A férfi nem rabolhatja el azt az időt a nőtől, amikor gyereke lehetne

Amikor belemegyünk egy kapcsolatba, akkor sok mindent vállalunk. Azt, hogy hűségesek leszünk a másikhoz, támogatjuk, szeretjük, törődünk vele. És olykor azt is vállalnunk kellene, hogy gyereket csinálunk.

A húszas éveinkben szövődött kapcsolatainkban még lehetünk könnyelműbbek. Megtetszik valaki, megszeretjük, összejövünk, és utánunk a vízözön. Mi baj lehet? Ha mégsem sikerül, akkor elválunk egymástól, és keresünk valaki mást. Hiszen belefér még 2-3-4-5 rövidebb-hosszabb párkapcsolat is az életünkbe, és még mindig nem kell aggódnunk, hogy kifutunk az időből.

Negyvenen túl pedig sok esetben az újdonsült szingliknek már vannak gyerekeik – vagy saját döntésből nem akarnak. Tehát ebben az esetben sem nyomaszt már az a késztetés, hogy lassan családot kellene alapítani. Vagy mi lesz, ha pár éven belül nem fog annyira komolyra fordulni a kapcsolat, hogy ez beleférjen?

Viszont a harminc és negyven közötti korosztály pont abban a szakaszban van, hogy ha szeretnének gyereket, akkor elérkezettnek érzik az időt arra, hogy belevágjanak. A nők esetében 40 felett több kockázattal jár a gyerekvállalás, ezért a lehetőségeik szerint érdemes nem várni addig. És bizony a férfiak megtermékenyítő képessége is csökken, csak ők könnyelműbben kezelik ezt, hiszen nem kell vállalniuk a terhességgel járó kockázatokat sem.

„Pasi vagyok, nekem simán lehet gyerekem 50 évesen is!” Biztos sokszor hallottál már ehhez hasonló kijelentéseket. És persze lehet így gondolkodni, viszont amikor kapcsolatban vagyunk valakivel, akkor az ő érdekeit is szem előtt kell tartanunk. Ha egy olyan nővel jönnél épp össze, aki már ki is fejezte, hogy bizony pár éven belül szeretne gyereket vállalni, akkor ezt komolyan kell venni.

FORRÁS: Pexels

Ez nem olyan dolog, amit eltologathatsz, és majd később újra átgondolod. Nem teheted fel a polcra azok közé a problémák közé, amikkel ráérsz később foglalkozni. Nem rabolhatod el egy nőtől azokat az éveket, amikben gyermeke lehetne. Mert sajnos több olyan esettel is találkoztam, ahol ez történt.

Persze ez is két ember felelőssége. Nőként is észre kell venni, ha egy kapcsolat nem tud továbbfejlődni, és nincsenek meg azok a biztos alapok, amik a családalapításhoz kellenek. Márpedig ha ez számodra egy fontos dolog, és nem tudod elképzelni anélkül az életedet, hogy anya legyél, akkor ebben erősnek kell lenned.

A gyerekvállalásba nem érdemes felelőtlenül beleugrani. Érdemes hagyni egy kis időt a kapcsolatban, és megbizonyosodni arról, hogy a másik tényleg partnerünk-e mindenben. Mert az, hogy jó a szex, el lehet ökörködni vele pár fröccs mellett a Duna-parton, és jól elvagytok egy wellness-hétvégén, még nem elég.

Bíznod kell benne annyira, hogy tudd, a nehéz helyzetekben is melletted lesz, támogat, ha tudja, leveszi a válladról a terheid egy részét. Hasonlóan gondolkodik az életről, és a céljaitok is megegyeznek. Nyilván garancia nincs semmire. De ha kiugrasz egy repülőből, nem árt, ha van nálad egy leellenőrzött, rendesen behajtogatott ejtőernyő, mert akkor mégiscsak több esélyed van arra, hogy ép bőrrel megúszod, mintha csak ugrasz és azt reméled, hogy valami puhára esel.

Ehhez az elképzeléshez azért elég sokan tartják is magukat, és a gyerekvállalás előtt “tesztelgetik” a kapcsolatukat. Hogy megy az elköteleződés, mi történik összeköltözés után, mennyire működnek hatékony csapatként ketten. Ha minden szuper, akkor jöhet az a pont, hogy belevágnak a babaprojektbe. Mert azt érzik, megérett rá a kapcsolatuk. Vagy elszakadt a gumi, de ez már egy másik történet…

A lényeg, hogy a legtöbb nő leányálmai között nem szerepel az az eset, hogy csak pár hete ismer valakit, és már teherbe is esett tőle. Ez inkább ijesztő helyzet, mint romantikus, vadregényes. Mert hát mégiscsak egy gyerek életéről van szó! Ezért 1-2-3 együtt töltött év nem árt ahhoz, hogy elérkezzenek ide.

Ha férfiként összejössz egy harmincas éveiben járó, még gyermektelen nővel, akkor felelősségteljes döntést kell hoznod. Nem állhatsz úgy hozzá, hogy csak jól érzed magad, aztán lesz, ami lesz. Nem veheted ki magadnak a jó részeket, a szórakozást a dologból, aztán ha szorulna a hurok, akkor lelépsz.

Mert ha rád áldoz pár évet, aztán újra neki kell állni találni valaki mást, aki megbízható, akit szeretni tud, aki illik hozzá, és az megint nagyon sok idő. A biológiai óra pedig ketyeg. Természetesen nem kell azt mondanod és vállalnod egy kapcsolat elején, hogy te aztán tuti ott leszel mellette élete végéig, te vágod el a közös gyereketek köldökzsinórját, és boldogan éltek, amíg meg nem haltok.

Viszont azt komolyan átgondolhatod, hogy ha minden jól alakulna, akkor hajlandó lennél-e pár éven belül apává válni.

Ha őszintén igen a válasz, akkor hajrá! És ha mégsem így történne, a te lelkiismereted akkor is tiszta marad. De ha biztos vagy benne, hogy belátható időn belül neked eszed ágában sincs gyereksírást hallgatni és pelenkázni, akkor legyél annyira tisztességes, hogy nem rabolod a másik idejét, és nem kockáztatod meg azt, hogy miattad ne lehessen gyereke! Mert ez egy olyan dolog, amit ha elveszel tőle, akkor sehogyan sem tudod visszaadni vagy kárpótolni érte.

Nyitókép: Pexels

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok