A nárcisztikus egyik percben rajong érted, a másikban gyűlöl…

Az élet nárcisztikus személyiségzavarral élő ember közvetlen közelségében mindig egy szörnyű szekta belső életére hasonlít. A nárci körül egy sajátos háló alakul ki, legyen szó családról, szerelmi sokszögről, munkahelyi kontextusról, vagy épp egy vallási, politikai szervezet belső köréről. Ezek azok a szerepek, amelyek kiosztódnak… 

 1. A szeretetbomba célpontja

Mi is az a szeretetbombázás, angolul love-bombing? Nos, egyfajta kísérlet arra, hogy figyelem és érzelmek kimutatásával hatással legyünk valakire. A nárcisztikus karakterek esetében ez sosem őszinte, hanem rejtett motivációk állnak mögötte, a totalitárius csoportok – például szekták – így toboroznak új híveket.

A szeretetbomba célpontja a nárci esetében az az ember, akit megállás nélkül kapja a szerelmes üzeneteket és egyéb figyelmességeket, és sokáig úgy érzi: ő a legkülönlegesebb és legfontosabb élőlény az egész világon. De ez csak a beetetés: hamar kiderül, hogy a nárci számára ez csak egy eszköz arra, hogy rajongj érte, szeresd őt, hálás legyél neki és bármit megtegyél érte.

 2. A védőangyala

A nárci védőangyala az, aki tűzön-vízen át oltalmazza őt, és ha kell, másoknak is elmagyarázza, miért szükséges a nárcinak kihasználnia bárkit is. Ha kétségek merülnek fel, ő az, aki újra és újra megmenti a helyzetet: kisebbíti a nárci hibáit, felhívja a figyelmet az erényeire és a nagyobb célra, amiért cselekszik.

FORRÁS: UNSPLASH

Megbünteti a bűnbakot, aki ellenszegült a nárci akaratának. A védőangyal sokszor a nárci édesanyja, párja, testvére, de vallási vagy politikai szervezeten belül akár a legközelebbi helyettese is lehet. Nem számít, mennyire gáz, amit a nárci tesz, a védőangyal mögötte áll és bátorítja, a külvilág felé pedig folyamatosan dicséri.

 3. A jobbkeze

Ebbe a szerepbe általában nem áldozat kerül, hanem olyan bántalmazó, aki maga is antiszociális személyiségzavarral küzd. A nárci jobbkeze hasonló értékrenddel rendelkezik, mint maga a nárci, és az empátia is teljességgel hiányzik belőle, így könnyedén végrehajtja a nárci utasításait.

Ő maga is profitál a helyzetből, hiszen – a karizmatikus, rokonszenves nárci árnyékában – a saját javára is könnyebben ki tud használni így másokat. Ugyanakkor ne feledjük: a nárci jobbkeze is bármikor lecserélhető, ha jön egy izgalmasabb, precízebb, elkötelezettebb és még inkább szociopata jelölt…

 4. A gondoskodó empata

Ez a szerep többnyire annak jut, aki a nárci szektájában a leginkább empatikus, együttérző, figyelmes karakter, és többnyire maga is traumatizált már, mire a nárci hálójába kerül. Gondoljunk csak a Stockholm-szindrómára: az érintettek elhiszik, hogy elnyomójuk valóban törődik velük, és a lelke mélyén igazából jó ember, csak a körülményei viszik őrült dolgokra őt.

A nárcinak nagy szüksége van az áldozatkész, gondoskodó empatára, aki mindig az ő testi-lelki szükségleteit helyezi előtérbe a sajátjai helyett, és bármikor mozgosítható. Van, hogy az empata dolga az új áldozatokat a hárembe csábítani vagy gondoskodó, figyelmes jelenléttel megakadályozni, hogy a régi tagok elhidegüljenek.

 5. A bűnbak

Végül, de nem utolsósorban, ott a bűnbak is a nárci háremében. Ő az, akit amolyan bokszzsákként használ a nárci és teljes udvartartása, ha ki kell engedni a feszkót. A bűnbakot sokféleképpen használhatja a nárci: ő az, akit a leginkább elhanyagol, ha máshol van szükség a figyelmére. Ő az, akire saját frusztrációit és kudarcait kivetíti, ezért durván bánik vele, illetve mások előtt is ostorozza.

A többiek attól érzik magukat jobban a bőrükben, hogy a bűnbak náluk mindig rosszabb, és meggyőződésükké válik, hogy miatta frusztrált vagy kudarcos imádott vezetőjük. Érdemes persze észben tartani, hogy a nárci udvartartásának bármikor bűnbakjává válhat bárki, ideértve azokat is, akik épp a szeretetbomba aktuális célpontjai.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok