Káros gyerekdalok: Muszáj ilyeneket hallani a kicsiknek?

Énekelgeted, már talán a modern technika segítségével nyomod a gyerekednek a régi és újabb gyerekdalokat, mondókákat. Az én kislányom például imádja őket.

A nagynál még úgy igazán bele sem gondoltam a szövegbe, csak kántáltam ész nélkül a szüleimtől, nagyszüleimtől, oviban, suliban hallottakat… Pedig ha figyelmes lettem volna, lehet, most a felét sem tudná. Mosolyogtam, amikor úgy ténylegesen átrágtam magam rajtuk a mondanivalóra figyelve.

Őszintén szólva, egészen hajmeresztő baromságokkal traktáljuk a gyerekeket, de még ebből is van pár igazi, extra kedvencem. Aztán meg van, ami nem megmosolyogtató, hanem igencsak szomorú. Mert olyan üzenete van, ami egy normális érzésű embernek nem fér bele… Ilyen mindjárt egy régi klasszikus:

„Gólya, gólya, gilice!

Mitől véres a lábad?

Török gyerek megvágta,

Magyar gyerek gyógyítja…”

Sok-sok éves sérelmeink miatt mekkora egy kretén, egy állatkínzó vadbarom a török gyerek a dalban, ugye? A magyar meg vele szemben egy igazi hős… Ehhez még hozzácsapjuk a történelmünket, és ha valaki egy gumibelsőben nő fel, egy életre meggyűlöli ezt a népet. Szerencsére ma már a világ nyitott (többé-kevésbé), és bizony szívesen utazunk Törökországba.

„Boci, boci tarka, Se füle, se farka…” Innen nem is érdemes továbbmenni. Már miért ne lenne füle meg farka? Ettől már csak az a jobb, amikor az animációban nagyjából egyszerre csóválja mindkettőt, miközben ezt énekeljük, hogy szerencsétlen páréves gyereket aztán teljesen összezavarja.

„Én elmennék a vásárba félpénzzel

Legényt vennék a vásárban félpénzzel

Legény mondja: ha vóna

Leány mondja: jó vóna…”

Hogy mi van!?  Nem mondom, hogy nem kecsegtető a modernkori rabszolga-kereskedelem azon része, hogy legényeket lehet venni „félpénzen”, de azért na… Ha ilyen vóna, jó vóna, de nincs. (Egyáltalán, hogy jön a legény a többi állathoz?)

És az megvan, hogy a „Cifra palota” animációs videója úgy indul, hogy a Cifra palotát egy kis viskónak ábrázolják, és a lánynak, aki kinéz az ablakon, körbeér a fején a szája, és olyan rémisztőnek néznek ki a sráccal, hogy rémálma lesz a gyereknek?

FORRÁS: UNSPLASH

Aztán a „kézmosós gyerekdal” is befutó. Ismeritek? Ahol az utolsó testrész mosása, valamiért a popsi lett

„Popsimosás, popsimosás minden nap vár rád! Popsimosás, popsimosás legyen tiszta hát! A popsi most nagyon tiszta, de nincs ami megszárítsa… De mindig megrázhatjuk, rázzuk, rázzuk, rázzuk, megszárad az úgy.”

És a kisfiú a meztelen fenekét bőszen rázza a kádban. Végül gondolom, rájöttek, hogy ez egy kicsit hülyén veszi ki magát, és az új verzióban legalább egy úszógatyát adtak rá. (Arról nem is beszélve, hogy én mondjuk mindegyik gyerekemnek rojtosra beszélem a szám, hogy ne idétlenkedjenek a kádban, mert baromi veszélyes. Remélem, majd elkezdik a seggrázást is…)

Ahogy mostanában keresgéltünk a gyerekdalok között, mert a kicsi nagyon muzikális, nagyon szeret táncolni, és viszonylag gyorsan le is utánozza, ráakadtam a mostani abszolút kedvencemre (irónia), amit felnőtt létemre először tátott szájjal lestem… Ez nem más, mint a Sétáljunk az erdőben! című remekmű. Valamiért úgyis divat a farkassal riogatni a gyerekeket, a szülők aztán magyarázzák, hogy nem bánt, nincs senki az ágy alatt, nem, nem!

Mumusok sem, zsákos bácsi sem, és a rézf@szú bagoly is messze jár… Erre képzelj el egy lányt, aki egy erősen túlsúlyos fiúcskával, egy rózsaszín hajú lánykával és egy halálosan idétlen malaccal sétál az erdőben, amikor nincs ott a farkas. Mert ha ott lenne, biztosan megenné őket, mondja a dal.

Majd jön a farkas, akit egy igazi gonosz szemétládának sikerült megrajzolni. Felveszi a bokor mögött az alsógatyáját, és abban rohangászik összevissza, közben hülyén dumál, és nevet: hahaha! A végén pedig fegyvert fognak egymásra. De a farkas hosszú nadrágot csak nem vesz…

Számomra még mindig feldolgozhatatlan az élmény. Biz’ isten, szeretnék belelátni a lelkében annak, aki írja, szerkeszti, elkészíti ezeket. De hogy gyerek közelébe nem engedném, az biztos. Az igazság az, hogy nekem borzalmas hangom van. De tényleg. Ám azt mondom, mindenki jobban jár, ha inkább maga énekel a gyerekeknek értelmes dalocskákat, és ezeket a baromságokat elfelejti…

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!PÉNTEKIG MEGHOSSZABÍTVA

Úgy döntöttünk, adunk még egy kis időt, hogy ha eddig dilemmáztál mit csinálj ezen a hétvégén, legyen lehetőséged jelentkezni a tanfolyamra! 🤓Az utolsó helyekért folyik a verseny, ne maradjatok le!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! 🙂 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok