Eltűnt gyerekek: Te is nézted a Csellengőket annak idején?

Mond neked valamit az, hogy Soul Asylum? Nem? Pedig a leghíresebb számukat, a Runaway Traint tuti, hogy ismered, hiszen a rádiók a mai napig rongyosra játsszák.

A nyolcvanas-kilencvenes évek szülöttei pedig biztosan emlékeznek még a dal videoklipjére is, ami nálunk, Magyarországon a Csellengők című műsor betétdala volt. Maga a dal erősen szomorú, így tökéletesen passzol hozzá a videó, amit a zenekar készített – nekem a mai napig a hideg futkos a hátamon, akárhányszor látom, és ezzel egyidőben összefacsarodik a szívem.

Ugyanis a klipben eltűnt gyerekek képeit mutatják, illetve olyan jeleneteket, amitől minden normális embernek összeszorul a gyomra. Például, amint egy idősebb asszony elrabol egy csecsemőt, vagy amikor egy 12 éves forma kislányt prostitúcióra kényszerítenek. A szám végén az énekes bemondja, hogy ha bárki látta ezen gyermekek egyikét, vagy te magad vagy az egyik, légy szíves, hívd ezt és ezt a telefonszámot. A klipet más országok, például Kanada, Ausztrália és Anglia az ott eltűntek képeivel hozta le a tévében.

Előkerült valaki?

A dal eredeti, amerikai klipjében 36 eltűnt gyermek szerepelt, akik közül a zenekar frontemberének elmondása szerint 26 került elő. Hogy közülük hányan tértek haza épségben, arra vonatkozólag sajnos nem találtam egyértelmű információkat, de kétségtelen, hogy pl. Elizabeth Wiles esete igazi sikersztorinak könyvelhető el.

FORRÁS: PEXELS

Liz beleszeretett egy idősebb férfiba, aminek a szülei finoman szólva sem örültek, erre ő lelépett otthonról, és senki nem tudott semmit a hollétéről 3 éven keresztül. (Nem bízta a véletlenre a dolgot, Arkansasból Californiába ment.) De egy napon Liz meglátta a tévében a Runaway Traint és benne a saját képét, és elmondása szerint a frászt hozta rá ez az egész. Egy hétig hezitált, hogy mitévő legyen, aztán felhívta az anyukáját, bocsánatot kért, és hazatért.

A nem happy endben is van azért pozitív…

A Runaway Train ausztrál verziójában többek között túrázás közben eltűnt fiatalok képeit jelenítették meg. A videó megjelenése után megtalálták közülük pár túrázó testét, majd sikerült a rendőrségnek a sorozatgyilkost is lefülelnie, aki addigra már 7 gyilkosságnál tartott. Belegondolni is borzalmas, hogy mi lett volna, ha a videó miatt nem irányul ezekre az eltűnt fiatalokra nagyobb médiaérdeklődés…

Mi a helyzet itthon? 

A Csellengők című, eltűnt gyerekek családjait megszólaltató műsor, amelynek a Runaway Train a betétdala volt, 21 éven át ment a tévében. Emlékszem, én is sokat néztem, hátha felismerek valakit, akinek a szülei halálra aggódják magukat, és azt sem tudják, él-e vagy hal…

A műsor ”édesanyja”, Incze Zsuzsa elmondása szerint hetente 2-3 családnál jártak, ami azt jelenti, hogy a 21 év alatt minimum 2500 eltűnt gyermeket próbáltak megtalálni. Továbbá a videóklipben is eltűnt gyerekek képeit mutatták.

A Csellengők esetében sokkal nagyobb volt az épségben megkerült gyerekek aránya. Egy alkalommal például egy kisfiú a háztömbjük padlásán bújt el, mert anyukája halála után az édesapja túlzottan szigorúan fogta. Barátai tudtak a hollétéről, ők vittek neki ennivalót – és ők látták a tévében a kétségbeesett édesapát. Persze rögtön szóltak a fiúnak, hogy az apja szereti és nagyon várja haza, mire ő haza is tért…

Nyitókép: Pexels

Tovább olvasok