Marilyn Monroe: Miért nem lett belőle monacói hercegnő?

Nehéz elképzelni Marilyn Monroe-t, amint nyakat elfedő ruhában, decensen integet a tömegnek, miközben hercegi férjébe karol. Sminkje visszafogott, tartása kecses, legkacérabb kiegészítője pedig talán parfümje, a vágy illata.

Monroe, mint monacói hercegnő? Az abszurdnak tűnő felvetés egykoron nagyon is létező ötletnek tűnt. Az 1950-es évek jelentették a hollywoodi aranykort, amikor naponta más gyönyörű sztár szerepelt a címlapokon. Mind közül kiragyogott azonban Marilyn Monroe, a szexszimbólum, aki tehetségével, szépségével, rejtélyes aurájával meghódította a világot.

Kegyeiért ölre mentek a férfiak, de hogy került képbe a Monacói HercegségA Grimaldi-ház uralkodója, III. Rainier herceg néhány évvel a trónra lépése után máris attól retteghetett, hogy elveszíti a koronát. A második világháború által megtépázott Európában Monaco is súlyos konfliktussal nézett szembe, elhalt az ország fő bevételi forrása, a turizmus.

A kutyát se vonzotta a francia Riviérán álló csodás városállam, így Rainier egyre szorultabb helyzetbe került. Égető szükség volt turistákra és az érdeklődés felkeltésére, hogy megmentse a koronát és a Grimaldi nevet. A mentőötlet több oldalról érkezett a hercegi tanácsadóhoz: Rainiernek haladéktalanul meg kell nősülnie, hogy egy örökössel stabilizálja a helyzetet és újjáélessze Monaco turizmusát.

De nem ám egy másik európai uralkodóház valamelyik sápadt menyecskéjéről volt szó! Rainiernek azt javasolták, hogy Hollywoodban keressen magának hercegnőt a sztárok közül. Ez olyan frigy lett volna, amire az egész világ felfigyel: az álomgyár ügyeletes üdvöskéje hozzámegy Európa legsármosabb, legkeresettebb agglegényéhez.

A mese női főszereplőjének címére a család Marilyn Monroe-t szemelte ki, akit páratlan médiaérdeklődés kísért mindenhol. A szőke sztár imázsa és hollywoodi kapcsolatrendszere turistamágnesnek bizonyult. A szex azonban közbeszólt. Akarom mondani, a szexepil. Hamar kiderült, hogy Marilyn Monroe nem jó hercegnő alapanyag. A bulvármédia részben belőle élt akkoriban, köszönhetően a nyilvánosság előtt zajló magánéletének.

1954-ben hozzáment a baseball legenda Joe DiMaggióhoz, két év múlva pedig azzal sokkolta a nagyérdeműt, hogy a drámaíró Arthur Miller felesége lett. A szexszimbólum státusz jót tett ugyan az ismertségének, hercegnői esélyeit azonban hamar elkoptatta. De sztár volt már életében, és halála után is az maradt – mindehhez korona se kellett neki.

Másnak viszont nagyon is, és az 1955-ös cannes-i filmfesztiválon életre kelt a század egyik legszebb szerelmi története. Az amerikai filmipar másik szupersztárja, Grace Kelly érkezett a monacói palotába a Paris Match fotózására, ahol már egyértelmű volt: Rainier herceget elbűvölte Hollywood királynője.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A meseszerű románc elfoglalta a címlapokat, a világ rajongott a szerelmesekért, akik az első hónapokban csak leveleztek egymással, és a rákövetkező évben hivatalosan is összekötötték az életüket. Grace Kelly maga volt a tökéletes hercegnői feleség. Hátrahagyta filmkarrierjét, hogy a Grimaldi név tovább éljen. Az idő és három gyerekük őket igazolta, mennyben köttetett frigyük talán örökké tart, ha nincs az a szörnyű baleset.

A bájos színésznő még az eljegyzési kellemetlenségeket is elviselte. Hogy bizonyítsa termékenységét és képességét arra, hogy tud gyermeket szülni, részt kellett vennie egy orvosi vizsgálaton. Családjának ezen kívül komoly pénzeket kellett leszurkolnia az európai arisztokrácia egyik szokása miatt, mely szerint a menyasszony családja hozományt fizet a vőlegénynek.

Jack Kelly, az ír milliomos papa először feldühödött, de aztán lánya boldogságát látva kifizette a kétmillió dollárt. Grace azt is vállalta, hogy válás esetén a gyerekek Monacóban maradnak apjukkal.„Anyám soha nem panaszkodott a karrierje feladása miatt” – mesélte fia, Albert egy interjúban. Monaco jelenlegi hercege szerint Grace Kelly öröksége ma is érvényes, nem csupán színészete, hanem nagylelkű személyisége miatt.

Nem felejtette el gyökereit, tudta, milyen nehéz egy művész karrier elindítása. Ezért is akart segíteni alapítványával a feltörekvő tehetségeknek, akik meg akarták vetni lábukat a színház-, tánc- vagy filmművészetben. Grace Kelly ma is inspiráció a világnak és bármelyik hercegnőnek. Monaco turisztikai vezetőinek már csak emiatt sem kell többé aggódniuk.

Nyitókép: Wikipédia

‼️😎 NYEREMÉNYJÁTÉK 😎‼️

Mindig is vágytál rá, hogy egy különleges, egyedi tervezésű kabátban sziporkázz? 😎 Most itt a lehetőség, hogy nyerj egy eredeti Makány Márta darabot! 🤗 Részvételhez kattints a FACEBOOK oldalunkra!

Tovább olvasok