Egy női főnök kegyetlenebb a kolléganőkkel, mint egy férfi?!

Manapság – bár néha az a benyomásom, az emberiség fennállása óta – bevett szokás ugyanazon a témán dilemmázni: miért őrülnek meg a nők az olyan férfiakért, akik semmibe veszik őket, míg a kedves, szelíd lelkű férfiakat észre sem veszik?!

Ha engem kérdezel, nem kell pszichiáternek menned, hogy megfejtsd a hatalmas talányt. Az ilyen típusú férfi általában sikeres, de nem a pénzében rejlik a sármja. Céltudatos, ambiciózus, magabiztos, jó dumája van, és tegyük a kezünket a szívünkre: a gátlástalanság nem feltétlenül taszító. Csak jól kell csinálni. Másrészt, ami talán a legfontosabb: független.

Nem az a fajta, aki háziasszonyra vagy ápolónőre szorulna. Legalábbis azok a latin szeretők, akiket én ismertem, nem ugrottak dupla lutzot rémületükben, ha az élet kisodorta őket a konyhába, és a hűtőt kémlelve szembesülniük kellett vele: itt bizony alkotni kellene valamit a tűzhelyen. Ugyanígy nem szorultak rá, hogy valaki gondosan szétválogassa a göncöket és átforgassa a zsebeket mosás előtt.

A vasalóról sem feltételezték, hogy posztmodern kenyérpirító. De mi történik akkor, ha ez a leírás egy nőről szól? Ja, hogy nem okoz gondot a házimunka – alap. Viszont az erős nő képe tényleg olyan vonzó, mint ahogy azt a színes-szagos reklámok megpróbálják beadni nekünk?

Timi volt az egyetlen nő, aki vezető pozícióba került az irodában. Tulajdonképpen senki nem tudta volna megmondani, mikor kattant meg. Mániákusan ellenőrzött mindent és mindenkit. Annyira tartott tőle, hogy valamelyik beosztottját sumákoláson kapja, hogy nem volt az a vasbeton érv, ami meggyőzte volna az ellenkezőjéről.

FORRÁS: UNSPLASH

Eme hitéből még az sem zökkentette ki, ha valaki például így felelt neki: „Azért nem csináltam meg a keddi adminisztrációt, mert táppénzen voltam.” Aztán az egyik, régóta gályázó kolléga kiokosított. Timi a kollégák között is csak a férfiakat szereti, és azokon belül is a papucsokat.” A felháborodásomat látva csak megvonta a vállát.

„Az összes többi vezetőnk férfi. Ők veletek kedvesek. Velünk meg az egyetlen nő. Ez miért nem igazságos így?” Sosem gondoltam rá, hogy a többiek talán csak azért jófejkednek velünk, mert az ellenkező nemhez tartozunk. A srác sem arra célozgatott, hogy munkahelyi flörttel próbálkoznának nálunk. De az igaz, hogy ha az érdes modorú férfi felsővezető bunkózik a beosztott kolleginával, egyből a nyakába szakad az inkvizíció.

Azzal sem üti meg a jackpotot, ha túl kedves talál lenni hozzá: elég egy félresikeredett poén, és a hölgyemény meg sem áll a HR-ig, annál nagyobb sokkot pedig nem kívánnék senkinek. Timi mindenesetre úgy viselte a vezetői szerepet, akár egy elszabott, olcsó jelmezt. Ormótlanul. Mondanom sem kell, a hangulatingadozásait firtató gúnyos félmondatok sem maradtak el, elvégre mi, nők, a hónapnak egy bizonyos szakaszában, ugye…

Szerintem senkit nem lepek meg vele, hogy ezek a szexista sutyorgások még csak nem is a férfi beosztottaktól érkeztek, akik jobb híján már úgy kezelték Timit, mint egy szellemileg visszamaradottat. Az ilyen dumák 90%-ban a nőktől szoktak indulni.

Mint mondtam, a sikeres férfi vonzó. De egy nőnek is épp olyan jól tud állni a vezető szerep, vagy a rosszindulatú megjegyzésekben mégis lehet valami? Mi, nők, még mindig nem tudtunk mit kezdeni a fene nagy egyenjogúságunkkal, nem értünk meg rá, hogy jól tudjuk kezelni, ha férfiak között kell helytállnunk?

Akad olyan nő, aki képes rá, hogy kellemes benyomásokat tegyen másokra irányítás közben, nemtől függetlenül? És mi a helyzet a másik oldallal? A srácok valóban szó nélkül hagyták az egyetlen női vezető hisztijeit. Szinte elnéző mosollyal figyelték. Szeretjük a kemény, férfias közegre fogni a viselkedésünket, ahol „muszáj tökösnek lenned”, ha talpon akarsz maradni.

Pedig, ha engem kérdezel, ez épp olyan nők – főnökök és beosztottak – között zajló csatározás, mint amikor a külsőnkkel próbáljuk meg túlszárnyalni egymást.

Mindegyik helyzetben aduászként dobjuk be a „pasik ezt szeretik kártyánkat”, pedig az igazság az, hogy nagy ívben teszünk a véleményükre. Valójában egymással versengünk. Timinek talán legelőször is saját magát kellett volna meggyőznie róla, hogy elég jó vezető – és nem arról, hogy van olyan jó, mint egy férfi.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok