Szülés utáni szex: Minden megváltozhat, jobb, ha felkészülsz!

Próbáltam némi közvélemény-kutatást csinálni a szűkebb környezetemben szülés utáni első szex témában. Ám végül arra jutottam, hogy ez a nők és a férfiak esetében is teljesen egyéni és egyedi hozzáállást tekintve.

Azt azonban megdöbbenve olvastam nem olyan régen, hogy az emberek szerint – még nők szerint is! – nem „romolhat” el egy nő odalent szülés után, és minden teljesen természetes módon visszaáll a régi kerékvágásba. Csak úgy önmagától. Hogy ez a vélemény ilyen nagyon természetes lett, nagyban annak köszönhető, hogy akik pórul jártak – nincsenek kevesen… – nem mesélnek.

Persze, nyilvánvaló: ez mélyen magánügy. Mégis azt hiszem, vannak dolgok, amikben úttörőnek kell lenni, hogy segíts másoknak, vagy egyáltalán csak felkészítsd őket a váratlanra, hogy ne lepődjenek meg. Én szélsőséges változásról nem tudok beszámolni, ha be tudnék, megtenném. Ám azt elmondhatom, hogy szülés előtt bizony feltérképeztem a lehetőségeket, és a párommal is átbeszéltük mind a műtéti, mind a lézeres visszaállító beavatkozás lehetőségét.

Mert úgy voltunk vele, ha valami balul sül el, igen is változtatni akarunk rajta. Hiszen, ha van lehetőség, miért elégedjünk meg azzal, ami nem jó? Így kicsit nyugodtabb voltam, mert tisztában voltam vele, mi az, amit tenni lehet baj esetén. Aztán ahogy beszélgettem a környezetemben élő emberekkel, az is teljesen változó volt, hogy a pár női vagy férfi tagja félt egy komolyabb problémától ennek kapcsán.

De sajnos van olyan, akinek teljesen megkeserítette a változás nemcsak a szexuális -, hanem a házaséletét is, hogy az a kis csoda nem éppen csodálatos módon távozott… Ha túl vagyunk a szülés utáni “punci sokkon”, csak az első szex alkalmával derül ki, hogy mennyire vészes a helyzet, avagy egyáltalán nem az. Ám igazából ez egy hosszabb folyamat, és még ekkor sem kapunk egyértelmű képet róla.

6 hét. Nem véletlenül adnak az orvosok ennyi időt a regenerálódásra, hiszen basszus! Ott kijön egy kisember! Ha nincs gátmetszés, akkor is meg kell gyógyulnod, ám ha van… Nekem speciel az fájt a legjobban utána. Lehet hallani, hogy nem mindenki bírja kivárni ezt a 6 hetet, pláne, ha már a terhesség utolsó hónapjaiban sem volt szexuális élet.

Ám azt tudni kell, hogy ez a 6 hét nincs kőbe vésve a másik oldalról sem. Ez nem egy olyan dátum, amit a naptárban piros karikával kell megjelölni, a KÖTELEZŐ szó kíséretében! Minden nő maga érzi, hogy felkészült-e már rá, szeretné-e. Bizonyára itt nagyban közrejátszik a szülésélmény és az eltelt hetek tapasztalata is.

Nem gondolnám, hogy egy állandóan hasfájástól síró, 0-24 órás újszülött mellett a libidó olyan kirobbanó lenne…

Ami viszont egészen fix az első (pár) szexet nézve – mindegy, hogy ez 6 hét múlva jön el, avagy hónapok múlva -, hogy a NŐ diktál! Teljesen mindegy, régen mi volt, mennyire vagy alfahím, mennyire vagy macsó, hogy menetrendszerűen az ágyra vágtad se szó, se beszéd. Ezt most egy ideig felejtsd el – kivétel ez alól, ha a nő akarja így, mert jólesik neki.

FORRÁS: UNSPLASH

Azt hiszem, itt a legfőbb irányvonal nem más, mint a türelem. Talán az „új” első előtt mindannyian izgulunk kicsit, és ha nem érezzük magunkat biztonságban, gyengéd és értő kezekben, akkor még stresszesebb az egész. Főleg, ha ezek mellé valamifajta elvárás is társul. Akár saját magunkkal szemben, akár a másik fél felől.

Hagyj magadnak, magatoknak időt, hiszen bármekkora lepedőakrobaták voltatok előtte, vélhetően nem ez lesz a legfontosabb tényező egy ideig. És ezt meg kell érteni a férfinak is, ha tetszik, ha nem. Ilyenkor az a fontos, hogy feltérképezzétek, mi az ami változott – ha változott -, nektek ehhez hogy kell idomulni, hogy jó mindenkinek.

A türelem mögé fog beállni a tested is, hiszen ép ésszel szinte felfoghatatlan kihívást vitt végbe azzal, hogy kihordott és megszült egy kisbabát – vagy akár már többet is életed során. Így igenis, tartozol neki annyival, hogy ne zsigereld ki. Hagyd gyógyulni, nyugodni, és szeresd annyira, amennyire akkor szeretted, amikor egy új élet növekedett benne!

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok