Szexböjt: Jót tesz, ha néha kerülöd az összebújást?

Valószínűleg az utolsó dolog, amit összekapcsolnánk a böjtöléssel, az a szex. Pedig a tudatosan megvont érintkezés felérhet egy terápiás folyamattal, aminek a végén egy sokkal könnyedebb, megtisztultabb lelkiállapotba kerülhetünk.

Csörgits Kinga szexterapeutával beszélgettem a szexmegvonás jótékony hatásairól.

Teljesen oké, ha most nem kívánod a szexet

Nagyon ritka, hogy ha valaki azzal fordul a terapeutájához, hogy nincsen kedve szexelni, akkor abban a szakember megerősíti. Sajnos a teljesítménykényszer a szexualitásunkban is erőteljesen tettenérhető, és külső vagy belső megerősítések híján hajlamosak vagyunk belecsúszni egy folyamatos megfelelésbe.

Vajon elég jó vagyok a partneremnek? Vajon ki tudom őt elégíteni? Vajon megfelelek a jól megszokott szexuális működésemnek, vágyaimnak? A külvilágnak? Ezek mögött a szorongások mögött ott van egy olyan gondolat, hogy nem vagyok teljes értékű, ha most nincsen kedvem szexelni. Vajon megengedhetem-e azt magamnak, hogy simán ne kívánjam a szexet?

Kinga szerint igen. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor a partnerünk, saját magunk és a külvilág számára is “elfogadhatóbb”, ha nem szexelünk, mint pl. terhesség alatt vagy szülés után. De nagyon sok olyan szituáció van, amikor akár évekre is megváltozik a kapcsolat minősége és ritmusa, és ezt teljesen oké.

Vannak az életünk során olyan területek, munka és családi folyamatok, amik annyi energiát felemésztenek, hogy nem biztos, hogy a szexhez úgy hozzáférünk, ahogyan szeretnénk. Egy fordulóponthoz való megérkezés, egy komoly szakítás vagy válás olyan változásokat hozhatnak, amik együtt járnak egy hosszabb befelé forduló időszakkal, gyógyulási folyamattal.

Ilyenkor pedig nagyon nehéz kitárulkozni a másik ember előtt. Kinga szerint nem egészséges, ha ilyenkor beleerőltetjük magunkat egy nem önazonos szerepbe csak azért, hogy megfeleljünk a partnerünknek, a külvilágnak vagy saját magunknak.

Egy olyan folyamat végén, ahol képesek vagyunk a kapcsolódás mélyebb szintjeit megélni, legyen szó párkapcsolatról, vagy akár egy intenzív élményeket adó kalandról, együttlétről, olykor szükség van egyfajta visszavonulásra. Például van az a mindent elsöprő, hegyeket mozgató szex, ami nemcsak a testünknek jelent egy intenzív megélést, de a pszichénk számára is tartogat információt, aminek hagyni kell időt a beépülésre, feldolgozásra.

FORRÁS: UNSPLASH

„Nálam rendszeresen eljön az az idő, amikor úgy érzem, hogy most szükségem van egy-két hónapra összebújás nélkül. Ezek a csendesebb időszakok pedig komoly minőségbeli változásokat, fejlődést szoktak hozni a szexualitásomba, és egyfajta önismereti utazásra hívnak. Szerintem egy intenzív vágymegélés után az ember ösztönösen igényli ezt a csendesebb időszakot.”

A teljesítménykényszer és a megfelelés sajnos sokszor áthatják a szexuális működésünket, éppen ezért ne feledjük, hogy semmi gond nincs azzal, és nem leszünk ettől kevesebbek, ha egy időre pihentetjük a dolgot, mert éppen máson van a fókusz. Sőt, olykor kifejezetten jótékony hatásai is lehetnek a tudatos szexböjtnek.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok