A konyhában való robotolás helyett a családdal törődöm!

„Te, mikor írod már meg a cikket arról, hogy miért nem főznek az Y generációs anyák?” – tette fel a kérdést az egyik barátnőm néhány nappal ezelőtt.

„Nincs ezen mit írni, szerintem ez csak attól függ, szeret-e főzni az illető, és ha nem, az órabére magasabb-e, mint az étel elkészítési költsége, ami az asztalra kerül” – válaszoltam. Ezzel akár ki is, le is zárhatnánk a kérdést, de barátnőm csak nem hagyott nyugodni, így végeztem egy kis közvélemény-kutatást néhány zárt női csoportban, ahol oldott a hangulat, és ítélkező külső megfigyelők nélkül vállalhatja mindenki a véleményét.

„Én szeretek és tudok főzni, de ritkán szoktam. Sokat dolgozom, és a munka utáni időt szeretem a gyerekeimmel tölteni, általában kirándulunk, mászkálunk. A múltkor elment egy egész napom lekvárfőzéssel, jó is lett a végeredmény, nem mondom, de… amikor belegondoltam, hogy olcsóbban kijövök, ha ugyanezt a termelői piacon megveszem, annyira azért nem voltam elégedett” – mondja Vera, aki saját ügyvédi irodájával átlagon felüli fizetést visz haza.

„Szerintem ez a nagyanyáink generációjának hazugsága, hogy csak saját készítésű étellel lehet kifejezni a szeretetünket, gondoskodásunkat. Ők rögtön tömik a családot, ha látogatóba megyünk hozzájuk, de aztán mindig kiderül: a szüleinkkel annak idején soha nem játszottak, mert naphosszat a konyhában robotoltak, nem értek rá ilyesmire. Ha én választhatok, inkább rendelek, de egész nap a gyerekkel játszom, miután végeztem a munkával” – fejti ki Dóri, akinek helyzetét árnyalja, hogy csak egyetlen gyereke van, nem kell tehát egy hadsereg ellátásáról gondoskodnia, ami rendelés terén lényegesen nagyobb költség.

„Én főzök. Nem szeretek, de tudok, és kell. Van négy gyerek, itthon vagyok velük, ha rendelnénk, kábé az egész gyed arra menne. Így, hogy főzök, sokkal olcsóbban kijövünk. Van, amikor egész jól elvagyok vele, de minden nap főzni kétfogásos menüt eléggé megterhelő. Igyekszem bevonni a gyerekeket, de ez nem mindig olyan egyszerű” – árulja el Alexa, igazolva korábbi elméletemet az órabér és az otthoni étel előállítás költsége közötti összefüggésről.

„Sokat dolgozom, elég jól keresek, egy gyerekem van, de… imádok főzni. Számomra ez a kreatív önkifejezés egyik formája. Imádok kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, saját menüsorokat alkotni, izgalmas és egészséges alapanyagokkal. Sokszor belegondolok, hogy mivel mi a munkahelyünkön, a fiunk meg az iskolában ebédel, kész luxus, hogy sokat főzök, de mit csináljak? Szeretem. Jobb, mintha vásárlásfüggő volnék” – vallja be Zsófi, akinek viszont minden oka megvolna arra, hogy ne főzzön, mégis heti 3-5 alkalommal készít mesés menüket.

FORRÁS: UNSPLASH

„Totyogóm és kisbabám van, fel sem merült, hogy főzzek. Segítség nélkül szinte 24 órában én vagyok velük, persze, hogy rendelünk. Amikor valaki panaszkodik, hogy az egyik pici, a másik kicsi, és semmire nem jut ideje, mindig azt mondom: a főzést a legkönnyebb elengedni. A takarítás nehéz, mert nem mindenki enged be szívesen idegent az otthonába, a gyerekfelügyelet személyes, a kicsiknek kell az anyai idő. A kaja ezzel szemben egy jófajta, házias kifőzdéből is minden nap megérkezik, és nem drágább, mint mindent megvenni hozzá” – számolgatja Linda.

„Mi csak azért nem rendelünk, mert én nagyon finnyás vagyok, a lányomnak meg többféle ételallergiája is van, nagyon kell figyelni, mit eszik. A gyerek előtt kipróbáltam több ételrendelős céget, de egyik sem győzött meg, jó kifőzde meg nincs a közelben. Mikor a lányom féléves lett, kiderült, hogy a tejtől a mogyorón és a tojáson át egy csomó mindenre érzékeny, így aztán marad az, hogy magunknak és neki is külön főzök” – mondja Panka, aki úgy érzi, nem maradt túl sok választási lehetősége.

Én még soha az életben nem főztem. A férjem igazi hobbiséf, imád főzni mindent a pörkölttől a borjúcombig, úgyhogy teljesen átadtam neki a stafétát. Ő otthonról dolgozik, így jobban ráér, mint én, aki fodrászként sokszor délelőtt 10-től este 10-ig a szalonban vagyok. Sokkal jobban is főz, mint én valaha is fogok, úgyhogy maradok a tojásrántotta szintjén, de higgyétek el, még azt is el tudom rontani – érvel Lilla.

Összességében véve elmondható, hogy a többség tud valamilyen szinten főzni és szokott is, tehát a barátnőm állítása – miszerint nem főznek az Y generációs anyák – nem teljesen igaz. Viszont tény, hogy ez a generáció már mérlegel, nem főz csak azért, mert nagyanyáink szerint csak úgy lehet gondoskodó anya…

 Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok