Mindent te csinálsz a családban? Nem ügyes vagy, hanem balek!

2021-12-14 Szerintünk

Mindenki arra vágyik, hogy elismerjék. Elismerjék azt, hogy mennyire okosan, hatékonyan és szorgalmasan végzi a feladatait. Na jó, talán nem mindenki, de a haladó jógikon és elmélyült szerzeteseken kívül biztosan sokan vannak így ezzel. 

És az olyan megfelelési kényszeresek, mint én, bizony sokat is teszünk azért, hogy a vágyott elismerés megszülessen. Sokat és még annál is többet – akár erőnkön felül. És végtelenül rossz érzés, ha ezt valaki alapszolgáltatásnak veszi. Ámde van egy körmönfontabb csapda is, amibe hajlamosak vagyunk beleesni: a „Mert te olyan ügyes vagy…” csapdája.

Nem azért körmönfont, mert rossz szándékkal alkalmaznák – bár kellemesen mentesíti a használóját attól, hogy el kelljen végeznie számára kevésbé komfortos feladatokat -, hanem mert a másik ember megfelelési vágyára, büszkeségére épít. Sokáig észre sem lehet venni, hogy a mézesmadzaggal becsúsznak az ember életébe a plusz feladatok.

Csak akkor kezdenek kellemetlenné válni a „Mert te olyan ügyes vagy…” mondatok, amikor már átcsapnak a fejünk felett a hullámok. Amikor a kontakt karanténos gyerekkel próbálod megfejteni a tankönyv feladatait (és közben vigyázni, hogy ne lógjon meg), mert te ebben olyan ügyes vagy. A másik gyerek hányását pucolod, mert te abban is nagyon ügyes vagy – mindeközben persze dolgozol is, mert tiszta szerencse, hogy te abban is nagyon ügyes vagy!

Na, akkor egy idő után pont azt gondolod, hogy a jó életbe, nem lehetne már valaki más az ügyes??? Nem élek egyedül, a törlőrongyok és a felmosóvödör közismert helyen tartózkodnak, a másodikos tankönyv leckéit pedig más is pont olyan sikerrel fejtené meg (vagy megkérdezné a Facebook-csoportban, hogy mi a franc ez).

FORRÁS: UNSPLASH

Idén – ahogy máskor is – 17 embernek veszek ajándékot karácsonyra, csak a saját nevünkben. És még nagyjából ugyanennyit a nagyszülők, a nagynénik, és más rokonok nevében a saját gyerekeim és a férjem részére. Sajnos úgy tűnik, ebben is ügyes vagyok…

Igen ám, de ügyesnek lenni baromi hálátlan feladat.

Nemcsak azért, mert rengeteg időt és energiát emészt fel, hanem mert, ha mégsem vagy elég ügyes, akkor jönnek a meglepett szemrehányások. Ugyanis nincs nehezebb dolog a földön, mint egy másik ember fejével gondolkodni. Ha valaki más helyett végzel el dolgokat, vagy a közös feladataitokat végzed el legjobb belátásod szerint, korántsem biztos, hogy az egybeesik a másik elképzeléseivel.

Véleménye pedig mindenkinek van. Az még talán a jógiknak is. A 80 éves nagynénémnek tuti van, mert nemrég közölte velem, hogy az ajándék, amit beszereztem a nevében a saját és a húgom gyerekei számára, igazán távol áll attól, amire ő gondolt. Mert ő egyszerre szeretné, ha az ajándék hasznos lenne, ámde örülnének is neki a gyerekek. Értéket képviselne, fejlesztő hatású lenne, ám mégis szórakoztató.

Amikor megkért a vásárlásra, még csak annyit tudtam, hogy vásároljak nyugodtan saját belátásom szerint, mert én úgyis jobban tudom, mi kell, hiszen olyan ügyes vagyok. És most erre mégis mit mondasz? Hogy bocs, de én mégsem vagyok ügyes?! Mondjuk csodákat tenni tényleg nem tudok… Mostanában egyre többször válaszolom ezt: „Köszönöm, hogy azt gondolod, hogy én ezt jól meg tudom oldani, de egyedül nem fog menni. Légy szíves, segíts!”

Nyitókép: Unsplash

Tegyél minket a KEDVENC tartalmaid közé!
Mit kell tenned? Keresd fel az IgaziNő FB oldalát. Nyomj rá a “Követem” gombra. Válaszd a “Hírfolyam” opciót, ott pipáld be a “Kedvencek” opciót. Innentől kezdve gyakrabban fogod látni, legfrissebb tartalmainkat! 🙂

Tovább olvasok