Amit egy nárcisztikus mond – és amit valójában gondol…

Voltál már olyan emberrel közelebbi kapcsolatban, aki nárcisztikus személyiségzavarral küzdött? Vagyis hát, dehogy küzdött, te voltál az, aki elszenvedte az ámokfutását. Íme, a nárci szótár: amit mond, és amit az valójában jelent. 

 1. Szeretlek. 

Fordítás: Szeretem, hogy az enyém vagy. Hogy birtokollak, urallak, irányítalak. Szeretlek használni téged. Jó érzés szép szavakkal és ragyogó ígéretekkel bombázni téged, élvezni ennek hatását. Hasznos vagy nekem, élvezem, hogy vagy – nekem.

 2. Sajnálom, ha így érzel. 

Fordítás: Sajnálom, de nem sajnálom. Viszont szeretném, ha ennek a vitának vége szakadna, hogy ott folytathassam a bántásodat, ahol abbahagytam. Legyünk őszinték: nem azt bánom, amit tettem, hanem azt, hogy lebuktam közben, és most itt van ez az egész macerás szituáció.

 3. Hú, azt hiszem, ezt egy kicsit túlreagálod! 

Fordítás: A reakciód teljesen normális egy ilyen iszonyú gáz helyzetben, de most csak azt látom, hogy kezdesz kicsúszni a kezemből, és ez aggaszt. Majd mindjárt mondok pár dolgot, hogy teljesen elbizonytalanodj, és azt is kétségbe vond, amire eddig a fejedet tetted volna. Beszélgessünk még egy kicsit, és úgy összezavarlak, hogy előbb-utóbb még te fogsz bocsánatot kérni.

 4. Te megőrültél!

Fordítás: Én vagyok a káosz nagymestere, és imádom, amikor így reagálsz. Így aztán én higgadt maradok, és nyugodtan mutogathatok rád, miközben őrjöngsz. A végén majd én foglak vigasztalni, támaszt nyújtok a káoszban, amit igazából én okoztam.

 5. Minden exem komplett elmebeteg. 

Fordítás: Sikerült őrületbe kergetnem minden korábbi partneremet. Jó móka volt, és nem is került sok melóba: csak egy kis provokáció itt-ott, néha egy-két passzív-agresszív megjegyzés. Párszor összezavartam, mi is történt valójában, amíg ki nem borult. Aztán máris lehetett rá mutogatni, hogy be van kattanva, hát mit csináljak?

 6. Ne légy féltékeny, ő csak egy haver! 

Fordítás: Ő az én cserejátékosom, akire bármikor szükségem lehet, ha nagyon elunnám magamat. Ha esetleg lelécelsz, ő ugrik is be helyetted. Sőt, lehet, hogy már most játékban van: annyira, hogy ha esetleg panaszkodsz neki rólam, tutira téged fog ludasnak tartani mindenért.

 7. Mindig féltekenykedsz, nem bízol magadban. 

Fordítás: Te jó ég, szuperül érzem magamat ebben a szerelmi háromszögben. Imádom, ahogy a figyelmemért versengtek, ettől mindjárt értékesebbnek érzem magamat. Azért ne feledd: én döntöm el, aznap ki nyer, és jogom van harmadik, negyedik hódoló után is nézni…

FORRÁS: UNSPLASH

 8. Talán nem bízol bennem? Kezeltetni kéne magadat. 

Fordítás: Igen, mi tagadás, eléggé megbízhatatlan figura vagyok, az érzéseid nem csalnak. Szerencsére erre még jó sokáig nem fogsz rájönni, aztán mire felébredsz, én már leépítettem az önbizalmadat annyira, hogy nem fogsz tudni otthagyni. Majd én eldöntöm aztán, meddig kellesz, nyugi.

 9. Nem rólad szól minden, szállj már le a földre! 

Fordítás: No igen, a valóságban minden rólam, rólam és megintcsak rólam szól. Ha esetleg újra a saját szükségleteid felé fordulna a figyelmed, majd én bűntudatot és szégyent keltek benned, amíg újra én nem leszek az első.

 10. Miért ne maradhatnánk barátok?

Fordítás: Az van, hogy nem szívesen veszítek az én kis háremem tagságából. Lehet, hogy nem leszel az első – az egyetlen soha nem voltál -, de ha már egyszer betörtelek, majd bolond leszek kiengedni téged a karmaim közül. Egyszer majd még jó lehetsz valamire, és akkor jó, ha kéznél leszel.

 11. Úgysem hinne neked soha senki. 

Fordítás: Olyan sikeresen elvadítottalak mindenkitől, hogy nincs is nagyon senki, akihez futhatnál. A környezetünk meg tudja, hogy kifogástalan úriember/úrinő vagyok, úgyhogy fel sem tételezi, hogy bárkit is bántanék, pláne téged. Igazából meg is szoktak hatódni a látványos gesztusaimon feléd. Én is meg vagyok hatódva magamtól.

 +1 Biztosan nem találsz még egy olyan társat, mint én. 

Fordítás: Szerencsédre. Van egy csomó érzékeny, együttérzésre képes ember, aki garantáltan jobban bánik majd veled, mint én. De isten őrizz, hogy erre rájöjj: nekem inkább az fekszik, ha továbbra is utánam ácsingózol, ezért gyorsan meg is leplek valamivel…

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok