Ha Linda Evangelista se lehet tökéletlen, mit várjon a többi nő?

Öt éve bujkál a nyilvánosság elől Linda Evangelista, aki egykoron a világ egyik legszebb nője volt. Ma már nem az. Köszönhetően egy kozmetikai kezelésnek, amitől eltorzult az arca, a teste, és kicsit a lelke is.

Története szomorú mese az iparágról, amelynek középpontjában a tökéletesség áll. Most akkor mi van a testpozitív hozzáállással? Ha meghallom a modell, manöken, kifutósztár szavakat, automatikusan ugyanazok a nevek ugranak be: Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Christy Turlington, Linda Evangelista. Őket hívták, hívják a szupermodelleknek, a ’90-es éveket pedig az iparág aranykorának.

Nem csupán a címlapokon volt örökbérletük, a férfiak ilyen barátnőkről álmodtak, a nők pedig ilyen külsőről. Az idő mintha nem fogna rajtuk, ha manapság végigmennek a kifutón a legújabb sztármanökenek mellett, azon kapom magam, hogy őket figyelem, nem a fiatalokat. Korábban is az volt az egyik legfeltűnőbb tulajdonságuk, hogy úgy tűnt, jól érzik magukat a bőrükben.

Nem voltak csontsoványak, és mosolyuk felpezsdítő hatással volt mindenkire. „Napi tízezer dollárnál kevesebbért fel se kelek” – így hangzott a híres mondat Linda szájából. A divatipar egyik szállóigéjévé vált kijelentésről később azt mondta: már annyiszor felemlegették neki, hogy valószínűleg ez lesz a sírkövére gravírozva.

Most pedig pontosan az a vidámság kopott le a szupermodell arcáról, ami egykoron értékessé tette. Hátrasimított hajjal, smink nélkül közlekedik, arca kerekebb lett és öregebb. Mint oly sok másik korabeli nőé. Akik viszont nem néznek félve kifelé, mert szoborszerű arcvonásaikat kikezdte az idő kegyetlen harapása. Evangelista öt éve kerüli a nyilvánosságot egy elhibázott zsírleszívó kezelés miatt, ami ellenkező hatást váltott ki, arca, teste felpuffadt – ahogy ő írta közösségi oldalán, tartósan deformált lett.

FORRÁS: FACEBOOK

Instája maga a nosztalgia, régi fotók az aranykorról, amikor szépsége a csúcson járt. A múltban él, hiszen akkor volt értékes, erre kondicionálták őt is, és minket is. A rosszakarók kéjes kárörömmel röhögnek, miközben csimbókos hajukba túrnak, de még a rajongókat is sokkolja, hogy Linda úgy néz ki, mint egy átlag halandó.

Az örök szépségért folytatott küzdelem húsbavágó igazsága ez: Linda Evangelista nem tudja, hogy létezzen privilégiuma nélkül, ami korábban felemelte. Talán nem is akar. De vajon lehet-e őt ezért kárhoztatni? Elvárták tőle a tökéletességet, és most úgy érzi, azt is elvárják, hogy tökéletesen öregedjen meg. A kozmetikai kezelések mindennapossá váltak, természetes, hogy ő is élt vele. Ám miközben régi kolléganői még mindig ragyogó formában vannak, Linda jelenleg azért harcol önmagával, hogy a saját házából kilépjen.

Mindez mit üzenhet a nőknek? Hogy talán a testpozitív mozgalom mégsem olyan sikeres.

Még a világ egyik legcsodásabb nője sem mentesül a teljesíthetetlen ideálok nyomása alól. Bár a “minden nő szép” irányzatnak helyet csináltak a tömegmédiában, az irreális elvárások túl mélyen vannak beágyazódva a társadalomban. Egyszerűen még mindig igaz, hogy akit a többség vonzónak tart, magasabb az értéke. Evangelista egész karrierje arra épült, hogy tökéletes. Most, hogy már nem az, elértéktelenedett.

Hiába lovagolják meg a különböző brandek a sokszínűséget, hogy a szépség kulcsa az önelfogadás, mert az online világ szinte naponta új módszerrel mutatja meg, hogyan érezzük ennek a hiányát. A közösségi felületek miatt mindenki láthatóbb, és az agyonszerkesztett, filteres képeknek köszönhetően újratermelődik bennünk a bizonytalanság: mi van, ha nincs Insta-arcunk?

Miközben beperli a kezelést végző céget, remélhetőleg Linda is képes lesz elfogadni, hogy bár szakmája csupán a külseje által definiálta őt, nem csupán akkor értékes, ha fiatalkori önmagára emlékeztet. Persze túlzottan ne csapjuk be magunkat: vizuális kultúránk felszínesebb, mint valaha. És amikor tükörbe néz, ezzel Linda is pontosan tisztában van.

Nyitókép: Facebook

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz,  JELENTKEZZ! 🙂 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.