Érzelmi inkontinencia: Amikor riadt ovisként küzdesz a figyelemért

2021-10-17 Szerintünk

Az inkontinencia szó magában is kellően rémisztő ahhoz, hogy az ember felkapja rá a fejét – mert ha bizonyos dolgokat nem tudsz visszatartani, az nagyon kellemetlen… Persze, a kifejezésről azonnal az “alsó tájéki” területekre asszociálunk.

Arra senki nem gondol, hogy a modernkori ártalmak hatására érzelmileg is „túlcsöpöghet”.  Az érzelmi inkontinencia lényege, hogy nem tudod visszatartani a dühödet, szomorúságodat, így az általad megélt emóciókat azonnal kilövöd valakire, hogy megszabadulj tőlük. Na, de ez miért káros?

„Képzeld, mi történt az előbb!”

Értelmetlen lenne csak a fiatalokról beszélni, hiszen ma már egy átlagos középkorú férfi/nő is minden ötödik percben előveszi a telefonját valamiért. A másokkal való folyamatos kapcsolódás függőséggé vált. Az instant leves, instant barnulás és instant randi mellett azt is megszoktuk, hogy azonnal rendelkezésünkre áll valaki, akivel megoszthatjuk az általunk megélt történéseket.

Magamon is észreveszem, mennyire igaz ez. Bármilyen átlagostól eltérő inger ér – öröm, bánat, felháborodás -, legszívesebben már írnék is cseten valamelyik barátnőmnek vagy a kollégáknak… Ezt persze elsőre pozitív dolognak értékelhetnénk: azonnal kiönthetem a szívem, és?! Úgyis minden azzal van tele, hogy fejezzük ki az érzelmeinket!

Szegény elődeink, akiknek telefon és internet hiányában órákat, vagy egy napot is várnia kellett, míg elpanaszolhattak egy barátjuknak valamit! Valóban, 100 éve még nem lehetett sunyiban dobni egy üzit a barátnődnek, hogy „A főnök már megint bunkó.” Sőt, azt sem zokoghattad el a telefonba, hogy a pasid szakított veled, miközben még éppcsak becsukta maga mögött az ajtót. Most viszont lehet. Ezért úgy hányjuk ki magunkból napi történéseink érzelmi reakcióit, hogy időnk sincs rajta gondolkodni…

FORRÁS: UNSPLASH

Tartsd magadban!

Ami a fenti lehetőség közben óhatatlanul elvész, az a holding – vagyis a „tartalmazás” képessége. Amikor ugyanis valami megrázkódtatás, trauma ér, az érzéseinket kellő ideig meg kellene élnünk. A megküzdési technikák, a problémamegoldási stratégiák egyik alapvető feltétele, hogy először a saját szűrőnkön menjen át az érzelmi reakciók minden árnyalata.

Tudjuk és merjük egyedül elviselni, amit a történtek kiváltottak bennünk, és csak ezután menjünk át „mesélőbe”, amikor mindezt megosztjuk valakivel. Másképp elmarad a feldolgozási folyamat – csak egy hamis kielégülést kapunk, miközben áthárítjuk másra a bennünk dúló feszültséget.

Rémült ovisok?

Ha megnézzük, a kisgyermekekre jellemző az a viselkedés, hogy minden apró sérelem után rögtön az anyukájukhoz futnak. Persze, 2-3 éves korban természetes, hogy azonnal egy támogató személy után visít az ember, ha valami kellemetlen behatás éri. Felnőttként viszont tudnunk kéne a kellő pillanatokban egyedül maradni, és nem élni az online világ kényelmes, de sokszor káros lehetőségeivel.

Az azonnali posztolás, blogírás, cseten való közléskényszer mégis egyre jellemzőbb – ez pedig általában segélykérés. Talán a legdurvább fajtája, amikor valaki ködös célzásokat tesz ki a Facebookra: „Na, most aztán tényleg elegem van!” Aztán várja az ismerősök kommentjeit, akik egyenként rákérdeznek, hogy „Hű, te szegény, mi történt veled?” Erre lehet egyenként válaszolni, és máris megkapta az illető a kellő figyelmet… A baj csak az, hogy ettől nem erősebb, hanem egyre gyengébb lesz.

Szóval, ha legközelebb meghúzza valaki a kocsid, becsapnak a pénztárnál, vagy ismét egyest kap a gyerek, állítsd meg a mozdulatot, amivel a telefon után kapsz! És ahelyett, hogy rázúdítanád valakire a sztorit, inkább ülj le egy nyugodt fél órára, és adj magadnak időt! Tisztázd magadban, mit érzel: fájdalmat? Dühöt? Csalódottságot? Ez az első. Elmesélni ráér később is…

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok