Apácák közül szeretők karjába – George Sand élvezte az életet!

Férfi ruhában járt, férfi álnéven írt, mégis igazi nő volt. 13 érdekes tény, amit nem tudtál a híres írónőről, George Sandról.

 1. Az 1800-as évek elején született. Eredeti neve Aurore Dupin volt (majd Dudevant a férje után), de mindenki a később felvett írói nevén ismeri.

 2. Fiatal korában egy ideig zárdában nevelkedett, sőt, még az is megfordult a fejében, hogy apáca lesz, de végül az élete teljesen más fordulatot vett.

 3. 18 évesen férjhez ment egy báróhoz, két gyermekük is született, de a házasságuk nem volt boldog. A férje elég érzéketlen, faragatlan ember volt, és számos szeretőt tartott felesége mellett.

 4. Aurore hamar rájött, hogy nem boldog vidéki feleségként, mást akar az élettől. Még 30 éves sem volt, amikor Párizsba költözött, bekerült a bohém művésztársaságba és írni kezdett.

 5. Házassága alatt köztudottan más férfiakkal élt együtt a párizsi évei alatt, ami meglehetősen botrányosnak számított akkoriban. Pár év múlva hivatalosan is elvált a férjétől.

 6. Első könyvét akkori kedvesével, Jules Sandeau-val írta közösen, Jules Sand álnéven. Később ebből jött a George Sand név, ami már kizárólag őt takarta. Ettől kezdve ezt az írói nevet használta a műveihez.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

 7. Lázadó természet volt, aki nem riadt vissza mások megbotránkoztatásától: a haját rövidebbre vágatta, előszeretettel hordott férfi ruhát, és szivarozott is.

 8. Bár sosem volt klasszikus értelemben szépnek nevezhető, mégis elbűvölte a férfiakat. Bizonyítottan a szeretője volt Alfred de Musset költő és Chopin (vele 8 évig élt együtt), de állítólag Mérimée, Stendhal, Dumas és Balzac is megfordult az ágyában.

 9. A női jogok nagy harcosa, a korai feministák irodalmi példaképe volt.

 10. Könnyen és gyorsan írt. Szinte évente jelent meg új regénye, amiket mind az olvasók, mind a kritikusok nagyra tartottak, így hamar elismert és jól fizetett író lett, ami anyagi függetlenséget biztosított neki egész életében.

 11. Negyvenes éveiben megunta a városi életet, visszaköltözött vidékre, de a társaságot nem nélkülözte ezután sem: híres művész barátai gyakran meglátogatták vidéki birtokán.

 12. Szerelmi kapcsolatai ellenére többé nem ment férjhez.

 13. 72 éves korában halt meg vidéki birtokán. Máig Franciaország egyik legnagyobb írójaként tartják számon.

Nyitókép: Wikipédia

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.