Sisi királyné fia, aki még lánykérésre is a szeretőjével ment…

Minden leány a hercegről álmodik, de van, hogy jobb a herceget messzire elkerülni. Mary von Vetserának legalábbis mindenképpen így kellett volna cselekedni, hiszen találkozása Rudolf főherceggel végzetes következményekkel járt. 

A magyar sajtóban csak Vetsera Máriának emlegetett lány mindössze hatéves volt, amikor már közvetve kapcsolatba került az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösével, Ferenc József és Erzsébet királyné gyermekével, Rudolffal. Édesanyja, Helene báróné ugyanis szerelmi viszonyt folytatott a nála tíz évvel fiatalabb férfival, aki akkor még mindössze tizenkilenc éves volt. A lány édesanyja avatta be a szexualitás rejtelmeibe Rudolfot.

Traumákkal teli gyerekkor… 

A férfi pedig ezek után szinte falta a nőket. Az élvezetek szélsőséges hajszolása mögött talán borzalmas gyerekkora állhatott. Már néhány évesen pisztolylövéssel ébresztették éjszakánként, hogy aztán meneteltessék, vagy az esőben kelljen vigyázzban állnia. Egyébként is megvolt benne a depresszív hajlam, mint édesanyjában – ráadásul később édesapja mellőzte a kormányzásban, és tanulmányait sem engedte folytatni.

Nősülés 

Állítólag amikor II. Lipót belga király leányának, a 17 éves Stefániának Brüsszelben megkérte a kezét, egy fiatal zsidó színésznőt is magával vitt, aki az aktuális szeretője volt. 22 éves korában nősült, és a feleségének az volt a véleménye róla, hogy túl sok tapasztalatot szerzett, a nőket pedig lenézi. Igaz, a gyermekvárás összecsiszolta őket.

A férfi – a kor szokásával ellentétben – nem tágított vajúdó felesége mellől, és vigasztalta a nőt, aki azért sírt, mert “csak” lányuk született. Nem baj, egy leány aranyosabb, mint egy fiú, mondta. Azonban később elhidegültek egymástól. A fiúgyermek születése is elmaradt, mert állítólag nemi betegségét átadta feleségének, akinél ez meddőséget eredményezett.

Sírig tartó szerelem? 

A tapasztalt férfinak nem lehetett nehéz dolga, amikor Bécsben egy lóversenypályán találkozott a 17 éves Mary von Vetsera bárókisasszonnyal. Azonnal udvarolni kezdett – a találkákat unokatestvére, Larisch grófnő szervezte, és diszkréten bejuttatta a lányt Rudolf lakosztályába.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Hogy Rudolf valóban szerelmes volt-e, az kétséges. Az viszont biztos, hogy ekkoriban már foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata, és korábban már Mizzi Kasparnak is felvetette, hogy vessenek együtt véget az életüknek. A nő erre nem volt hajlandó – ám ott volt a 17 éves, halálosan szerelmes teremtés, Mary… Ő mindössze néhány hónap ismeretség után vállalta a halált szerelmével.

A mayerlingi vadászkastélyban találták meg a holttestüket. Számtalan legenda kering a haláluk körülményeiről. Egyesek szerint a trónörökös előbb szeretőjét lőtte le, majd magával végzett. Vannak olyan híresztelések is, mely szerint Márián abortuszt hajtottak végre, s abba halt bele,  Rudolf pedig néhány óra múlva magával is végzett. Mások szerint gyilkosság áldozatai lettek.

Az biztos, hogy az öngyilkosokat a katolikus egyház nem temette megszentelt földbe, és a korabeli sajtóban először szívszélhűdés szerepelt a halál okaként. Végül a család pillanatnyi elmezavarra hivatkozott, így a trónörökös méltó temetésben részesülhetett. Nem úgy Mária: az udvar azt is titkolta, hogy nem volt egyedül Rudolf.

A lány holttestét kicsempészték, és a heiligenkreuzi ciszterci apátságba vitték, az öngyilkosok kriptájába. Csak a nagybátyja és a gyámja vehettek részt a temetésén, az édesanyja nem. Az eddig igen nagyrabecsült Vetsera család ki lett közösítve a császári család által…

Nyitókép: Wikipédia

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz,  JELENTKEZZ! 🙂 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.