Marie Curie: Háromszor utasította vissza férje házassági ajánlatát!

Ha Marie Curie szóba kerül, mindenkinek a rádium és polónium felfedezése, valamint a Nobel-díj jut eszébe. De vajon milyen személyiség rejtőzött a Nobel-díjas kutató álarca mögött? Milyen volt Marie mint hétköznapi nő? Összegyűjtöttünk róla 7 érdekességet. 

1. Az 1800-as évek végén, az Orosz Birodalom által uralt Varsóban a lányoknak nemigen volt lehetőségük továbbtanulni. Maria Sklodowska hiába érettségizett le, egyetemre két okból sem vették fel: egyrészt azért, mert nő volt, másrészt azért, mert lengyel. Ő és a nővére is titokban tanultak egy nők számára is nyitott vándoregyetemen, ami mindig másutt tartotta az órákat, hogy elkerülje a lebukást.

2. Majdnem el sem jutott Párizsba, hogy megtegye a később világhíres felfedezését. Egyszerűen azért, mert szerelembe esett a munkáltatója legidősebb fiával. A földbirtokos családból származó gazdagabb rokonok nem nézték jó szemmel a kapcsolatot, hiszen Maria egyszerű, csóró nevelőnőként dolgozott náluk.

Bár a szerelem kölcsönös volt, Kazimierz Zorawski anyai nyomás hatására levélben szakított vele. Maria ekkor döntött úgy, hogy elindul Franciaországba, hogy beiratkozzon a híres Sorbonne Egyetemre. Itt változtatta meg a nevét is a franciásabban hangzó Marie-re.

3. Marie háromszor is visszautasította Pierre Curie házassági ajánlatát. Azért dolgozott nála, mert ott jutott szabad hely a laboratóriumban, ahol az acél mágneses tulajdonságaival kísérletezett. Később ugyan egymásba szerettek a férfival, de Marie a munkát sokkal előrébb valónak tartotta a magánéletnél. Akkor mondott csak igent, amikor Pierre megígérte, hogy feladja a saját karrierjét és Lengyelországba költöznek.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

4. Másik igaz szerelme a hazája maradt, pedig az többször is cserbenhagyta őt, aki Lengyelország miatt nevezte el az egyik általa felfedezett elemet Polóniumnak. Mindig reménykedett, hogy visszatérnek oda, de nem kapta meg a hőn áhított krakkói beosztást a Jagelló Egyetemen – mégpedig azért, mert nő volt… 1932-ben mégis alapított egy intézetet Varsóban, ami a nővére vezetése alatt állt.

5. Marie Curie nemcsak az első Nobel-díjas nő volt, hanem az első személy, aki ezt a díjat kétszer is elnyerte, két különböző kategóriában. Amikor 1903-ban megnyerték a Fizikai Nobel-díjat, túl szegények voltak hozzá, hogy elutazzanak Stockholmba a díjátadó ceremóniára. A díjjal járó pénzösszegből egyébként kitapétázták a párizsi lakásukat és felújították a fürdőszobát. A maradékot pedig szétosztották szegény diákok közt.

6. Az első szerelme soha nem tudta elfelejteni őt. Kazimierz később a matematika doktora lett, és már idős professzorként gyakran látták üldögélni Marie Curie szobránál, melyet az általa alapított krakkói intézet előtt állítottak fel.

 7. A jegyzetfüzetei a mai napig radioaktívak, és egy ólommal bélelt ládában tárolják őket  Franciaországban. Mivel a rádium felezési ideje körülbelül 1500 év, egy jó darabig még nem is fog belelapozni senki sem.

Nyitókép: Wikipédia

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok