Erotikus oldalra költöznek a bécsi múzeumok?!

Úgy tűnik a PC meg az elfogadás, az emberek érdekeinek védelme és a hasonló eszmékre törekvés kezd átalakulni egy nagy saját farkába harapó kígyóvá. Hiszen úgy se elfogadók, se támogatók, se védelmezők nem lehetünk, ha közben elnyomunk embereket.

Az egy dolog, hogy a közszereplők manapság már kétszer is meggondolják, hogy mit nyilatkoznak, nehogy véletlenül olyasmit ejtsenek ki a szájukon, ami miatt utána meg lesznek hurcolva. Mert valljuk be, sok esetben arra is ráhúzzák a vizes lepedőt, aki nem is szolgált rá igazán.

A Harry Potter írónőjét például azért szedte szét a nép, mert reagált egy tweetre, amiben a nők helyett az a megnevezés volt, hogy „az emberek, akik menstruálnak”. És humorosan megkérdezte, hogy erre létezik egy szó, nem? De ez már túl sok volt a túlérzékeny embereknek, és J. K. Rowling egyből transzfób is lett. És elkezdték bojkottálni, ahol csak tudták.

Pedig ez a megnevezés szerintem önmagában is sértő lehet. Hiszen mi van azokkal a nőkkel, akik valamilyen oknál fogva nem menstruálnak? Ráadásul tényleg egy biológiai folyamattal kell azonosítani a nemiséget? Akkor a férfiak meg olyan emberek, akiknek van erekciójuk… Vicc az egész. Az viszont szörnyű, hogy a mai világban nem mondhatja ki azt valaki, hogy ez neki nem tetszik. És ez a korlátozás (vagy korlátoltság?) már a művészetekre is kiterjed.

Most a bécsi múzeumok döntöttek úgy, hogy a Facebookról átköltöznek az OnlyFans felületére. Igen, arra az oldalra, amit a legtöbben onnan ismerhetnek, hogy leginkább nők (vagyis emberek, akik menstruálnak) osztanak meg magukról különböző, leginkább erotikus tartalmakat. De nem arról van szó, hogy “elkurvulnak” a múzeumok, egyszerűen csak elegük lett abból, hogy a különböző közösségi felületek letiltják a tartalmaikat, mert pornográfnak minősítik őket.

Például a Willendorfi Vénuszt ábrázoló kép is a cenzúra áldozata lett, és eltávolították a múzeum oldaláról. Pedig elméletben a művészi és nevelési célú meztelenség elfogadott. Itt pedig az a kérdés merül fel: milyen világ felé tartunk, ha már a művészeknek is félniük kell, hogy mit alkothatnak? Mi az, amit nem tudnak majd eljuttatni nagyobb közönség elé, mert letiltják őket? Ha azt éreztetik velük, hogy a munkájuk káros?

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A művészetnek pedig pont az lenne a lényege, hogy szabad legyen.

Hogy olyan gondolatokat, érzéseket fogalmazzon meg, hozzon létre, amiknek hatásuk van. A művészet nem létezhet keretek között. De ki állapítja meg, hogy mi az, ami még művészet és mi az, ami már nem lehet az? Miközben próbálunk nagyon odafigyelni, hogy ne ártsunk senkinek, mégis ártunk.

Nem tudom, mi a veszélyesebb a jövő generációjára: az, ha meztelen emberi testeket látnak, vagy az, ha démonizálják a meztelenséget? Ha mindenre rásütik, hogy pornó, ha mindenen a cenzúra vastag fekete satírja díszeleg.

De. Valójában tudom a választ. Attól vagyunk emberek, hogy nemcsak létezünk, hanem alkotunk, szórakozunk, játszunk. Ha ezeket (akár elvakult jószándékkal) megcsonkítjuk, akkor az emberségünkből veszítünk el sokat. Fehér, üres falakkal zárjuk körbe magunkat, ahol semmi sem veszélyes, semmi sem árt, de semmi sem tölt fel. Mi is üresek leszünk közöttük.

Nyitókép: Freepik

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok