Mától közös az ágyunk – de közös legyen a kassza is?

Vannak dolgok, amiket igenis jobb előre tisztázni, mielőtt úgy döntesz, hogy valakivel összeköltözöl. Mert leszállhat a rózsaszín köd, ami miatt egyáltalán nem látsz tisztán. Persze, nincs ezzel semmi probléma, ennek az időszaknak is megvan a maga varázsa.

Ennek ellenére nem árt, ha mégis felkészülten ugrasz bele egy együttélésbe. Most nagy mellénnyel mondhatnám, hogy én is így tettem annak idején, de nem így történt, aminek meg is lett a böjtje. Három randizással töltött hónap után úgy gondoltuk, hogy ideje egy közös albérletbe költözni, mindenféle tervek nélkül.

Az első hetek csodálatosan teltek. Miért is? Mert még mindketten próbáltuk fenntartani a látszatot, hogy mennyire tökéletesek vagyunk. Egy nap azonban borult a bili, és kiderült, hogy még nagyon hosszú és hepehupás út áll előttünk.

1. Ki végzi a házimunkát? 

A veszekedések melegágya a mosatlan, a poros polc és a kosárban fetrengő szennyeskupac. Nem csak a nő vagy csak a férfi felelőssége, hogy a háztartás zökkenőmentesen működjön. Mindketten ugyanott élnek, ezért igenis közös érdekük, hogy az őket körülvevő környezet rendezett legyen.

Emlékszem az első buktatókra, amikor kósza zoknikat találtam a lakásban, karfákra vetett pólók árválkodtak mindenfelé, vagy amikor a kezében a hajszálaimmal lépett ki a fürdőből. Nem volt rendszerünk, hoztuk magunkkal a jó és a kevésbé praktikus szokásainkat, aztán koppantunk, amikor rájöttünk, hogy ez bizony innentől kezdve csapatmeló lesz.

 2. Közös kassza, külön kassza

Ez egy olyan dolog, ami rengeteg félreértést és vitát kelthet egy kapcsolatban. Vannak, akik arra esküsznek, hogy összeborítják a pénztárcák tartalmát, de vannak, akik épp az ellenkezőjében hisznek. Akárhogy is van, el kell dönteni, hogy melyik “táborba” tartoznak a felek. Szerencse, ha mindketten ugyanabban a metódusban hisznek, és kemény percek következnek, ha ebben a dologban ellenkező nézeteket vallanak.

FORRÁS: UNSPLASH

Nálunk az első pillanattól kezdve nem volt kérdés, hogy a “közös élet, közös kassza” lesz a mérvadó. Olyan viszont előfordult, hogy megszólítottuk egymást a különféle pénzköltési szokások miatt. Eleinte vitába torkollt a beszélgetés, mindketten azt éreztük, hogy korlátozni akar a másik.

Idővel aztán beláttuk, hogy bármelyikünk is szólt éppen, nem azért tette, mert házsártos vagy zsugori. Csak a közös jót tartotta szem előtt. Sok-sok kellemetlen perccel töltött egyezkedés után pedig kompromisszumokat kötöttünk, és láss csodát, onnantól kezdve működőképessé vált minden.

 3. Énidő, teidő, közös idő

Szintén egy sarkalatos pont az összeköltözésnél. Mehet minden ugyanúgy, mint eddig? Vagy mostantól csak a pároddal töltheted a szabadidődet? Megtarthatod a hobbidat magadnak, vagy azt is meg kell osztanod vele?

Én például imádok olvasni és kicsit elvonulni, a férjem ugyancsak, ám ő olvasás helyett videójátékokkal játszik. Így aztán ültünk a szobában, és vakartuk a fejünket, hogy mi legyen, mert együtt is akarunk lenni, meg nem is. Dilemma a köbön.

Aztán eldöntöttük, hogy kellenek közös hobbik amellett, hogy a sajátjainkat is megtartjuk. Így alakult ki, hogy esténként közösen választott sorozatokat nézünk, vagy olyan játékkal játszunk, amiben mindketten részt tudunk venni. Ilyenkor nem is maga a játék a lényeg, hanem az, hogy együtt jókat nevetünk.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok