Akkor leszel igazi férfi, ha…?

Láttam valahol egy kommentet, ahol egy pasi ecseteli, hogy mit is kell tudnia egy igazi férfinak. És a felsorolásból úgy tűnt, mintha egy rendes férfinak illene pár évtizeddel lemaradnia a korához képest…

Ilyesmit tartalmazott a felsorolás: a rendes férfi nem jár hetente fodrászhoz, akkor sem, ha barber-shop van rá kiírva. A rendes férfinak nincs ideje játszani, ha mégis van, akkor azt motorral vagy izomautóval teszi. A rendes férfinak olyan barátai vannak, akik tudnak hegeszteni, tudnak fát vágni baltával stb. És az úriember nincs egyedül ezzel az elképzelésével.

Nekem pedig az a bajom ezzel, hogy konkrét, olykor kissé elavult dolgok végrehajtásához kötjük a férfiasságot. Mintha egyébként ez egy ilyen egyszerű dolog lenne. Elmész egy “hogyan legyél igazi férfi” tanfolyamra, ahol megtanítanak fát vágni, beáztatnak egy kis motorolajba, hagyják nőni a hajad meg a szakállad pár hétig, hogy kissé ápolatlannak tűnj. Megtanítanak tüzet gyújtani meg rácsapni az asztalra, és hopp, férfi is vagy.

Olyan igazi vérbeli alfahím, aki után aztán döglenek a nők, a többi pasi pedig elismerően hajbókol előtted. Szerintem meg ez az egész elképzelés hihetetlenül röhejes. Én azt gondolom, hogy az ápoltság fontos, habár nem járok hetente fodrászhoz, de talán az még mindig jobb, mintha valaki félévente egyszer lát fodrász ollót, és ettől olyan megjelenése lesz, hogy a buszmegállóban pár járókelő együttérzően ad neki egy kis aprót.

Én nem értek az autókhoz, motorokhoz, habár vezetni tudok. Nekem ez a része pont elég ebből, praktikus, és élvezem is. De nem vágyom rá, hogy munkásruhában bemásszak a kocsi alá lecserélni az olajat. Nekem ettől nem lesz keményebb a farkam. De teljesen rendben van, ha valakinek igen. Ez a favágás dolog is érdekes.

Vidéki srác vagyok/voltam, olyan 12 éves korom körül az unokatesómmal rendszeresen felhasogattunk több mázsa fát a szomszéd néninek, csak úgy szívességből. Ez két dologra is utal. Egy: tudok fát vágni. Kettő: egy kisgyerek is képes megtanulni ezt, és nem lesz tőle férfi. Ráadásul felmerül a kérdés, hogy ha valaki egy nagyvárosban él, ahol gázzal vagy elektromosan fűtenek, akkor mikor fog nekiállni fát hasogatni?

FORRÁS: UNSPLASH

Vagy ez ilyen petting? Felaprítasz 200 kiló fát az asszony előtt, csak azért, hogy lássa, mekkora férfi vagy, és ettől úgy beindul, hogy át is lehet ugrani az előjátékot? Értem én, hogy vannak férfias tulajdonságok. Férfias az, ha egy pasi minden helyzetben feltalálja magát. Ha elveszett kisfiúként tanácstalanul áll egy szituban, az bizony kevéssé lehengerlő. Viszont az én véleményem az, hogy egy igazi férfi intelligens is.

És akinek van esze, az nem többet akar dolgozni a sikerért, hanem okosabban akar dolgozni. Tehát például bekötteti a házába a gázt, és azzal fűt, ahelyett, hogy rengeteg felesleges időt pocsékolna el folyamatosan favágásra. Plusz arra, hogy rohangáljon a kályhához rakni a tűzre. Ha még okosabb, akkor pedig geotermikus fűtésrendszert használ. Ezzel az “én lenni férfi, és egy férfi vadász étel, rak tűz, csinál gyerek” neandervölgyi vonallal igazán fel lehetne már hagyni.

Aki az igazi férfiasság babérjaira tör, az a korának körülményeit leginkább kihasználva akar boldogulni. Hiszen az őskorban sem az volt a legkirályabb előember, aki makacsul köveket dobálva akarta agyonverni a mamutot, hanem akinek volt annyi esze, hogy faragott egy lándzsát, és ledöfte vele. És már régen otthon sütögette a pecsenyéjét, amikor a kőhajigáló barátunk megfagyott a picsába.

Itt jön képbe az is, hogy a másik oldaltól mit várnak el. Mert ugye egy igazi nő tud nokedlit szaggatni. Enélkül a képesség nélkül megáll az élet! Szerintem meg baromira nem itt kell keresni a nőiesség esszenciáját. Ha valakinek kaja fétise van, és mindenáron szakácsot akar elvenni, hát lelke rajta, de millió olyan – ennél fontosabb – dolog létezik, amiben egy nő meg tudja mutatni, meg tudja élni a nőiességét.

Szóval úgy gondolom, hogy egy modern férfinak nem a favágás közben kell keresnie a tökeit, hanem miután beálltotta a megfelelő hőfokot a cirkón, kicsit elmerenghetne magában: képes-e a kötődésre?

Tud-e nemcsak fizikailag, de lelkileg is támasza lenni a kedvesének? Megtanult-e már normálisan kommunikálni? Megtalálja-e vaktérképen a csiklót? Képes-e felelősséget vállalni? Van-e terve a jövőre nézve, a kocsi nyárigumijainak lecserélésén túl? És még hosszasan lehetne sorolni azokat a skilleket, amik sokkal férfiasabbá tehetnek 2021-ben, mint az, hogy szoktál-e fát vágni, vagy hogy tudsz-e olajat cserélni az autódon.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok