Az 5 szeretetnyelv talán a te házasságodat is megmentené!

Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy azt hiszed, a párod már nem szeret, nem ért meg, nem törődik veled. És igazából idővel már fogalmad sincs arról, hogy az elején – azokon az édes kezdeti hónapokban – hogyan is élhettétek át azt a felhőtlen összhangot. 

Keveset vagy semmiképpen sem eleget beszélünk a tényről, hogy a rózsaszín köd idővel lehullik. És ez TERMÉSZETES. Nem jelenti a kapcsolat végét, nem takarja azt, hogy nem illetek össze, de még csak azt sem, hogy baj lenne veled. A szakirodalom szerint nagyjából 2,5 év az a maximum, ameddig kitarthat az idill.

Utána meg jön a zuhanás. Pedig nem kellene sem zuhanni, sem szétmenni. Beletörődni meg legkevésbé sem. Megoldást keresni viszont annál inkább. Ezen az úton hatalmas segítség lehet Gary Chapman 5 szeretetnyelv elmélete. Töredelmesen bevallom, hogy engem személy szerint éveken át az tartott vissza a hatalmas adag segítő szándékkal és megfelelő szakmai kompetenciákkal bíró család- és párterapeutától, hogy egész egyszerűen kóklernak hittem.

Fakadt ez abból, hogy előbb ítélkeztem, mint utánanéztem volna a szerzőnek. Ugyanakkor néhány éve személyesen is adódott lehetőségem megismerkedni a nagyszerű, és nem véletlenül milliók által magasztalt terapeutával. Majd ezt követően végre elolvasni az 5 szeretetnyelvről szóló könyvét, amiről bátran állíthatom, hogy megmentette a házasságomat. Vagy ha nem akarok ennyire drasztikus lenni, akkor azt is mondhatom, hogy harmonikus mederbe terelte.

Mert bizony nagyon nem mindegy, hogy szereted a társad, vagy éppen megtanulod jól szeretni. Jól törődni vele, ráhangolódni és megtanulni a szeretnyelvét. Egyébiránt az 5 szeretetnyelv nemcsak párkapcsolatban működik, hanem tulajdonképpen mindenféle közelebbi szociális kapcsolatban.

FORRÁS: UNSPLASH

Az ugyanakkor igaz, hogy magát a szakembert is a házassága megmentése motiválta a már pszichoterápiai fogalommá emelt 5 szeretetnyelv megalkotásában. De melyek is ezek?

Elismerő szavak

Ha párunknak ez a gyengéje, akkor – még ha nem is vagyunk ilyen típusok -, igenis tanuljuk meg szavakkal dicsérni! Ilyen kis szösszenetekkel el lehet kezdeni: „Csodálatos volt a vacsora.” „Remekül áll neked ez a ruha.” „Imádom, hogy ilyen felelősségteljes vagy.”

Szívességek

Aki ezen a nyelven ért, az általában a tettekben méri le, hogy mennyire szeretik. Ő az a személy, akinek lehet bármilyen őszintén, szívből mondani bármit, ha tettekkel ez nem nyer alátámasztást. Sőt, akár el is maradhat a verbális megerősítés. Számára a kocsimosás, a fűnyírás vagy a gyerek pelenkájának kérés nélküli kicserélése jelenti az iránta érzett szeretet kimutatását. De egy „Te vagy a legcsodálatosabb férfi a földön, drágám!”-tól a legkevésbé sem fogja szeretve érezni magát.

Ajándékozás

Az ajándékozás kicsit kakukktojás, mert voltaképpen nincs olyan kultúra – még antropológus szemmel sem -, ahol ne lenne jelen. Így sokan óhatatlanul is hordozzuk ezt a mintát. Ez azt jelenti, hogy gépiesen ajándékozunk. Viszont akinek ez jelenti a feléje érzett szeretet kinyilvánításának legfőbb jelét, az teljes szívből vágyik rá. Nem az ajándék mértéke vagy pénzben mért ára fontos, hanem maga a gesztus.

Minőségi idő

Ez azt jelenti, hogy teljes lényünkkel a másikra fordítjuk a figyelmünket. Nincs tévé, nincs telefon, nincs semmi a kezünk ügyében. Csak és kizárólag a másikra koncentrálunk. A minőségi idő szeretetnyelvét beszélőknek ezzel azt üzenjük, hogy jó velük lenni, fontosak. Őket nem ölelgetve vagy bókolva kell szeretni, a füvet is inkább lenyírják maguk, csak szakítson a másik időt arra, hogy elmenjenek kirándulni vagy beszélgessenek egy jót.

Testi érintés

A férfiak sokszor, de tévesen ebbe a kategóriába szokták sorolni magukat. Azonban a szex kedvelése nem keverendő össze az érintéssel! Régóta köztudott, hogy hatalmas érzelmi erő rejlik az érintésben, például egy ölelésben. A testi érintés érzelmi energiát közvetít azok számára, akiknek ez a szeretetnyelvük. Nekik sem ajándék, sem tett, sem szép szó nem jelent annyit, mint egy ölelés.

Ha kedvet kaptál, akkor már kezdhetsz is elmélyedni a témában!

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok