„Ha válunk, kiforgatlak mindenedből!”

2021-09-21 Koffein

„Kiforgatlak mindenedből” – hangzott Andris kijelentése, amit a kedvesével közös lakás és egy esetleges válás kapcsán fogalmazott meg.

Ugyan már egyáltalán nem volt szomjas, és egy kedvesnek tűnő mosolyt is dobott a felesége felé, mi, az asztalnál ülő többiek tudtuk: ennél azért jóval többről van szó. Egy kis sör, bor az elmaradhatatlan nevetéssel keverve, no meg a világmegváltó gondolataink. Nem volt ez más, mint a szokásos szombat esténk a barátokkal.

Szó szót követett, a beszélgetésünk a házasság, a közös javak, és ezáltal az egyetlen házaspár, Andris és Móni felé terelődött. Móni a maga kedves és visszahúzódó stílusával most is igyekezett a háttérben maradni, mintegy utat engedve a mindenkinél mindent IS jobban tudó férjének, Andrisnak. Hamar kiderült számunkra  a nyilvánvaló: a házasságukban a nevükön kívül semmi közös sincs.

Tudják magukról, hogy szerencsések, mert mindegyiküknek külön-külön ingatlan van a nevén, amit korábban, a kapcsolatukat megelőzően szereztek. Ugyanez elmondható az autóról és persze a bankszámlájukról. 3 éve ugyan összeházasodtak, de máig nem tudják, mennyi tartaléka van a másiknak, ahogy kedvezményezettként is a szülők, testvérek szerepelnek az egyes pénzügyi dokumentumokon. Ja, és természetesen egymás autóját sem használják, nehogy kárt tegyenek benne.

Rendes baráti társaságként csak kapkodtuk a fejünket, és igyekeztünk a realitások talaján járó Andrist jobb belátásra terelni – mert kimondatlanul is tudtuk, hogy mindez főleg miatta alakult így. Szerette és tisztelte Mónit, de ha anyagiakról volt szó, valamiféle bizalmatlanság lengte körül a gondolatait.

FORRÁS: UNSPLASH

Hitt a felesége jóságában, mégis a “bármi történhet” eshetőségére hivatkozva ragaszkodott a megszerzett javaihoz.  Házasság ide, közös élet oda, esze ágában sem volt nagyobb értékeket közös névre venni, főleg nem megfinanszírozni az ilyen vásárlásokat: inkább egyedül kigazdálkodta.

Nem tudni, hogy Móni a vádló tekintetünket, vagy éppen az értetlenségünket elégelte-e meg, de egy mentő – a kapcsolatuk előrehaladását prezentáló – témát dobott be a beszélgetésbe. Egy közös lakás és közös hitel tervét, amiről napok óta beszélgettek Andrissal. Móni a tőle megszokott precízséggel összefoglalta, miért szeretnének egy harmadik közös ingatlant, és miért közös hitelből tervezik megvalósítani.

A jövő kapcsán pedig szerelmes pillantások között elmondta: ha netán külön is folytatják majd valamiért, akkor sem tudnak elképzelni olyan helyzetet, amit normális emberek módjára ne tudnának rendezni – ezt már átbeszélték ezerszer. Hallgattuk a már-már naivnak hangzó mondatokat, de legbelül teljesen egyetértettünk vele. Igaza volt.

Bizalmatlansággal nem lehet működtetni egy kapcsolatot, igenis hinni kell az emberi jóságban.

És inkább későn, mint soha, de el kell kezdeni a közös felelősségvállalást. Majd ekkor ismét megérkezett Andris is a beszélgetésbe, és azonnal reflektált felesége őszinte mondataira: „Persze, hogy meg tudjuk beszélni. Ellenkező esetben kiforgatlak mindenedből” – vetette oda a már említett mosoly közepette, pillanatok alatt összezúzva mindannyiunk romantikus gondolatait.

Végezetül pedig nagy gondossággal a politikára terelte a szót, lezárva a beszélgetés ezen szakaszát. Több mint fél év telt el az ominózus este és a sokkoló kijelentés óta. Mónival egy ideje nem találkoztunk. A közös lakásukról nincs hír. Andris azonban vett magának egy új autót…

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok