Mást leugatsz a gondjai miatt, de téged sajnáljanak?!

„Ha engem nem érint a probléma, akkor nem is létezik. Ha mégis, biztosan az csinál valamit rosszul, akinek gondja adódott.” – Ez az egyik leggyakoribb, mégis legfájdalmasabb nézőpont, amellyel az ember magát nyugtatni igyekszik, esetleg jobb színben láttatná magát mások előtt. 

Nézzük csak, mire gondolok.

Az anyám vezérigazgató egy nagy cégnél, ötször annyit keres, mint az apám. Nekem saját tech cégem van, webfejlesztéssel foglalkozunk, rengeteg pénzt keresek, és senkit sem érdekel, mi van a lábam között. Nem kell ide feminizmus, aki azt mondja, hogy a nőknek nehezebb érvényesülniük, az vagy hazudik, vagy teljesen inkompetens, és csak nyafog az igazi munka helyett.

Gratulálok, szuper, hogy édesanyád ilyen sikeres, te pedig ilyen családi háttérrel lépéselőnnyel indultál a pályaválasztáskor. Nagyon sokan nem jutnak el eddig a pontig, és arról alighanem anyukád is sokat tudna mesélni, mi mindenen kellett keresztülmennie ahhoz, hogy ilyen magasra jusson. Saját privilegizált helyzetünk nem jelenti azt, hogy másoknak – a többségnek – nincs problémája akkor, ha nőként, anyaként próbál érvényesülni bizonyos területeken.

Minek mutogatta a combját rövid szoknyában? Én 15 éves koromtól járok abba a diszkóba, és még soha nem erőszakoskodott velem senki. Mondjuk, jól pofán is verném azt, aki piszkálni mer.

Ez az a komment, amivel a nemi erőszakról szóló cikkek alatt szinte biztosan találkozunk. A kommentelő valóban elhiszi – el kell hinnie, különben ezentúl rettegésben élhetne -, hogy őt csak azért nem molesztálták soha, mert megfelelő öltözék volt rajta, vagy mert határozott a kiállása. A valóságban teljesen mindegy, mit visel egy nő, hiszen nemcsak miniszoknyát, hanem akár burkát viselő nőket is elkaphatnak az utcán, és pusztán a kommentelő szerencséjén múlott, hogy ezt a sorsot sikerült elkerülnie.

Az a tény, hogy három millió oltatlan oltás nélkül túlélt három hullámot, azt bizonyítja, hogy nincs szükség oltásra.

Hát persze, de arról a Gyula városnyi magyar halottról ne beszéljünk, akik a vírus miatt veszítették az életüket, vagy akiknek olyan szövődményük lett, amelynek következményeit ma is nyögik. Az azért több a sima influenza áldozatainál! Csak azért, mert te vagy a rokonaid, barátaid hála az égnek nem érintettek, a legtöbb ember az országban – sőt, a világon – azért ezzel nem így van. És a gyászolók, vagy épp betegek számára bántó az, ahogyan te legyintesz a fájdalmukra, mintha nem is létezne, vagy épp nem volna releváns.

Amikor ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel deklaráljuk, hogy szerintünk egyes problémák nem léteznek, csak mert nekünk sosem volt ilyen gondunk, akkor általában a következőket üzenjük ezzel a környezetünknek:

Mindennél jobban vágynék hinni az igazságos világban, ahol a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését.

Ez szép és jó, de be kell látnunk, hogy ez – a látható távolságban legalábbis – nem mindig így működik, sőt. Törekedni persze lehet és kell is erre a fajta igazságosságra (és hihetünk is abban, hogy a Sors vagy Isten még ebben az életben vagy ezután igazságot szolgáltat), de ha homokba dugjuk a fejünket, attól még nem oldódnak meg komoly társadalmi és egyéb jellegű problémák.

FORRÁS: UNSPLASH

Nem vagyok hajlandó félni, inkább élni akarok.

Helyes, nem is kell. Sem nemi erőszaktól, sem járványtól. Ettől függetlenül azzal azért érdemes szembenézni, mit mond a statisztika, szakirodalom, vagy épp a tudomány egyes jelenségekről (az információ hatalom). Az érintetteket pedig muszáj kellő empátiával és tisztelettel kezelni (ehhez még csak túl nagy intelligencia se kell).

Rohadtul önző vagyok. Nekem jó, nekem nincs bajom, legyen más is olyan ügyes, mint én, és akkor neki se lesz.

Ezt a hozzáállást talán kommentálni se kell, magáért beszél. Nincs azzal baj, ha valaki másképp gondolkozik, vagy épp mások a tapasztalatai, mint az átlagembernek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy büntetlenül ignorálhatod a valóságot, ami a többség tapasztalata. Ébresztő!

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok