkeményen küzdenek ellene. 

Ha végigkövetjük az idő múlását és kicsit visszatekintünk a múltba, tökéletesen kirajzolódik a skála, ami megmutatja, miként korlátozták egyre jobban és jobban a cigarettázni vágyó embereket. Vannak rendelkezések, amelyekkel teljesen egyet tudok érteni, ugyanis kifejezetten kiábrándító érzés volt, amikor annak idején még az étteremben gyárkémény módjára lehetett füstölni. Én pedig nem túl nagy élvezettel “haraptam” egy kis füstöt a rántott hús mellé.

Mára azonban ott tartunk, hogy nagyon sok helyen tiltott dologgá vált egy szál cigi elpöfékelése, és súlyos pénzeket fizethetnek büntetésként, akik megszegik a szabályokat. Egyelőre a saját lakásunkban azonban azt csinálunk, amit akarunk. Na, de mi a helyzet az erkéllyel? 

Mi lenne? – kérdezhetné az ember jogosan. Az is a saját tulajdonom. Én magam a “kocadohányosok” körébe tartozom, mert ritkán cigizek, társaságban vagy alkalomadtán. De volt idő, amikor sokkal többször rágyújtottam. Közel hét évig laktam társasházban, és emlékszem, milyen feszültséget keltett a nem dohányzók körében, ha valaki az erkélyen cigarettázott. Hiába gyűjtöd a csikket szépen hamutálba, figyelsz arra, hogy a hamu ne repkedjen világgá, a füsttel nem tudsz mit tenni.

Az szárnyra kél, és már bent is van a másik ember ablakán, aki pedig lüktető érrel a halántékán szitkozódik, hogy megint bebüdösíted a nappaliját. Patthelyzet, mondhatni.  Akadt olyan szomszéd néni, aki rendőrrel fenyegetőzött, mert neki joga van a tiszta, füstmentes levegőhöz. Kontraként mondhatnám, hogy nekem pedig jogom van a saját területemen azt tenni, amit szeretnék.

Na, de nézzük, mit mond a jog, mert itt az a mérvadó, nem pedig, hogy egy-egy magánember mit gondol jogszerűnek. A törvény szerint a saját lakóingatlanában mindenki azt tesz, amit akar, másnak abba beleszólása nincs. A Társasházi törvény pedig csak a közös használatú terek dohányzástilalmáról rendelkezik.

FORRÁS: UNSPLASH

Természetesen akadnak olyan emberek, akik ezeket a szabályokat is figyelmen kívül hagyják és hatalmas vigyorral köszöntenek reggel, lógó cigivel a szájukban a lépcsőn lefelé haladva, miközben egy hatalmas gomolygó füstgömb követi minden léptüket. Az ilyen helyzeteket még én is szóvá tettem, mert ne várjunk szimpátiát senkitől, ha nem vagyunk hajlandóak betartani a ránk vonatkozó rendeleteket.

Miért nem cigizik az ember a lakásán belül? – tehetnénk fel a logikus kérdést. Véleményem szerint ez nem segítene, mert a szellőzőkön keresztül még gyorsabban eljut a nem kívánatos melléktermék minden lakásba. A bejárati ajtó szintén nem egy légmentesen záródó páncélajtó, így akarva-akaratlanul a közös helyiséget is beszennyezné a füst. Ismét patthelyzet.

Hova száműzze magát a dohányos, hogy nyugodtan, minden lelkiismeret-furdalás nélkül el tudjon szívni egy szál cigit – és mi tévő legyen a nem dohányos, aki érthető módon nem akar passzív dohányossá válni?

Egy társasházban egyébként is pattanásig feszülnek az idegek, mert vékonyak a falak, kevés a magánszféra, és részese vagy idegen családok életének, ha akarod, ha nem. Hallod a vitákat, a nevetéseket, tudod, mikor kapott jó jegyet a gyerek, és azt még inkább hallod, ha nem.

Szerintem a cigaretta kérdését is hasonló keretek között kell kezelni, mint minden mást egy ilyen szűkös, zárt közösségben. Nem vered izomból a falat egyből, amint üvölteni kezd a zene, és nem hívod a rendőröket sem az első hangos szó hallatán. Szerintem a hangsúly a kompromisszumkészségen van, hogy hajlandóak legyenek az emberek engedményeket tenni egymás irányába, hiszen egy ilyen helyen másképp képtelenség élni.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr