Berki Krisztián: Élőben közvetített szülés az interneten

Őszintén szólva, szerintem nem (csak) azzal van a baj, amit Berki Krisztián kitalált a felesége segédletével megvalósított. És nem mellesleg kerestek sok millió magyar forintnak megfelelő összeget, amelynek a határa a csillagos ég, mivel utólag is megvásárolható. Az igazi gond az, hogy sokan ezt fásult rezignáltsággal fogadjuk.

Nem Berkin kell pörögni, hogy mit tett. Azon kell vagy legalábbis kellene, hogy miért akadt egyetlen olyan ember is ezen a bolygón, aki kiadott 1490 Ft-ot azért, hogy kövesse az élő adást. Vajon miért tette? Mi vezérelte, miközben bepötyögte a bankkártya adatait?

Hiszen, ha felmész a nagy videómegosztó platformra, akkor gyakorlatilag végtelenítve nézheted a szüléseket. Gyakorlatilag az arcodba tolják a véres részleteket is. Minden ott van. A méhlepénytől kezdve, a lüktető ereken, a táguló vaginán át a köldökzsinór elvágásáig. Akkor miért kell egy hírhedt celeb félhíres feleségének a szülése? Mit tudhat az, amit egy ismeretlen nem?!

Aztán meg lehet, hogy csak a képzeletem szüleményei a véres részletek, mert valójában csak Berki arca és hangja látható mindössze. Igazából nem tudom, mert nem fizettem elő. Így talán van jogom megkérdezni, hogy aki tette, miért tette? Tényleg érdekel. Ahogy az is baromira kíváncsivá tesz, hogy ha valaki állapotos lesz, ezt miért kell egy ultrahangfotóval kiplakátolni a közösségi médiában?

Miért kell a még meg sem született gyerekedet feltenni egy olyan térbe, ahol tele vagy – mert mindenki tele van – olyan ismerősökkel, akikkel simán elmentek egymás mellett köszönés nélkül az utcán?

Jobb esetben egy halk ”helló” bejátszik. De ennyi.

De továbbmegyek, mert szerintem ugyanez igaz a gyerek születésére, pici korára és úgy általánosságban mindenre, addig, amíg fel nem tudja mérni, hogy mi ez az egész. Amíg nincs meg hozzá a józan ítélőképessége, hogy akar-e itt szerepelni. Szeretné-e az arcát, hangját adni egy virtuális világnak? Mert ha igen, akkor semmi gond! De ha nem?!

Forrás: Unsplash

Akkor miért is kell a szülőknek – és nem mentség, hogy de XY is ezt teszi – közszemlére bocsátaniuk az utódaikat? Miért nem elég, ha Mari néni a szomszédból megdicséri, hogy szépen hegedült Pistike? (Közben meg az a szerencse, hogy Mari néni nagyot hall és valójában csak látta belesve az ablakon, hogy Pistike hegedült, de nem hallotta – , mert ugye hegedülni megtanulni nem könnyű. A folyamat meg leginkább fájdalmas a közvetlen környezetnek.) De vajon miért érzik szükségét, hogy az éppen csak szárnybontogató, de hegedülni még nem tudó gyerek ”művészetét” keresztül kasul villogtassák az interneten?

Mert az jó? Vagy elégedettséget ad? Vagy megmutatja a világnak, hogy te fasza szülő vagy, mert a gyereked zeneiskolába/atlétikára/focira jár? És te megteheted, hogy ott unatkozz az elfoglaltsága alatt? (Ami, ha így van, tegyük hozzá, nagyon jó, becsülendő.)

De ugye értjük, hogy min rugózok? Talán azt is, hogy miért. Bár azt már jóval kevesebben. Mert ugye a hegedülés tetszőlegesen behelyettesíthető bármi másra. Például születésnapra vagy az éppen közelgő karácsonyra, ami ugye csak akkor teljes, ha elkészül a jól beállított családi fotó, ami utána azonnal megy fel a Facebookra!  Mert máshogy értelme sem lenne megcsináltatni! Akkor ugye nem látná boldog-boldogtalan. Szegény fotó meg csak kuksolna magányában egy fotóalbumban. Az meg ugye kit érdekel, hogy akkor talán még az ükunoka is megtekinthetné? Jó az digitálisban, mert úgy olcsóbb a csomag.

Forrás: Unsplash

Igazából ez az egész végtelenül szomorú.

Elkeserítő a látvány, hogy minden és mindenki eladó. És az átlagember – szemben ugye Berkivel – még pénzt sem kér érte. Semmitérő lájkokra és „de szép ez a gyerek” közhelyekre váltja a magánszféráját.

Azt a csodát, amit csak együtt, egymásra figyelve maguk között tud megélni egy család. Mert azt úgy hívják, hogy intimitás. És azt nem lehet megélni, ha közben az Instára gyártod a tartalmat, élőt közvetítesz. Megcsinálni meg lehet, de elveszik a varázslat. Én azt mondom Berki tegye nyugodtan, mert nem őt kell megváltoztatni vagy azt várni, hogy nem lesz helyette másik udvari bolond. Az a valódi kérdés, hogy miért van ennek közönségé?

Nyitókép: Unsplash

 

Tovább olvasok