Simán dolgozhatsz otthonról, ha erre vágysz, DE…

„Nem tudsz valami jó melót, amit itthonról is tudok csinálni?” – Alighanem ez az egyik olyan kérdés, amit szabadúszóként a leggyakrabban hallok. Akár vadidegenektől is. Éppen ezért érdemes néhány dolgot tisztázni ezzel kapcsolatban. 

 1. Többféle munkát lehet otthonról végezni, mint nem.

Jó, jó, a portás, a pincér, a pénztáros és a kórboncnok nyilván nem viheti haza a munkát, a többség azonban otthonról is nyugodtan csinálhatja azt, amit csinál. Hogy ez mennyire így van, azt a pandémia az elmúlt másfél évben bizonyította, hiszen még a korábban óriási irodaépületekből működtetett ügyfélszolgálatok is otthoni gyerekzsivajtól voltak hangosak.

És lám, így is minden ügy megoldásra került. Ha számodra az a prioritás, hogy a saját foteledből, pizsamában tudj dolgozni napi két óra ingázás és idegesítő kollégák nélkül, akkor nagyon egyszerű dolgod van. Nézd meg, hogy azt, amit most csinálsz, hogyan tudnád otthonról végezni! Ha sehogy, akkor keresd meg azt, amihez értesz, és home office-ban is működik!

 2. Először azt tudd, MIT csinálsz, ne azt, hogy HOL!

Ha meg akarsz nyerni magadnak egy rokonszenves, vonzó férfit vagy nőt, hozzá vajon úgy mész oda, hogy „Helló, nagyon kéne nekem valaki, tök mindegy, ki, csak lakjon két utcán belül”? Gyanítom, hogy nem, vagy ha mégis, akkor minimális a sikerrátád. Miért lenne ez másképp egy potenciális munkaadóval vagy megrendelővel?

Ahogyan a jóképű pasi vagy csinos nő se azért érdeklődik irántad, mert kényelmes típus vagy, és már minden megoldás érdekel, úgy a leendő főnököd sem azért hív fel téged munka ügyben, mert üres a tárcád és utálsz hajnalban buszozni a melóhelyedre. Mindkét szituációban az érdekli a másik felet, hogy miért és miben vagy jó, mit tudsz adni, és miben egészítenétek ki jól egymást, hogy a kapcsolat kölcsönösen gyümölcsöző legyen.

FORRÁS: UNSPLASH

Tedd fel hát magadnak a kérdést: mit tudok adni, hogyan tudom én építeni más sikerét? Ha erre elég jó válaszaid vannak, a többség számára a helyrajzi kérdés mellékes lesz.

 3. Keress minél több lehetőséget!

Nagyon fontos, hogy frappánsan, tényszerűen el tudd mondani, hogy milyen területen keresel munkát, mik az erősségeid, a képességeid, a tapasztalatod, a háttered. Ha csak annyit osztasz meg a Facebookon, hogy „Nem tudtok valami jó melót, amit itthonról is tudok csinálni?”, akkor soha az életben nem tudod majd az MLM-es ismerősöket levakarni.

De ha odaírod, hogy egyébként virtuális asszisztens vagy 15 év ügyfélszolgálati tapasztalattal, máris jobb a helyzet, mert tudják, kik keressenek. Ezt kiírni azonban akkor érdemes, ha a keresést már fel is vállalod az egész világ előtt (nem rettegsz, mit mond majd a mostani főnököd). Minél jobban látszol, annál jobbak az esélyeid, hogy megtalálod azokat az embereket, akiknek épp arra van szükségük, amit te tudsz – és nem igénylik, hogy tőlük karnyújtásnyira ülve tudd, amit tudsz.

 4. Ne akarj azonnal eredményt!

Ismerek olyat, aki pályamódosításba fogott, jelentkezett négy-öt helyre, ahonnan választ se kapott, amire aztán feladta az egészet. Feladta, de elengedni képtelen volt, mert ahányszor szóba kerül a dolog, mindig keserűen mondja, hogy ő ugyan sehova se kell. Tisztában vagyok azzal, hogy egy sikerorientált ember számára a visszautasítás nagyon fájdalmas tud lenni, egy többé-kevésbé sikeres karrier után a nulláról indulni egy új pályán pedig pokoli nehéz.

Egy dologban viszont biztos vagyok: ha sikert akarsz, meg kell tízszerezni a kudarcaid számát. Vagyis jelentkezni kell, hirdetni magad, csinálni kezdetben pro bono önkéntesként vagy hobbi szinten azt, amivel célod van. Ez az, ami – a nagy számok törvénye alapján – előbb-utóbb sikert hoz. A tapasztalat azt mutatja, hogy még a tehetség sem olyan fontos, mint a kitartás – aki pedig nemcsak állhatatos, de rátermett is, az kizárt, hogy ne jutna sikerre.

Szóval, igen, van sok “jó meló”, amit “otthonról tudsz csinálni”. De nem nekem vagy bárki másnak, hanem neked kell tudnod, hogy mi is az. Mi – az ismerőseid, a közösség – legfeljebb abban segíthetünk, hogy megtaláljátok egymást azokkal, akikkel egymás hasznára lehettek…

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok