Szeretnél, HA nem lennék pánikbeteg? Ez aztán férfias…

Megpróbáltam megsimogatni a karját, de mintha még az érintésemtől is összerezzent volna. Becsapva érezte magát – nem tudott megbízni bennem.

Elrévedten meredt a semmibe, mintha az üres tekintetével lyukat próbálna égetni a lakkozott asztallapba. Észrevétlen volt a mozdulat, ahogy a kezét a szájához emelte. Fel sem tűnt neki, hogy mindig a körmeit rágja, ha ideges. Elvégre, ő sosem az – mindig ura a helyzetnek. Kemény, mint az acél, ezt igazolandó be is töltötte a kis étkező felét.

Csakhogy hiába pumpálta magát félistenné, a páncél átlátszó maradt. Tulajdonképpen az ilyen típusú férfi gyengéje éppen az, hogy nem veszi észre: az élet császára bizony meztelen. A „macsó” szép, mint az álom, a szépségápolási trükkjeit bármelyik plázacica megirigyelné, ahogy a kifogástalan öltözködését is.

A testéről már ne is beszéljünk – sejtheted, nincs olyan porcikája, ami kívánnivalót hagyna maga után. De az igazi nők bálványa nem éri be pusztán a vonzó külsővel. Vele sem volt más a helyzet – nem volt téma, ami zavarba hozta volna, már azzal eltölthetett volna egy komplett délutánt, hogy összeszámolja a diplomáit.

Nem volt könyv, amit ne olvasott volna, több nyelven beszélt, a tánctudását csak a gasztronómiai ismeretei múlták felül. Ahogy elnéztem kissé megütközve, milyen elborzadtan hallgatja a pánikbetegségemről szóló vallomásomat, akaratlanul is az első beszélgetéseink egyike jutott eszembe.

FORRÁS: UNSPLASH

„…ha elég önbizalmad van hozzá, hogy úgy érezd, el tudsz csábítani, az már fél siker. Nem szeretem az olyan nőket, akik élvezettel ostorozzák magukat. Tudom, most úgy tűnhet, hogy nagy az arcom, de olyan rossz dolog, hogy büszke vagyok arra, amit elértem?”

Szegény. Ezen a ponton jogosan merül fel benned: mi a büdös francnak áll szóba valaki egy ilyen csávóval? Hiszen ordít róla, hogy egy önimádó görény. Nos… nem az első benyomás alapján szoktam ítélni. Másfelől – ahogy előadta ezt a kis „szpícset”- nagyon örültem, hogy nem élőben beszélünk. Szánakozó félmosoly féleségben játszott az arcom, ahogy az üzeneteit olvastam.

Mint mondtam, a császár meztelen. A maszkként viselt szerep félrecsúszott valahol.

Miközben a körmét rágta, hirtelen felpattant az asztal mellől – szokása. Frusztráltan mászkált ide-oda a lakásomban, céltalanul, olyan szédületes tempóban, hogy belefáradt a szemem. Gondosan építette maga köré a páncélját, mely rohamos gyorsasággal repedezett szét előttem. Miért is rémül meg egy ilyen ember – aki nyilvánvalóan jóval erősebb – egy szegény, pánikbeteg „kislánytól”?

Volt egy óriási különbség kettőnk között. Ő azért tudott mindig nyertes maradni, mert olyan csatákba vonult, ahol az ellenfél alapból hátránnyal indult. A velem való találkozás felforgatta ezt a világot. A macsó szerette magát nyertesnek érezni. Kerülte a bizonytalan, kiszámíthatatlan helyzeteket. De ha nem éled át az igazi veszteséget, ahol már nincs másod, csak annyi, hogy még pulzál a vér az ereidben, ha még sosem feneklettél meg a legmélyebb gödör alján, hogy onnan küzdd fel magadat, honnan a fenéből tudnád, hogy valódi nyertes vagy?

Ahogy szánakozva figyeltem a „macsót”, ismét felidéződtek bennem a szavai, mikor röpke percek erejéig mert bátor lenni és bízni valakiben, eldobva az olcsó, farsangi maszkot. „…boldogok lehetnénk együtt… de ez nekem túl sok. Én ehhez nem vagyok elég erős, hogy kibírjam, ami veled történt. Egyszerűen nem tudnám elviselni mentálisan, nem tudlak elfogadni így…”

Ismét levegő után kezdett kapkodni. Ahogy zavart, gyors pillantásokkal mérte fel az előszobát, céltalan mozdulatokkal gesztikulálva, odaléptem hozzá egy pohár hideg vízzel. Ügyeltem rá, hogy lassan, kicsiket kortyoljon, miközben a tarkóját masszíroztam. Lehajtottam a fejem, tudtam, nem viselné el a pillantásomat. Hirtelen csak annyi jutott eszembe: szóval ilyen, ha valaki „normális”…

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok