„Hiszek abban, hogy a vers összeköt” Interjú Szabó Erikával

2021-12-29 Sikk

A tehetséges színésznőt az új dolgok iránti szenvedély hajtja – legyen szó filmről, színházi szerepről vagy ruhatervezésről.

Erika nyitott, kreatív és empatikus személyiség, ezen tulajdonságai teszik alkalmassá arra, hogy ráérezzen a szépre – a kultúra, mindenekelőtt a költészet területén. Leginkább ebben rejlik saját divatmárkájának, a Simple On You-nak a sikere, amiről a múlt héten kérdeztük.

– Mesélnél egy kicsit arról, honnan jött az ötlet, hogy a sikeres színészi karriered mellett elindíts egy online vállalkozást?

Bevallom, a Simple On You alapötlete nem kizárólag tőlem származik. Ez egy olyan családi vállalkozás, amit a testvéremmel és a sógornőmmel együtt indítottunk el. Néhány évvel ezelőtt veszítettük el édesapánkat, ami mindkettőnket szörnyen megviselt. A veszteség feldolgozásában sokat segített, hogy összekapaszkodtunk, és rengeteg időt töltöttünk együtt.

A beszélgetések során sokat tanakodtunk arról is, milyen jó lenne közösen létrehozni valamit, ami mindhármunkat előre lendít. Rengeteget fantáziáltunk, ötleteltünk, végül úgy döntöttünk, hogy verseket, illetve versrészleteket nyomtatunk minőségi ruhadarabokra.

– Azt mondják, a 21. században az irodalom mostoha műfaj. Talán van benne némi igazság, ma sokkal kevesebbet olvasnak a fiatalok, pláne verseket. Ennek tudatában nem tartottatok attól, hogy túl nagy fába vágjátok a fejszéteket?   

Semmilyen tapasztalatunk nem volt ezen a téren. Korábban még soha nem üzemeltettünk webáruházat, így valóban nagy kihívással szembesültünk. Abból a koncepcióból indultunk ki, hogy olyan ruhákat gyártassunk, amelyek minőségben megfelelnek mindannak, amit a szövegek kulturálisan képviselnek. Az elején persze jócskán akadtak nehézségek, hiszen bele kellett rázódnunk ebbe az egészbe.

Utólag sok mindent valószínűleg máshogy csinálnánk, de úgy tekintünk az akadályokra, mint tanulási lehetőségekre. Ezek a tapasztalatok járultak hozzá a szakmai fejlődésünkhöz.

– Te divattervezőként vagy egyfajta kultúraközvetítőként tekintesz saját magadra?

Ha akarnánk se tudnánk a divat oldaláról közelíteni, hiszen mindhárman más területről érkeztünk. Mi a kultúrát, az irodalmat helyezzük a fókuszba, mert hiszünk abban, hogy a versek összekötik az embereket. Nálunk tehát az üzenet, a közösségépítés az első, a forma ezután következik.

FORRÁS: SZABÓ ERIKA

Ugyanakkor próbálunk hordható, szerethető kollekciókat kitalálni, amelyeket mi is szívesen viselnénk. Jövőre pedig szeretnénk együttműködni olyan dizájnerekkel, akikre egyedi és erős vizuális formanyelv jellemző. Már folynak a tárgyalások, meglátjuk, hogy mi történik.

– Híres költőink szebbnél szebb műveket hagytak ránk, és ezek ma is éreztetik hatásukat. Elárulnád, hogy milyen szempontok alapján választjátok ki a ruhákra kerülő verseket?

Igyekszem rövidre fogni, mert órákig tudnék mesélni róla. Szóval a csapatunkban én vagyok az álmodozó, az öcsém és a sógornőm pedig inkább a realitást képviselik. Akik ismernek, tudják, hogy igazi nyüzsgő típus vagyok. Ha befejeződik egy projekt, akkor nem tudok kényelmesen hátradőlni, hanem már az újabb kihíváson agyalok.

Ezért is van egy füzetem, ahová a legapróbb gondolatfoszlányt is feljegyzem. De az oldalunk követői is szuper tanácsokat adnak, mi legyen a következő pólón. Részben ezért osztunk meg mindennap egy verset, hogy lássuk a különféle  érzelmeket, reakciókat, hogy ezek alapján dönthessünk az új kollekcióról.

– A verssorok mellett hihetetlenül jól néznek ki a színes grafikák. Hogyan illesztitek a képeket a szöveghez? Van erre valamilyen előre kitalált koncepciótok, vagy a jogutód instrukcióit, kívánságait alapul véve kezditek el a tervezést?

A sógornőm ötlete volt, hogy ne csak szöveg szerepeljen a ruhákon,  hanem rajz is. Ehhez találtunk egy csodálatos grafikust Molnár Eszter Szilvia személyében, aki egyébként a fotósunk is. Szeretem Eszter kreativitását és azt, hogy mindig jó ízléssel nyúl a versekhez. A kérdésed második felére válaszolva: most először dolgoztunk együtt jogörökössel Nagy László kapcsán, de a későbbiek folyamán  szeretnénk több kortárs magyar költővel felvenni a kapcsolatot.

– Nemrég jelent meg  a SOY ünnepi kollekciója. Az egyik pólón Ady Endre: Karácsony című versrészlete olvasható. Miért épp erre esett a választásotok?

Szabó Gyula gyönyörű előadásában ez a költemény maga a csoda. Úgy érzem, ennél semmi sem tükrözhetné jobban az ünnep valódi lényegét. Amikor elolvasom vagy meghallgatom a Karácsonyt,  elárasztanak a régi, kedves emlékek. A december számomra a rohanásról, a kapkodásról és az utolsó pillanatra hagyott ajándékvásárlásról szólt. Eddig. Idén viszont úgy döntöttem, slow üzemmódra kapcsolok, és megpróbálok lassítani, hogy könnyebben tudjak megérkezni a karácsonyhoz.

Nyitókép: Szabó Erika

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok