Nem erős nő vagy, csak erőszakos!

Sokszor lehet hallani, hogy a férfiak félnek az erős nőktől. Mert mellettük kevésbé érzik magukat férfinak. Mert nekik sokkal többet kell bizonyítani. Egyszerűbb egy megmentésre váró kis virágszál mellett játszani a hős lovagot.

Nem is tagadom, hogy ez egy létező dolog, viszont van ennek egy másik oldala is. Amikor a nők azzal takaróznak, hogy azért vannak egyedül, vagy azért nem sikerülnek a kapcsolataik, mert ők “erős, független nők”, és félnek tőlük a férfiak – amikor valójában csak erőszakosak. Az pedig mindegy, hogy nőről vagy férfiról van szó, nem egy pozitív tulajdonság.

Azzal nincs baj, ha valaki határozott, van véleménye, nem bólogató kiskutya, ragaszkodik az elveihez és az elképzeléseihez. Azzal viszont igen, ha mindig azt hiszi, hogy neki van igaza, ha bagatell dolgokban is a végsőkig képes elmenni. Ha folyamatosan ő akar irányítani, azt szeretné, hogy mindig az ő akarata érvényesüljön.

Ráadásul ez egy csapda. Hiszen ha mindig az van, amit ő akar, akkor a pasi puhapöcs, nem eléggé férfi hozzá. Ha viszont folyamatosan konfliktusok vannak, akkor pedig nem tud mit kezdeni egy erős, független nővel… Pedig nem erről van szó. Az erő nem egyenlő az önteltséggel. Aki erős, az képes megadni a másiknak a tiszteletet. Aki erős, az képes olykor veszíteni is, hiszen nem érzi azt, hogy ettől ő kevesebb lenne.

Pont a bizonytalan, kisebbségi komplexusos emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy minden apró csatát megnyerjenek. Hogy folyamatosan megerősítést kapjanak arról, hogy ők mennyire nagyszerűek, tévedhetetlenek, felsőbbrendűek. Amikor egy férfi csinálja ezt, akkor könnyen fel van címkézve nárcisztikusnak, hímsovinisztának, vagy csak egyszerű bunkónak.

FORRÁS: UNSPLASH

Viszont amikor egy nőnél tapasztaljuk ezt, akkor könnyen lehet az “én erős nő vagyok, és nem hagyom, hogy elnyomjanak” maszlag mögé bújni. Pedig nem akar minden pillanatban mindenki elnyomni. Egy párkapcsolatnak sem örökös harcnak kellene lennie. Viszont ezzel a viselkedéssel pont olyan érzést kelt, mint aki mindenki mást le akar nyomni.

És hát ki a franc akarna sokáig együtt lenni egy olyan emberrel, aki erőszakosan viselkedik?

És az, hogy valaki erőszakos, nem csak azt jelenti, hogy ha nem tetszik neki valami, akkor pofán vág. Szavakkal is lehet valaki erőszakos. Vagy passzív-agresszív hisztivel. Lekicsinylő beszólásokkal. Rendszeres kioktatásokkal. Azt érzed, hogy folyamatosan föléd akar kerekedni, vagy mindig csak a saját akaratát akarja érvényesíteni, és ha ez nem jön be, akkor balhézik, megsértődik, nem szól hozzád. Játssza a felsőbbrendűt, aki felülemelkedik a te kis pitiáner problémáidon. Amikor valójában ezek az ő problémái is – vagy főleg az ő problémái.

Egy ember sem akar folyamatosan harcolni a párjával. Nem akarja azt érezni, hogy a másik egójának a játékszere. Hogy nem mondhatja azt, hogy „Bocs, de nekem ez nem fér bele, én ezt nem akarom, én ezt másképp látom.” Vagy, hogy nem húzhat meg határokat, mert akkor a másik el akarja azokat törölni, mert neki joga van bemászni oda is! Az erőszakos nő viszont foggal-körömmel ragaszkodik a saját maga építette falakhoz.

Aki erős, az nem fitogtatja folyamatosan az erejét, nem vár folyamatos visszacsatolást erről. Képes nagyvonalú lenni és engedni. Képes kompromisszumokra. Tudja, hogy az ő szabadsága is csak addig tart, amíg ezzel a másik szabadságát nem csorbítja. Aki viszont a másiknál több szabadságot, több jogot vár el, az nem erős, csak erőszakos…

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok