Fantomférj: Családot alapít, de folyton menekül otthonról…

Robi egy teljesen átlagos, negyvenes éveiben járó kétgyermekes apuka. Családfenntartó, aki két munkahelyen is dolgozik – helyes feleség, kertes ház, évi egy nyaralás. 

Annyiban különbözik a férjek egy részétől, hogy ha a családja kerül szóba, teljesen be van zsongva. 15 év után még mindig szerelmes a feleségébe, munkaközi szünetben, ha nem is tudnak beszélni, de minimum egy üzenetet küld neki. Baráti összeröffenések alkalmával csillogó szemmel meséli, hogy hol voltak hétvégén, vagy hogy mit főzött Annácska.

Örömmel pattan fel bármilyen haveri programról, amikor edzésre kell vinnie a kisebbik gyereket. Robi nem érti a kollégáit, a többi férjet. Hogy ők miért nem sietnek haza, miért nem beszélnek soha a feleségükről, miért nincsenek családi programjaik. Hiszen ő két munkahely mellett is megtesz mindent, és alig várja, hogy hazaérjen és elmesélje, hogy milyen volt a napja.

A közvetlen környezetemben azt vettem észre, hogy kétféle családos ember létezik. A Robi félék az egyik – és sajnos ők vannak kisebbségben. És vannak a fantomférjek… 

A fantom férj megteremtette magának a családot, van felesége, szép és okos gyerekei. Megvan a fele királyság, és hát… jó helyen van az ott, biztonságban, a háttérben. A felesége a tiszta ruha, főtt étel, meleg otthon biztosítója. De sajnos a fantom férjjel csak elvétve találkozik a családja, nem fordít rájuk különösebb figyelmet – amikor otthon van, akkor sincs feltétlenül lelkileg jelen.

És hát értük dolgozik, még az is lehet, hogy szerepel a távoli terveiben egy nagyobb ház vagy egy új autó az asszonynak, jó iskola a gyereknek. De a felesége nem cinkostársa az életben, csak egy csendes, szinte láthatatlan hátország. Az ilyen párok sajnos nem egy hajóban eveznek a világ kalandos tengerén. Hiszen a fantomférj kirakja őket egy lakatlan szigetre, aztán néha hazatér valami zsákmánnyal.

Független, mint egy kandúr, aki reggelente egeret hagy a lábtörlőn. 

Persze rengeteg oka lehet annak, hogy valaki miért nem szeret hazamenni. Van, akinek nincs rá igénye, idegesíti a gyerekzsivaly, inkább a szeretőjéhez vagy a kocsmába megy. Sokszor indok a nő házsártossága. És tényleg vannak feleségek, akik alapból folyton csak kötözködnek, hozzájuk valóban nem egy élmény hazatérni – de rengeteg feleség a társas magányba keseredik bele.

FORRÁS: UNSPLASH

Egész nap egyedül próbál megbirkózni a családi háttér megteremtésével, főz, takarít, bevásárol, gondozza a gyerekeket, mindemellett esetleg dolgozni is jár. Így jó eséllyel lesz egyre magányosabb és frusztráltabb. Aki nem kap testi-lelki törődést, az bizony belefárad. Egyre kevésbé fog kényszert érezni, hogy szexi selyemköntösben, csókkal fogadja a férjét az ajtóban, amikor az hazaesik munka után.

Lehet, hogy inkább a szerényebb anyagi körülményeket választaná, ha a férje naponta két órán át rájuk áldozná a teljes figyelmét. A fantomférj pedig, aki egész nap “értük dolgozott”, nem érti, hogy miért boldogtalanság, rossz hangulat vagy veszekedés fogadja odahaza. Rosszabb esetben nem érti, amikor a kisírt szemű nő közli, hogy elege van, nem bírja tovább és beadja a válókeresetetet.

Hogy mi lenne a megoldás? A felelősségteljes embernek el kell döntenie, hogy társat és családot szeretne-e, vagy csak háttérszereplők és díszlet kellenek az életébe. Ez utóbbira elég kevesen vállalkoznak önként, szóval ugyanolyan felelős döntés a magányos farkas életutat választani. Ideális esetben még a családalapítás előtt, mert a kettő együtt sajnos nem megy.

A családért mindig tenni kell, anélkül nem működik… Viszont olyan formában kell tenni, ami a tagokat boldoggá teszi. Elkezdeni soha nem késő, apró lépésekkel lehet közeledni egymáshoz, hogy a végén valóban egymás társai legyünk tűzön-vízen át. Hosszú távon ez a boldogság titka – hogy mindig van, aki hazavár, és akihez örömmel sietünk haza.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok