Bettie Page: Miért zárták elmegyógyintézetbe a pin-up legendát?

Bettie Page, a pin-up királynője ma népszerűbb, mint az 1950-es években, szinte kultusszá emelkedett a fiatalok körében. Nem véletlenül, hiszen karizmatikus személyisége generációk óta inspirálja a legnagyobb sztárokat – Madonnától Kate Perry-ig.

Az ikonikus szexbomba nemcsak megelőzte korát, de sok szempontból meg is határozta azt. Bár sokan irigyelték szabad szellemisége és kendőzetlen érzékisége miatt, Bettie élete messze nem volt tökéletes. Elmondása szerint olyan szegény családban nőtt fel, hogy ünnepnek számított, ha narancsot talált az ágyára akasztott zokniban.

Hatan voltak testvérek, és Bettie csak felnőtt fejjel vallotta be, hogy az apja molesztálta őket. Később az is kiderült, hogy szülei válása és apja börtönbe kerülése nagyon megviselte lelkileg. Hányatott gyermekkora ellenére a fiatal lány igyekezett magasra törni, félelmetesen öntudatos volt. A középiskolát kitűnő minősítéssel végezte el, majd ösztöndíjat nyert a Peabody College-ba.

1943-ban hozzáment középiskolai szerelméhez és San Franciscóba költözött, ám 4 év múlva elváltak. Bettie New York felé vette az irányt, hogy színésznőként próbáljon munkát találni. Itt ismerkedett meg azzal a férfival, akinek a felemelkedését (és nem mellesleg védjegyének számító frufruját) köszönheti. Jerry Tibbs rendőrként és fotósként dolgozott, ő készítette el Bettie első pin-up portfólióját.

A fekete hajú szépség hamarosan belépett a glamour fotózás világába, ahol az egyik legkeresettebb erotikus modell lett. Innen aztán egyenes út vezetett a Wink, a Beauty Parade, a Playboy és más ismert férfi magazinokhoz. A közönség imádta provokatív fétisfotóit és „speciális” rövidfilmjeit, ezért kezdték el szadomazo királynőként emlegetni a hosszú combú dívát.

FORRÁS: FACEBOOK

Ez idő alatt gyakran utazott Floridába, ahol olyan profi fotósoknak pózolt, mint Bunny Yeager, aki különleges látásmóddal örökítette meg a női testet. Ők ketten együtt alkották meg a valaha volt legizgalmasabb pin-up képeket, amelyek megnyitották az utat sok-sok művész előtt. A fényes csillogást azonban beárnyékolta, hogy obszcén tartalmak terjesztése miatt mindketten a rendőrség látószögébe kerültek.

Bettie végül megúszta büntetés nélkül, ám az események hatására eluralkodott rajta a depresszió, így visszavonult a rivaldafénytől. Szerelmi élete is összeomlott, első házasságának válás lett a vége. 1957-ben feleségül ment egy nála sokkal fiatalabb férfihoz, ám a kapcsolat szintén kudarcot vallott. A sorozatos viták következtében Bettie idegösszeomlást kapott, ekkoriban fordult a vallás felé, hogy megnyugvást találjon.

Újabb kiborulását – 1979-ben késsel támadt szállásadójára – követően az orvosok skizofréniát diagnosztizáltak nála.

Bettie 20 hónapot töltött elmegyógyintézetben, utána pedig 8 évre kórházi felügyelet alá helyezték. Titokzatos eltűnése csak tovább fokozta az iránta való érdeklődést. Két évtizedig senki sem tudta biztosan, hol van, vagy hogy él-e még.

A 90-es években bukkant fel újra a Bettie Page Reveals All című dokumentumfilm miatt, amit ő maga narrált. Időnként interjúkat is adott, azt viszont nem engedte, hogy fényképeket készítsenek róla. Nehezen viselte az öregedést, bosszantotta minden egyes ránc, ősz hajszál, ahogyan plusz kilói is.

„Azt akarom, hogy úgy emlékezzenek rám, mint amilyen fiatalkoromban voltam. Azt akarom, hogy úgy emlékezzenek rám, mint a nőre, aki segített megváltoztatni az emberek viszonyulást a meztelenséghez” – mondta egy interjúban. A tennessee-i lánynak teljesült a kívánsága, neve a szexuális önkifejezés úttörőjeként maradt fenn a köztudatban.

Nyitókép: Wikipédia

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok